Dzisiejsi bohaterowie tłumu - i PAŃSTWO

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

jan
Administrator

Re: Dzisiejsi bohaterowie tłumu - i PAŃSTWO

Post by jan » Tue Oct 02, 2012 10:08 am

//Państwo demokratyczne gwarantuje równość obywateli, totalitaryzm pcha się w ich kształtowanie, a tego byśmy nie chcieli chyba?
Już to przerabialiśmy. Są różne rodziny, to prawda, uważam, że większość jest jak najbardziej normalna. //

Państwo demokratyczne nic nie gwarantuje, "demokratyczna" Polska spowodowała ogromny wzrost nierówności.
(Nie ma tu oceny, jest tylko stwierdzenie faktu.)

Ja chciałbym, by państwo wpływało na kształtowanie człowieka-obywatela,
który na świat patrzy szerzej, widzi więcej niż rodzinę i własne gospodarstwo;
państwo - to organizm, organizacja, a nie konglomerat rodzin.

Wszystkie rodziny są na swój sposób "normalne", to jest takie, jakie potrafią stworzyć ich założyciele,
ale nie wszystkie są społecznie akceptowalne, nie wszystkie ich modele są godne upowszechnienia.
Państwo raczej nie jest zainteresowane, by w złodziejskiej rodzinie córa była sprawniejsza w fachu od taty z mamą razem wziętych.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Re: Dzisiejsi bohaterowie tłumu - i PAŃSTWO

Post by Maras » Tue Oct 02, 2012 1:36 pm

Państwo demokratyczne nic nie gwarantuje, "demokratyczna" Polska spowodowała ogromny wzrost nierówności.
(Nie ma tu oceny, jest tylko stwierdzenie faktu.)

Ja chciałbym, by państwo wpływało na kształtowanie człowieka-obywatela,
który na świat patrzy szerzej, widzi więcej niż rodzinę i własne gospodarstwo;
państwo - to organizm, organizacja, a nie konglomerat rodzin.

Wszystkie rodziny są na swój sposób "normalne", to jest takie, jakie potrafią stworzyć ich założyciele,
ale nie wszystkie są społecznie akceptowalne, nie wszystkie ich modele są godne upowszechnienia.
Państwo raczej nie jest zainteresowane, by w złodziejskiej rodzinie córa była sprawniejsza w fachu od taty z mamą razem wziętych.....................................................Państwo demokratyczne gwarantuje równość obywateli wobec prawa. Gwarantowanie równości ekonomicznej dla wszystkich również mamy za sobą. Państwo demokratyczne nie jest Ci nic winne, Ty jesteś jemu winien np. podatki. Twoje marzenie, by państwo kształtowało obywatela na szczęście mamy za sobą. Nie zmienisz faktu, że państwo składa się z wielu rodzin, z wielu gospodarstw. Rodziny patologiczne są we wszystkich społecznościach, nigdzie nie są większością. Akceptowane nie są i bardzo dobrze, na alarm trzeba bić, kiedy patologia jest akceptowana. Funkcji państwo ma wiele, kulturalno-oświatową również spełnia. Postawy obywatelskie (horyzonty myślenia) w dużej mierze zależą od postawy rodziców. Jeśli kultury narodowej nie wyniesiesz z domu, żaden komisarz ludowy Ci jej nie wpoi:)

Post Reply