Solidarność - ruch kiełbasiany

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

jan
Administrator

Solidarność - ruch kiełbasiany

Post by jan » Mon Aug 01, 2011 6:24 am

Solidarność,
10-milionowy ruch!

Postulaty 10-milionowego ruchu -
co nas pędziło do strajków, do walki z "komuną":

Gdańsk, dnia 16 VIII 1980 r.

Międzyzakładowy Komitet Strajkowy

Międzyzakładowy Komitet Strajkowy reprezentuje również załogi zakładów pracy i instytucji, których funkcjonowanie jest niezbędne społecznie. Komitet ów ma na celu doprowadzić do rozmów, które spełnią oczekiwania strajkujących załóg. Jednym z pierwszych warunków rozpoczęcia rozmów jest odblokowanie wszystkich telefonów.

Żądania strajkujących załóg reprezentowanych przez Międzyzakładowy Komitet Strajkowy są następujące:
1. Akceptacja niezależnych od partii i pracodawców wolnych związków zawodowych, wynikająca z ratyfikowanej przez PRL Konwencji nr 87 Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczącej wolności związkowych.
2. Zagwarantowanie prawa do strajku oraz bezpieczeństwa strajkującym i osobom wspomagającym.
3. Przestrzegać zagwarantowaną w Konstytucji PRL wolność słowa, druku, publikacji, a tym samym nie represjonować niezależnych wydawnictw oraz udostępnić środki masowego przekazu dla przedstawicieli wszystkich wyznań.
4. a) przywrócić do poprzednich praw: – ludzi zwolnionych z pracy po strajkach w 1970 i 1976 r., – studentów wydalonych z uczelni za przekonania, b) zwolnić wszystkich więźniów politycznych (w tym Edmunda Zadrożyńskiego, Jana Kozłowskiego, Marka Kozłowskiego), c) znieść represje za przekonania.
5. Podać w środkach masowego przekazu informację o utworzeniu Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego oraz publikować jego żądania.
6. Podjąć realne działania mające na celu wyprowadzenie kraju z sytuacji kryzysowej poprzez:
a) podawanie do publicznej wiadomości pełnej informacji o sytuacji społeczno-gospodarczej,
b) umożliwienie wszystkim środowiskom i warstwom społecznym uczestniczenie w dyskusji nad programem reform.
7. Wypłacić wszystkim pracownikom biorącym udział w strajku wynagrodzenie za okres strajku jak za urlop wypoczynkowy z funduszu CRZZ.
8. Podnieść wynagrodzenie zasadnicze każdego pracownika o 2000 zł na miesiąc jako rekompensatę dotychczasowego wzrostu cen.
9. Zagwarantować automatyczny wzrost płac równolegle do wzrostu cen i spadku wartości pieniądza.
10. Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a eksportować tylko i wyłącznie nadwyżki.
11. Wprowadzić na mięso i przetwory kartki – bony żywnościowe (do czasu opanowania sytuacji na rynku).
12. Znieść ceny komercyjne i sprzedaż za dewizy w tzw. eksporcie wewnętrznym.
13. Wprowadzić zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie przynależności partyjnej, oraz znieść przywileje MO, SB i aparatu partyjnego poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych, zlikwidowanie specjalnej sprzedaży itp.
14. Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 50 lat, a dla mężczyzn do lat 55 lub [zaliczyć] przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek.
15. Zrównać renty i emerytury starego portfela do poziomu aktualnie wypłacanych.
16. Poprawić warunki pracy służby zdrowia, co zapewni pełną opiekę medyczną osobom pracującym.
17. Zapewnić odpowiednią ilość miejsc w żłobkach i przedszkolach dla dzieci kobiet pracujących.
18. Wprowadzić urlop macierzyński płatny przez okres trzech lat na wychowanie dziecka.
19. Skrócić czas oczekiwania na mieszkanie.
20. Podnieść diety z 40 zł do 100 zł i dodatek za rozłąkę.
21. Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy. Pracownikom w ruchu ciągłym i systemie 4-brygadowym – brak wolnych sobót zrekompensować zwiększonym wymiarem urlopu wypoczynkowego lub innymi płatnymi dniami wolnymi od pracy.

Te postulaty - to intelektualna (za)wartość 10-milionowego ruchu.

Niezadowolenie społeczeństwa z tego, że "socjalizm" nie dał obiecywanych pieczonych gołąbków,
wspierane i podbechtywane przez Zachód po to, by od wewnątrz rozwalić "obóz socjalistyczny".

Tymczasem, niezależnie od działań polskich "pogromców komuny" -
komuna zdechła na skutek niewydolności ideologicznej i gospodarczej w samym mateczniku.
Gorbaczow to pojął i rozpoczął "pieriestrojkę".
System był jednak tak chory, że do przebudowy się nie nadawał.
Rosja nie miała na ten czas człowieka, który mógłby zrobić to, co później -
znając doświadczenia radzieckie i polskie - zrobili Chińczycy.

Europejskie Centrum Solidarności - próba opakowywania w złotko 21 postulatów?

Z trzech (będę subtelny) bardzo umiarkowanie sensownych projektów
najsensowniejsza jest budowa stadionu.
Obawiam się, że zarówno Europejskie Centrum Solidarności jak i Muzeum II Wojny Światowej
będą zupełnie bez duszy, w najlepszym przypadku będą miały duszę chorą.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Fordor

Post by Fordor » Mon Aug 08, 2011 7:30 pm

Mój post nie jest jakimś tam super przemyślanym tekstem, ale warto dodać, że 10 mln to praktycznie wszyscy wówczas pracujący niezależnie od przynależności.

Ruch kiełbasiany - co to może oznaczać???
- Jeśli przymiotnik pochodzący od słowa kiełbasa - to trawestując słynne powiedzenie - ruch ten był nie dla "psów" (pospólstwa), tylko dla panów (władzy - co być może ma coś wspólnego ze słowami - rząd się sam wyżywi, co na całym świecie nie mija się z prawdą).
- Może tez mieć drugie znaczenie - kiełbasiany czyli mający związek z jadowitą, śmiertelną chorobą. Z uwagi na niewydolność ustroju, o tym miłosiernie nie warto pisać.
- Może też oznaczać, że był to ruch dla zdobycia kiełbasy. Wprawdzie nie znalazłam w 21 postulatach takiego żądania (wyjaśniam dodatkowo: nie widzę w jedzeniu kiełbasy czegoś nierozumnego), ale być może bardziej rozgarnięte osoby odczytują to pragnienie między linijkami. Żeby jednak analizować ten tekst, trzeba sobie przypomnieć fakty. Ludzie pracujący – nauczeni doświadczeniem (wcześniejsze konfrontacje z władzą), zdecydowali się na działania zgodne z prawem i niesiłowe, bez wychodzenia na ulicę. Nikt nie dążył do wojny domowej, jedynie do zmiany najbardziej uciążliwych spraw: np. kupowania pod ladą, sklepików dla uprzywilejowanych i mających dolary, ciągłych braków towaru, braku rzetelnej informacji o naszej gospodarce... W tym celu wykorzystano Konwencję MOP ratyfikowaną przez PRL, która mówiła o możliwości zakładania wolnych, niezależnych związków (istniejące zajmowały się rozdziałem wczasów lub tego typu dobrodziejstw) w zakładach pracy. Wolne związki miały być gwarantem prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstw, uczestnictwa ludzi wybranych w wolnych wyborach w zarządzaniu. Solidarność sformułowała takie, a nie inne żądania, bo te były w odczuciu ludzi jednymi z najbardziej dotkliwych. Nie stawiano postulatów politycznych, bo władza uznałaby Solidarność za ruch dążący do jej obalenia (co w tym czasie od razu kończyło się zaprzestaniem jakichkolwiek rozmów), a nie dążący do konstruktywnych zmian.
21 punktów (pamiętacie państwo coś podobnego w Folwarku zwierzęcym Orwella) to dobre źródło do tamtych czasów.
Być może wprowadzono stan wojenny, aby zabezpieczyć władzy stan posiadania albo stworzono u decydentów takie poczucie zagrożenia, że ci podjęli takie, a nie inne decyzje, albo nie wiedziano, jak wykorzystać taki masowy ruch. Lata 1981-1983 były jałowym czasem, a Magdalenka to czas kompromisów. W 1980-81 r. nie było nadmiernego warcholstwa, można było powoli wdrażać społeczeństwo do realnego życia.
Solidarność była ruchem uczącym odpowiedzialności. Stan wojenny załamał konstruktywne działania (w powszechnym odczuciu wrócono do starych form rządzenia) i potrzeba teraz sporych nakładów i przykładów, by ludzie utożsamiali się z państwem, a nie traktowali go roszczeniowo, jak dojną krowę lub uciekali, gdzie pieprz rośnie.

Utożsamianie dzisiejszej sytuacji z tamtymi oczekiwaniami i czasami??? To jest zupełnie inny temat, bo po pierwsze nie wchodzi się do tej samej rzeki. A po drugie, uczy wygodnej spychologii. Co złego, to nie my - co nie jest takie niemądre:)
Dorota Kaczmarek
Last edited by Fordor on Mon Aug 08, 2011 8:53 pm, edited 1 time in total.

Observer
Członek Stowrzyszenia

Post by Observer » Mon Aug 08, 2011 7:45 pm

Fordor wrote:
- Może też oznaczać, że był to ruch dla zdobycia kiełbasy. Wprawdzie nie znalazłam w 21 postulatach takiego żądania (wyjaśniam dodatkowo: nie widzę w jedzeniu kiełbasy czegoś nierozumnego), ale być może bardziej rozgarnięte osoby odczytują to pragnienie między linijkami.

Jako osoba co lubi kielbasy (a polskie zwlaszcza) znalazlem odpowiednie linijki:
nie ma podpisu :)

Fordor

Post by Fordor » Mon Aug 08, 2011 7:51 pm

Proponuję zakup w sklepie (będzie łatwiej:) lub poczęstunek w Bibliotece

Observer
Członek Stowrzyszenia

Post by Observer » Mon Aug 08, 2011 7:56 pm

Fordor wrote:...
- Może też oznaczać, że był to ruch dla zdobycia kiełbasy. Wprawdzie nie znalazłam w 21 postulatach takiego żądania (wyjaśniam dodatkowo: nie widzę w jedzeniu kiełbasy czegoś nierozumnego), ale być może bardziej rozgarnięte osoby odczytują to pragnienie między
linijkami.

Jako osoba uwielbiajaca kielbase (zwlaszcza polska) znalazlem miedzy linijek:

Żądania strajkujących załóg reprezentowanych przez Międzyzakładowy Komitet Strajkowy są następujące:
....
7. Wypłacić wszystkim pracownikom biorącym udział w strajku wynagrodzenie za okres strajku jak za urlop wypoczynkowy z funduszu CRZZ.
8. Podnieść wynagrodzenie zasadnicze każdego pracownika o 2000 zł na miesiąc jako rekompensatę dotychczasowego wzrostu cen.
9. Zagwarantować automatyczny wzrost płac równolegle do wzrostu cen i spadku wartości pieniądza.
10. Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a eksportować tylko i wyłącznie nadwyżki.
11. Wprowadzić na mięso i przetwory kartki – bony żywnościowe (do czasu opanowania sytuacji na rynku).
12. Znieść ceny komercyjne i sprzedaż za dewizy w tzw. eksporcie wewnętrznym.
13. .... poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych, zlikwidowanie specjalnej sprzedaży itp.
14. Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 50 lat, a dla mężczyzn do lat 55 lub [zaliczyć] przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek.
15. Zrównać renty i emerytury starego portfela do poziomu aktualnie wypłacanych.
16. Poprawić warunki pracy służby zdrowia, co zapewni pełną opiekę medyczną osobom pracującym.
17. Zapewnić odpowiednią ilość miejsc w żłobkach i przedszkolach dla dzieci kobiet pracujących.
18. Wprowadzić urlop macierzyński płatny przez okres trzech lat na wychowanie dziecka.
19. Skrócić czas oczekiwania na mieszkanie.
20. Podnieść diety z 40 zł do 100 zł i dodatek za rozłąkę.
21. Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy. Pracownikom w ruchu ciągłym i systemie 4-brygadowym – brak wolnych sobót zrekompensować zwiększonym wymiarem urlopu wypoczynkowego lub innymi płatnymi dniami wolnymi od pracy.

Juz woobrazam sobie jakby takie postulaty postawili sobie strajkujace w UK czy Stanach ;). A tam tez lubia kielbase. Nawet jakby zamienily ja na frytki... A racunek wyszedl X/21 ??? to jest rachunek kielbasianosci. Z drugiej strony pytanie ile byloby w ruchu ludzi gdyby kielbasiane warunki zamienily na stwierdzenia prawdziwe (co mozna oczekiwac po wygranej ruchu dodatkowo z 1-7). Ciekawy bylbym sie dowiedziec. Kiedy Pan Prezydent Walesa powiedzial ze nie mozna tego bylo wprost powiedziec. Dlaczego? Bo kielbasa jednak byla wazna ?

Janie, mysle ze punkty 1-7 jednak same za siebie mowia, wiec kielbase mozna i trzeba bylo :) ? dodac inaczej byloby trudno przekonac ...

Observer
Członek Stowrzyszenia

Post by Observer » Mon Aug 08, 2011 8:01 pm

Fordor wrote:Proponuję zakup w sklepie (będzie łatwiej:) lub poczęstunek w Bibliotece

Wielkie dzieki. Niestety, nie mam w sklepie i nikt dookola na razie nie wysuwa odpowiednich rzadan :(. Boczek (Morliny) zniknal z Morrissons :(, wszystkie sklepy kielbasiane (polskie) w okolice zostaly pozamykane kilka lat temu. Ser bialy sie sni :(. Tragedia.... Pozostalo czytac postulaty ;)...

jan
Administrator

Post by jan » Tue Aug 09, 2011 5:06 am

Jaruzelski, Kiszczak, Rakowski - ciemiężcy narodu polskiego zostali pozbawieni władzy.
Ich patroni moskiewscy też polegli, oddaliśmy się pod tarczę dobrego wuja Sama.

Jakie zaistniały przeszkody,
że postulatnicy mający pełnię władzy postulatów nie zrealizowali?

Stanęła prawdopodobnie temu na przeszkodzie dogorywająca hydra komuny,
tak jak niegdyś
na przeszkodzie w uszczęśliwieniu światowego proletariatu stała hydra zdychającego kapitalizmu i imperializmu.
-----------------------------
Nawet 40 milionów chciejców, chcących zgodnie z prawem, nie wychce dobrobytu i sprawiedliwości,
choćby nawet strrrrrrrrrrrrrrrraasznie chciało.

No, może gdyby wszyscy udali się na kolanową pielgrzymkę z Helu do Częstochowy,
może wzruszyliby Stwórce wszechmocnego obolałymi kolanami i może dałby im - ROZUM.
jan urbanik

jan
Administrator

Post by jan » Tue Aug 09, 2011 5:25 am

//W 1980-81 r. nie było nadmiernego warcholstwa, można było powoli wdrażać społeczeństwo do realnego życia.
Solidarność była ruchem uczącym odpowiedzialności. Stan wojenny załamał konstruktywne działania (w powszechnym odczuciu wrócono do starych form rządzenia) i potrzeba teraz sporych nakładów i przykładów, by ludzie utożsamiali się z państwem, a nie traktowali go roszczeniowo, jak dojną krowę lub uciekali, gdzie pieprz rośnie. //

Widzę, że mamy różne normy dopuszczalnego warcholstwa.
To twoje "warcholstwo w normie" sparaliżowało państwo i w postaci kaczej i rydzykowej degeneruje nas do dziś.
Odnoszę wrażenie, jakbyśmy żyli w innych światach,
jakbyśmy nie byli świadkami i uczestnikami tych samych wydarzeń.
jan urbanik

Fordor

Post by Fordor » Tue Aug 09, 2011 6:16 pm

//To twoje "warcholstwo w normie" sparaliżowało państwo i w postaci kaczej i rydzykowej degeneruje nas do dziś//.
Przykro, nie mam żadnego wpływu na wybory polityczne obywateli.
Ps. Nie użyłam słów: "warcholstwo w normie" i nie jest ono moje, ten lichy "zaszczyt" trzeba skierować gdzie indziej.

Mandi
Członek Stowrzyszenia

Post by Mandi » Wed Aug 10, 2011 9:05 pm

Ten ruch mnie wkurza. To, jak kiedyś wygwizdali polskiego premiera i prezydenta (można się z nim nie zgadzać, ale szanować trzeba) przeszło wszelkie granice. Jedna kobita, Henryka Krzywonos, miała odwagę się przeciwstawić im i też oberwała słownie. Nie dziwię się, że Wałęsa z nimi zerwał (choć podobno teraz ma ich wspierać). Na dodatek zażyczyli sobie podniesienia minimalnej pensji, żeby bezrobocie jeszcze wzrosło, bo absolwenci nie bedą mieli szans ze "swoimi".

Post Reply