Kino na Stogach -
rosyjskie i radzieckie filmy w Bibliotece Społecznej
W dniu 3 lutego o godzinie 18:00 pokażemy "Łaciatego psa..."
Źródło danych o filmie:
http://kino.trojmiasto.pl/info_imp.php?id_imp=142122
ŁACIATY PIES, BIEGNĄCY SKRAJEM MORZA
(ПЕГИЙ ПЕС, БЕГУЩИЙ КРАЕМ МОРЯ)
rok produkcji: 1990
gatunek: dramat
reżyseria: Karen Gieworkian
obsada: Bajarto Dambajew, Aleksandr Sasykow, Doschan Żołżaksynow
czas trwania: 132 min.
Przypowieść według powieści Czyngisa Ajtmatowa pod tym samym tytułem.
W rodzinie myśliwego rodzi się syn. Mijają lata. Pod okiem dziadka zbudowano łódź. Po raz pierwszy chłopiec wraz z dziadkiem, ojcem i wujem, udaje się na polowanie na morzu. W drodze powrotnej na morzu zaskakuje ich sztorm i wielodniowa mgła. Wody jest bardzo mało, po kolei w morską otchłań wyskakują dziadek, potem wuj i ojciec chłopca, żeby ten mógł przeżyć, kontynuować ród.
Ten wspaniały obraz sfilmowany jest z taką wiarygodnością, że kojarzy się z dokumentalistyką. Reżyser praktycznie umieszcza widza w środowisku i atmosferze życia małego narodu Niwcha, zamieszkującego na brzegu zimnego Morza Ochodzkiego. Jakby wszystko było filmowane od wewnątrz ukrytą kamerą. Każdego dnia toczy się twarda walka o przeżycie, ale ci ludzie nie znają innego życia. Codzienność, zwyczaje, polowania, święta, śmierć pokazane są tak, jak gdyby oglądało się "Klub podróżników". To jest obraz artystyczny, sztuka najwyższej próby.
Nagrody: 1991 - Moskiewski Międzynarodowy Festiwal Filmowy - "Nagroda za najlepszy film" - "Święty Jerzy", Nagroda Międzynarodowego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych (FIPRESSI), Nagroda Jury Chrześcijańskiego (ekumenicznego) ; 1991 - Kinotawr - Główna nagroda w konkursie "Filmy dla wybranych".
Dodatkowe informacje: http://www.russcentrum.pl
Kino na Stogach
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Kino na Stogach
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.