To pan to prowadzi, gówno!

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Observer
Członek Stowrzyszenia

Post by Observer » Mon Jun 28, 2010 7:41 am

alicja_delicja wrote:fordor;
odpowiadam ci z miłą chęcią
chodziło o to ze dla pana Jana to głupi podpis zaś dla osoby która go potrzebuje i domaga się to by albo nie być .ten podpis może zaważy na jej dalszej przyszłości
A czy o przyszłość nie warto walczy??????????

To jest niestety nie blachostka - to jest diagnoza. I można powiedzieć istota sprawy. Powiem na początku ze ta sprawa NIE MOŻE ZAISTNIEĆ na przykład w Wielkiej Brytanii. Z powodów oczywistych:

1. jak ktoś przepracował nie mniej niż 24 godziny to takie zaświadczenie się należy i jak nie dostanie - poda do sadu i wygra.

2. Jak nie przepracował to nie przyjdzie a jak przyjdzie to zostanie pierwszy raz wyproszony grzecznie a później ... z policja...

A dlaczego istota? Bo to jest z tej samej beczki ze nam sie NALEZY nawet jak nie zrobiono.
Nam POZWOLONO odpisywać w szkole a nawet na Uniwersytetach. Z tym walczyłem i będę walczył ale trudno zawrócić rzekę, bo w polskiej szkole uczą OSZUKIWAĆ. Przecież to "pomorze w przyszłości" (lepszy świstek). I ta hipokryzja później rozprzestrzenia się na inne dziedziny życia społecznego... Zamiast produkować Historycznych Patriotów lepiej wychowywać przyzwoitość, fachowość i racjonalność. Ojczyzna (oraz Obywatele) na tym lepiej wyjdzie...

A to wychodzi, ze mój najlepszy Doktorant (Patriota i Porządnie wychowany - NIGDY NIE ODPISYWAŁ!!!) co miał 2 Nagrody krajowe z zastosowań matematyki w czasie studiów na Wydziale Inżynieryjnym po obronie przez niego Doktoratu (ukończył w 3 lata zamiast 4) na tym ze Wydziale Inżynieryjnym. Nie może dostać pracy w Polsce a nie wyjechał na staż za granice który pomogłem mu otrzymać. Jest patriotem... Podejrzewam ze wszystkie pozycji i wszędzie zajęte są przez krewnych i ludzi ze świstkami. A to ze wały nam rwie, mosty padają nie mamy autostrad i wszystko z rak się wali to jest SUPER - wypisujmy i dalej te świtki na zadania! No i jesteśmy Wielcy a jak coś nie tak do dookoła wszyscy są winni!

Może zacznijmy od odpisywania w Polskiej Szkole? Może Kościół nam pomoże? W końcu będzie mniej hipokryzji - tez na tym zyska!
nie ma podpisu :)

Basia
Członek Stowrzyszenia

Post by Basia » Mon Jun 28, 2010 4:29 pm

Brawo, Observerze. Brawo i brawissimo.
A i tym doktorancie nie pisałeś naszej Jagodzie-Malinie?
Proszę cię, duszo moja, bądźże mi szaloną...

Observer
Członek Stowrzyszenia

Post by Observer » Mon Jun 28, 2010 8:22 pm

Basia wrote:Brawo, Observerze. Brawo i brawissimo.
A i tym doktorancie nie pisałeś naszej Jagodzie-Malinie?

Nie ma sensu Basienko :(. Ona czyta i myśli INACZEJ. Argumentu do niej nie docierają, choć chce jak widać czasami z jej wypowiedzi jak najlepiej. Do niej jedynie przemawia otoczka slow. Niestety, nie rozumie istoty, ale jest Patriotycznie wychowana. Wiec walczy (jak umie [lub raczej nie umie]) jak jej się wydaje o dobre imię Polski. Można ja zrozumieć (jak tych dziewczynek i ich krewnych i wspierających) co szczerze wieżą ze im się należy. Ale niestety, pomoc nie można... jest za późno... Skrzywdzono w dzieciństwie...

A dziewczynkom oraz wspierającym trzeba było powiedzieć (i trzeba non stop mówić i powtarzać!) ze jak chcą papierek to maja wykonać to, co w papierku jest zapisane. Takie proste! I wtedy jedynie można później mieć do siebie zal jak się nie dostało...

Mandi
Członek Stowrzyszenia

Post by Mandi » Thu Jul 01, 2010 5:51 pm

Brawo dla Pani Basi i Pana Observera. Nie byli, nie widzieli, ale oceniają. Tak jest najłatwiej. Natomiast dotarcie do prawdy wymaga wysiłku. Jeżeli dwie osoby twierdzą, że tak było to coś w tym musi być. Może nie całą prawda, ale jednak jakieś ziarenko na pewno.

Basia
Członek Stowrzyszenia

Post by Basia » Thu Jul 01, 2010 7:42 pm

Pani Mandi, większość nie zawsze ma rację.
A co do oceniania - jeżeli Pani zauważyła, padły oceny nie tyle sytuacji już, ile ogólnego stanu rzeczy. A do tego oceniania pewne prawo mamy.

Mandi
Członek Stowrzyszenia

Post by Mandi » Thu Jul 01, 2010 7:53 pm

Basia wrote:A co do oceniania - jeżeli Pani zauważyła, padły oceny nie tyle sytuacji już, ile ogólnego stanu rzeczy. A do tego oceniania pewne prawo mamy.

Odnoszę wrażenie, że właśnie sytuacja jest tu oceniana, bo w swoich postach zarówno Pani jak i Pan Observer odnoszą się do "afery z gimnazjalistką", a na dodatek dowodzą Państwo, że cały naród polski jest poprany, bo jedna gimnazjalistka zachowała się dziwnie. Ciekawe jacy są Rosjanie i Ukraińcy? Może podyskutujemy o tym?

jan
Administrator

Post by jan » Fri Jul 02, 2010 4:56 am

//Ciekawe jacy są Rosjanie i Ukraińcy? Może podyskutujemy o tym?// - pisze Mandi.

O tym się nie da dyskutować: Polacy, Czukcze, Papuasi - SĄ RÓŻNI.

Śmiem domniemywać, że odsetek bałwaństwa w każdym narodzie jest podobny.

W Maliny już nie wchodzimy.

//Brawo dla Pani Basi i Pana Observera. Nie byli, nie widzieli, ale oceniają. Tak jest najłatwiej. Natomiast dotarcie do prawdy wymaga wysiłku. Jeżeli dwie osoby twierdzą, że tak było to coś w tym musi być. Może nie całą prawda, ale jednak jakieś ziarenko na pewno.// - pisze gdzie indziej Mandi

Mandi również nie była i nie widziała - a ziarenek prawdy szuka.
Zastanawiam się kto powinien się tymi ziarnkami zająć - IPN czy CBA.

Observer i Basia czytali teksty i coś się z nich (i podtekstów, i kontekstów) wyczytali.
I mieli, nie wchodząc w detale, kilka uwag ogólniejszej natury.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Basia
Członek Stowrzyszenia

Post by Basia » Fri Jul 02, 2010 6:20 am

Ciekawe jacy są Rosjanie i Ukraińcy? Może podyskutujemy o tym?

A z wielką ochotą. Tylko pod jednym warunkiem. Chciałabym się przekonać, że Pani ma możliwość dyskutować na ten temat chociażby w takim stopniu jak ja o Polsce, a jeszcze lepiej w takim, jak Observer o Polsce. Bo mam niestety pewne wątpliwości co do Pani wiedzy o przedmiocie dyskusji.

A poza tym - pani Mandi, ja w ogóle mam problem z poglądami dotyczącymi narodowości. Uważam bowiem, że nie ma dobrych czy złych, godnych czy niegodnych narodowości. Są ludzie. A ludzie wszędzie są różni.
Ale uważam też, że - coś takiego jak mentalność jednak istnieje.
- ogólne tło w którym istnieje w danym momencie czasu i przestrzeni naród - to jest rzeczywistość jak najbardziej realna. I jeżeli dewalwacja wartości wiedzy, nauki, wykształcenia w społeczęństwie ma miejsce, to tutaj nie ma co bić się w piersi. To jest zachowanie się małego dziecka - zamykam oczy, nic nie widzę, a więc i problemu nie ma. Mnie się nie chce oczu zamykać na takie rzeczy ani w Rosji, ani w Polsce. Wolę widzieć zagrożenie.

Mandi
Członek Stowrzyszenia

Post by Mandi » Fri Jul 02, 2010 5:52 pm

jan wrote:Observer i Basia czytali teksty i coś się z nich (i podtekstów, i kontekstów) wyczytali.
I mieli, nie wchodząc w detale, kilka uwag ogólniejszej natury.

Czytanie to zdecydowanie za mało. Ważne są bezpośrednie relacje i to najlepiej kilku osób.

Basia wrote:A z wielką ochotą. Tylko pod jednym warunkiem. Chciałabym się przekonać, że Pani ma możliwość dyskutować na ten temat chociażby w takim stopniu jak ja o Polsce, a jeszcze lepiej w takim, jak Observer o Polsce. Bo mam niestety pewne wątpliwości co do Pani wiedzy o przedmiocie dyskusji.

Ale za to mam duże chęci poznawcze. A do poznania kogoś nie wystarczy przeczytać kilka książek, wpaść na weekend czy nauczyć się języka (chociaż to pomaga).

Basia wrote: A poza tym - pani Mandi, ja w ogóle mam problem z poglądami dotyczącymi narodowości. Uważam bowiem, że nie ma dobrych czy złych, godnych czy niegodnych narodowości. Są ludzie. A ludzie wszędzie są różni.

Dziwne, że np. Rosjan i Ukraińców Pani nie krytykuje, chociaż święci nie są i nie mam na myśli stereotypów. Odnoszę wrażenie, że Pani i Pan Observer jednak szufladkujecie Polaków. Na świecie panuje przekonanie, że Polacy to naród zaściankowy, pretensjonalny i ciągle pijany a Państwo podajecie gotowe przykłady do wcześniej wyrobionej tezy. Poza tym, pisała Pani, że Polska nie należy do kręgu kultury europejskiej. To ja się w takim razie pytam, do jakiej kultury należy? Buszmeńskiej? Znam tylko jeszcze azjatycką, ale my nie mamy skośnych oczu!

Observer
Członek Stowrzyszenia

Post by Observer » Fri Jul 02, 2010 10:00 pm

Mandi wrote:Dziwne, że np. Rosjan i Ukraińców Pani nie krytykuje, chociaż święci nie są i nie mam na myśli stereotypów. Odnoszę wrażenie, że Pani i Pan Observer jednak szufladkujecie Polaków.

Swietych NIE ma (niech mi Pani wybaczy), a zaliczac "narody" do swietych to jest chyba nieporozumienie (i to przy wszystkich swietopogladach).

No i raz jescze: nikt tu nie krytykuje Polakow bo sa Polakami a Rosjan bo Rosjanami. Omawiano szczegolny przypadek i probowano wyjasnic DLACZEGO tak sie stalo. Nie potrafilem wytlumaczyc przyczyn opierajac na wiedze o Putinie. Pani moze to wyjasnic? Putin zawinil w sprawie dziewczynek? A moze Janukowycz czy tez Lukaszenka?
Last edited by Observer on Sat Jul 03, 2010 6:01 pm, edited 1 time in total.

Post Reply