Gdańska Parada Niepodległości
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Gdańska Parada Niepodległości
11 listopada już po raz ósmy przejdzie tłumnie ulicami Gdańska PARADA NIEPODLEGŁOŚCI. Zapraszamy do włączenia się w te obchody!
Gdańska Parada Niepodległości zmieniła schemat obchodzenia świąt narodowych Polsce.
Bywało w przeszłości, że uroczystości odbywały się wedle utartych i niezbyt atrakcyjnych schematów. Przemówienia, kwiaty od przedstawicieli władz i bardzo niewielu uczestników… Zazdrościliśmy krajom, gdzie święta o podobnym charakterze są radosnymi wydarzeniami, w których uczestniczy bez przymusu całe społeczeństwo.
I od kilku lat tak właśnie w Gdańsku się dzieje. Za nami poszło już bardzo wiele miast. 11 Listopada jest przecież jedną z najbardziej radosnych rocznic w historii Polski. Odzyskanie Niepodległości po 123 latach zaborów udowadnia, że Polacy potrafią wytrwale dążyć do celu, pokonać dzielące ich różnice i zjednoczyć się dla ważnej sprawy.
Czekamy na Was!
Parada Niepodległości daje sympatyczną i jedyną w swoim rodzaju, okazję do zaprezentowania mieszkańcom Pomorza Waszej dzielnicy, organizacji, klubu czy grona przyjaciół.
Serdecznie zapraszamy do zamanifestowania swojej pracy i maszerowania w Paradzie razem z wszystkimi!
Mile widziane będą wszelkie transparenty i inne formy prezentacji, przebrania w barwy narodowe i przebrania za postaci historyczne.
Rokrocznie staramy się przygotować dla uczestników niewielkie upominki i gadżety. W tym roku będą to ciepłe biało-czerwone szaliki.
Patronat nad Paradą Niepodległości sprawuje Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.
Organizatorem Parady Niepodległości jest Stowarzyszenie SUM
Prosimy o przybycie 11 listopada ok. godziny 10.30 na Targ Rybny w Gdańsku
Z mat. organizatora
Gdańska Parada Niepodległości zmieniła schemat obchodzenia świąt narodowych Polsce.
Bywało w przeszłości, że uroczystości odbywały się wedle utartych i niezbyt atrakcyjnych schematów. Przemówienia, kwiaty od przedstawicieli władz i bardzo niewielu uczestników… Zazdrościliśmy krajom, gdzie święta o podobnym charakterze są radosnymi wydarzeniami, w których uczestniczy bez przymusu całe społeczeństwo.
I od kilku lat tak właśnie w Gdańsku się dzieje. Za nami poszło już bardzo wiele miast. 11 Listopada jest przecież jedną z najbardziej radosnych rocznic w historii Polski. Odzyskanie Niepodległości po 123 latach zaborów udowadnia, że Polacy potrafią wytrwale dążyć do celu, pokonać dzielące ich różnice i zjednoczyć się dla ważnej sprawy.
Czekamy na Was!
Parada Niepodległości daje sympatyczną i jedyną w swoim rodzaju, okazję do zaprezentowania mieszkańcom Pomorza Waszej dzielnicy, organizacji, klubu czy grona przyjaciół.
Serdecznie zapraszamy do zamanifestowania swojej pracy i maszerowania w Paradzie razem z wszystkimi!
Mile widziane będą wszelkie transparenty i inne formy prezentacji, przebrania w barwy narodowe i przebrania za postaci historyczne.
Rokrocznie staramy się przygotować dla uczestników niewielkie upominki i gadżety. W tym roku będą to ciepłe biało-czerwone szaliki.
Patronat nad Paradą Niepodległości sprawuje Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.
Organizatorem Parady Niepodległości jest Stowarzyszenie SUM
Prosimy o przybycie 11 listopada ok. godziny 10.30 na Targ Rybny w Gdańsku
Z mat. organizatora
- Adam Zwoiński
- Członek Stowrzyszenia
Czy może Pani podać namiar na Stowarzyszenie SUM ?
Last edited by Adam Zwoiński on Fri Oct 15, 2010 8:48 pm, edited 1 time in total.
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła
Specjalnością polski jest tromtadracja, manifestacje miłości, żałoby, patriotyzmu...
Święto Solidarności - skandal i kompromitacja,
występ chorego Kaczora przed pałacem prezydenckim - kompromitacja...
Święto mija - na szosie zmasakrowany busik z tragiczną zawartością, a obok przemykają cali, zdrowi, śpieszący się.
Polska - Sandomierz, Bogatynia i inne gminy i miejscowości toną,
a syte Polactwo broni patyków na krzyż pod pałacem prezydenckim, pielgrzymuje, gromadzi się na zlotach.
Krzyżowi balwochwalcy bronią patyków, zamiast z krzyżem w sercu, z Bogiem w sercu, świadczyć chrześcijańskie miłosierdzie.
Jako Stowarzyszenie nie uczestniczyliśmy do tej pory w żadnych fiestach,
ważniejsze wydawało nam się praca na miejscu, służba - do której bardzo niewielu chętnych.
Jeszcze parę miesięcy temu do ich wyliczenia starczało palców jednej ręki.
Od niedawna są wśród nas profesor, studenci, licealiści, gimnazjaliści...
Proponuję "tak trzymać" dopóki nie okrzepniemy.
To co robimy w Bibliotece Społecznej znacznie skuteczniej służy Polsce i ludziom.
Zauważ - w naszej Bibliotece jest jedność:
jest obok siebie katolik, ateusz, czerwony, pisiak i Bóg wie kto jeszcze - wszystkich łączy nieefektowna społeczna SŁUŻBA.
Święto Solidarności - skandal i kompromitacja,
występ chorego Kaczora przed pałacem prezydenckim - kompromitacja...
Święto mija - na szosie zmasakrowany busik z tragiczną zawartością, a obok przemykają cali, zdrowi, śpieszący się.
Polska - Sandomierz, Bogatynia i inne gminy i miejscowości toną,
a syte Polactwo broni patyków na krzyż pod pałacem prezydenckim, pielgrzymuje, gromadzi się na zlotach.
Krzyżowi balwochwalcy bronią patyków, zamiast z krzyżem w sercu, z Bogiem w sercu, świadczyć chrześcijańskie miłosierdzie.
Jako Stowarzyszenie nie uczestniczyliśmy do tej pory w żadnych fiestach,
ważniejsze wydawało nam się praca na miejscu, służba - do której bardzo niewielu chętnych.
Jeszcze parę miesięcy temu do ich wyliczenia starczało palców jednej ręki.
Od niedawna są wśród nas profesor, studenci, licealiści, gimnazjaliści...
Proponuję "tak trzymać" dopóki nie okrzepniemy.
To co robimy w Bibliotece Społecznej znacznie skuteczniej służy Polsce i ludziom.
Zauważ - w naszej Bibliotece jest jedność:
jest obok siebie katolik, ateusz, czerwony, pisiak i Bóg wie kto jeszcze - wszystkich łączy nieefektowna społeczna SŁUŻBA.
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Adam Zwoiński wrote:Czy może Pani podać namiar na Stowarzyszenie SUM ?
Podaję dwa namiary:
http://www.paradaniepodleglosci.pl/inde ... 0&Itemid=4
http://www.trojmiasto.pl/info_imp.php?id_imp=97325
//Odzyskanie Niepodległości po 123 latach zaborów udowadnia,
że Polacy potrafią wytrwale dążyć do celu, pokonać dzielące ich różnice i zjednoczyć się dla ważnej sprawy.// - z informacji o paradzie
Rzecz w tym, że nie bardzo potrafią:
Niepodległość spadła nam z nieba, Piłsudskiego podrzucili nam w stosownej chwili Niemcy
(tak jak wcześniej wrogiej Rosji porzucili Lenina), byśmy mogli stanowić kordon sanitarny przed bolszewizmem;
potrafili wybrać prezydenta Narutowicza i potrafili go zastrzelić i nie przestawać lżyć go po śmierci;
potrafili tak sejmicić, że Piłsudski musiał spacyfikować partyjniackie tałatajstwo,
ale nie potrafił dać nic w zamian...
potrafili "pokonać komunę", a teraz po gówniarsku walczą o korytko i wzajemnie obrzucają sie błotem.
Manifestujemy, przypisujemy sobie chwałę bohaterów - i wracamy do własnych ciasnych interesików, do małych partyjniackich gierek...
Rozejrzyj się, wskaż osoby, które mają dla Boga i Ojczyzny coś więcej niż puste słowa i puste gesty.
Wymień ich po nazwisku, jaki procent populacji stanowią?
Polska jest nędzna nędzą swych obywateli, którzy wybierają nędznych reprezentantów.
Patrz na lokalnych kandydatów na radnych - co potrafili zrobić, by zasłużyć na twój głos.
50 miliardów deficytu - przeżeramy, przesrywamy Polskę.
To święto to dodatkowe koszty, parada obłudy.
Paradą wartości jest praca, społeczne zaangażowanie, BUDOWANIE PŁASZCZYZN WSPÓŁDZIAŁANIA
w rozwiązywaniu ważkich problemów: oświata, zdrowie publiczne, nauka, troska o środowisko naturalne...
dygresja
Gościliśmy w Bibliotece Społecznej bardzo sympatyczną, kulturalną i rozśpiewaną grupkę harcerek,
dawno nie słyszanymi piosenkami polały miód na moje starcze serce...
Poprosiłem o zaśpiewanie harcerskiego hymnu: "Wszystko co nasze, Polsce oddamy...",
który za każdym razem, dawno, w PRL-u wzruszał, wyciskał łzę z oka, harcerki nie potrafiły zaśpiewać.
Porównaliśmy harcerskie prawo i przyrzeczenie - od Polski odczepiono "ludową",
dołożono Boga w przyrzeczeniu, posłuszeństwo w prawie.
Kiedyś, jako katolik nie mogłem wstąpić do ZMS-u ze względu na to,
że na legitymacji było zdanie o człowieku, jako wartości najwyższej.
Teraz, nawet kiedy zupełnie zdziecinnieję, drogę do harcerstw zamknie mi-ateuszowi Bóg w przyrzeczeniu.
Po co robić z harcerstwa organizację wyznaniową?
że Polacy potrafią wytrwale dążyć do celu, pokonać dzielące ich różnice i zjednoczyć się dla ważnej sprawy.// - z informacji o paradzie
Rzecz w tym, że nie bardzo potrafią:
Niepodległość spadła nam z nieba, Piłsudskiego podrzucili nam w stosownej chwili Niemcy
(tak jak wcześniej wrogiej Rosji porzucili Lenina), byśmy mogli stanowić kordon sanitarny przed bolszewizmem;
potrafili wybrać prezydenta Narutowicza i potrafili go zastrzelić i nie przestawać lżyć go po śmierci;
potrafili tak sejmicić, że Piłsudski musiał spacyfikować partyjniackie tałatajstwo,
ale nie potrafił dać nic w zamian...
potrafili "pokonać komunę", a teraz po gówniarsku walczą o korytko i wzajemnie obrzucają sie błotem.
Manifestujemy, przypisujemy sobie chwałę bohaterów - i wracamy do własnych ciasnych interesików, do małych partyjniackich gierek...
Rozejrzyj się, wskaż osoby, które mają dla Boga i Ojczyzny coś więcej niż puste słowa i puste gesty.
Wymień ich po nazwisku, jaki procent populacji stanowią?
Polska jest nędzna nędzą swych obywateli, którzy wybierają nędznych reprezentantów.
Patrz na lokalnych kandydatów na radnych - co potrafili zrobić, by zasłużyć na twój głos.
50 miliardów deficytu - przeżeramy, przesrywamy Polskę.
To święto to dodatkowe koszty, parada obłudy.
Paradą wartości jest praca, społeczne zaangażowanie, BUDOWANIE PŁASZCZYZN WSPÓŁDZIAŁANIA
w rozwiązywaniu ważkich problemów: oświata, zdrowie publiczne, nauka, troska o środowisko naturalne...
dygresja
Gościliśmy w Bibliotece Społecznej bardzo sympatyczną, kulturalną i rozśpiewaną grupkę harcerek,
dawno nie słyszanymi piosenkami polały miód na moje starcze serce...
Poprosiłem o zaśpiewanie harcerskiego hymnu: "Wszystko co nasze, Polsce oddamy...",
który za każdym razem, dawno, w PRL-u wzruszał, wyciskał łzę z oka, harcerki nie potrafiły zaśpiewać.
Porównaliśmy harcerskie prawo i przyrzeczenie - od Polski odczepiono "ludową",
dołożono Boga w przyrzeczeniu, posłuszeństwo w prawie.
Kiedyś, jako katolik nie mogłem wstąpić do ZMS-u ze względu na to,
że na legitymacji było zdanie o człowieku, jako wartości najwyższej.
Teraz, nawet kiedy zupełnie zdziecinnieję, drogę do harcerstw zamknie mi-ateuszowi Bóg w przyrzeczeniu.
Po co robić z harcerstwa organizację wyznaniową?
jan urbanik
- Adam Zwoiński
- Członek Stowrzyszenia
11 listopada
Co do ściślejszych powiązań Piłsudskiego z Niemcami słyszałem tylko poszlaki dlatego nie wypowiadam sie konkretnie na ten temat, nie przepadam za tym człowkiem, szanuje jednak to co zrobił dla Polski. Moim zdaniem mamy dziś w Polsce nieco przesadzoną legendę Marszałka, podkreślam należy mu sie odpowiednie miejsce w historii Polski. Powszechnie kojarzy się odzyskanie niepodległości z jego nawiskiem. Jest to jak gdyby Święto Piłsudskiego. Tymczasem zapomina sie o innych polskich bohaterach, którzy wnieśli doniosły wkład w to nasze wielkie zwycięsto. Przede wszytskim myslę tu o gen. Rozwadowskim i R. Dmowskim którzy wnieśli większy wkład w odzyskanie niepodległości niż Piłsudski za to potem zostali przez niego odsunięci. I tak do dnia dzisiejszego w świadomości Polaków istnieje legenda Piłsudskiego jako głównego bohatera 1918 roku i potem wojny polsko-bolszewickiej. Późniejszy okres działalności Pana Marszałka oceniam negatywnie. Śmiem twierdzić iż to rządy sanacji przyczyniły się do naszej klęski w 1939, wojny tej wygrać chyba nie mogliśmy ale też mogliśmy walczyć o wiele dłuzej i możliwe iż historia potoczyłaby się inaczej
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła
Polska sejmitów, tak jak Polska Marszałka nie mogłaby dokonać cudu.
Pomóc mogłyby nam sojusze, ale nie było ich z kim zawierać.
Polska przedwojenna nie była przez Anglików i Francuzów traktowana poważnie, tak jak i nasza Polska,
ta krzyżowa, pielgrzymkowa, żałobna, roszczeniowa, równych żołądków, kundelków na amerykańskiej smyczy;
kolesi, załatwiaczy, Polska naukawców, dyplomantów - wszystkich czekających na mannę z nieba;
deklarujących wolę umierania za ojczyznę, ale nie potrafiących dla niej żyć i pracować,
czekających na reformy "nie kosztem ludzi".
A manna z nieba nie pada, dobre krasnoludki gdzieś sczezły, Król Polski i Królowa
nie gmerają nawet palcem w bucie...
Pomóc mogłyby nam sojusze, ale nie było ich z kim zawierać.
Polska przedwojenna nie była przez Anglików i Francuzów traktowana poważnie, tak jak i nasza Polska,
ta krzyżowa, pielgrzymkowa, żałobna, roszczeniowa, równych żołądków, kundelków na amerykańskiej smyczy;
kolesi, załatwiaczy, Polska naukawców, dyplomantów - wszystkich czekających na mannę z nieba;
deklarujących wolę umierania za ojczyznę, ale nie potrafiących dla niej żyć i pracować,
czekających na reformy "nie kosztem ludzi".
A manna z nieba nie pada, dobre krasnoludki gdzieś sczezły, Król Polski i Królowa
nie gmerają nawet palcem w bucie...
jan urbanik