Zwycięstwo Solidarności - czy sukces Polski?

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

Zwycięstwo Solidarności - czy sukces Polski?

Post by jan » Fri Aug 08, 2014 6:40 pm

Polski tyle jest, ile jest polskości w sercach Polaków, ile POCZUCIA WSPÓLNOTY i ODPOWIEDZIALNOŚCI za naród, złączony wspólnotą losu w przeszłości, dziś na przyszłość.
Polski będzie tyle, ile w nas w WOLI TRWANIA W POLSKOŚCI, zbudowania trwałych fundamentów pod DOM POLAKÓW – PAŃSTWO i dbałości o nie.
Polska będzie trwała jeśli będziemy o nią dbać, jak od dom własny, własne gospodarstwo, firmę, a o współrodaków jak o najbliższych domowników.

Zasięg polskości od XVI wieku kurczy się, polskość traci na atrakcyjności – rośnie za to sarmackie samozadowolenie i pycha.
Od Konfederacji Barskiej poczynając, wszystkie bezmyślne awantury, mimo najszlachetniejszych intencji, były antypolskie – ograniczały zasięg polskości i jej atrakcyjność.
Powstanie warszawskie i kiełbasiany ruch Solidarności to dwa ostatnie akty zwycięstwa emocji nad rozumem.

Nie zgadzasz się ze mną? - masz prawo. Przedstaw swój punkt widzenia.Bardziej interesuje mnie punkt widzenia tych, co WIEDZĄ - i WIDZĄ INACZEJ,
niż tych, którzy tylko wierzą, bo prawdę „wyssali z mlekiem matki”.
jan urbanik

Rodzaj P.S.
j.urbanik
Powstanie warszawskie a Solidarność.
Powstanie warszawskie WYBUCHŁO NA ROZKAZ. Na podstawie wiedzy, jaką mam, gdyby nie było rozkazu, nie byłoby powstania.
Rozkaz jego wybuchu był zbrodniczy - efektem jego jest śmierć miasta
i wielu szlachetnych ludzi zaangażowanych w ojczyste sprawy,
O nich Polska stała się uboższa.
Solidarność, ruch kiełbasiany, nie miała wodza. Trudno mi uznać zwycięstwo Solidarności za sukces Polski.
Polska jeszcze nie pozbierała się po tym zwycięstwie.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Post Reply