Z innego profilu:
Łukasz Cora Dziki Rex
Jaruzelski z dużym prawdopodobnstwem wprowadził SW w celu ratowania swojego życia/ władzy. A co by było gdyby czołgi jednak wjechały? Węgry'56 czy Czechosłowacja'68 to mógłby być pikuś. Ciekawe czy Ronald Reagan miał w gotowości armię do podjęcia interwencji w obronie "Polski".
9 min · Edytowany · Lubię to! · 1
Jan Urbanik
Jaruzelski nie był tchórzem. To był żołnierz. TO BYŁ POLAK. PRL to była jedyna Polska, jaka w w tamtej sytuacji mogła istnieć. Stan wojenny to była Jaruzelskiego DECYZJA HEROICZNA.
Gdyby był tchórzem, to palnąłby sobie w łeb.
2 min · Edytowany · Lubię to!
Jan Urbanik
Przecież Reagan wiedział, choćby od Kukły, o stanie wojennym i nie kiwnął palcem w bucie.
3 min · Edytowany · Lubię to! · 1
Barbara Filipiak
haahaaa, "nie oddamy ani guzika!!! ... kamień na kamieniu by nie został ...
absolutnie zgadzam się ze stwierdzeniem że Jaruzelski nie był tchórzem, jestem pewna że strzeliłby sobie w łeb ... to przedwojenne wychowanie a nie jakieś ... szmatławskie ...
Marek Jendraszek
Pewnie jestem w mniejszości, ale dla mnie generał zrobił karierę wojskową dzięki NKWD. Czy to jest bohater przez h czy ch, ja nie mam wątpliwości. Ci, którzy dziś Go gloryfikują , są dla mnie fascynatami minionej epoki.
Lubię to! · Odpowiedz · 9 godz. temu
Jan urbanik
Ci, co Jaruzelskiego "nie gloryfikują" są fascynatami bieżącej epoki - epoki Balcerowicza Kaczyńskich, Rydzyka... Może masz rację, może nie.
PRL był znaczącym fragmentem dziejów Polski, w którym dokonały się epokowe przemiany. Przyjdzie czas, kiedy histEryczne oceny PRL-u zostaną zdominowane przez bardziej wyważone, histOryczne.
Lubię to! · Odpowiedz · Skomentowane przez użytkownika Jan Urbanik · 32 min. temu
fejsbuczyny
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
fejsbuczyny
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.