//z Fb 11 listopada o 11:54 //
Zamiast tromtadracji, buczenia i brukowych kostek - mała refleksja
Dwa razy - w 1918 i 89 niepodległość spadła nam prosto z nieba, W 18 roku Austria i Niemcy przegrały wojnę, a Rosja została sparaliżowana rewolucją.
W 89, na skutek krachu ideologii bolszewickiej i jej ekonomicznych skutków, uwiądł i rozpadł się Związek Radziecki.
Od 18 roku zaczęła się wielka praca nad ODTWORZENIEM państwa polskiego, włączeni w nią zostali ludzie ze wszystkich trzech zaborów, zarówno spiskowcy jak i ci, którzy robili kariery w państwach zaborczych i teraz mieli kompetencje, które mogli ofiarować zmartwychwstającej ojczyźnie.
Polacy roku 18 dokonali cudu. W ciągu 20 lat niepodległości Polska nie stała się krainą szczęścia, mlekiem i miodem płynącą. Było w niej wiele zadawnionych niesprawiedliwości, biedy i nędzy.
Potem przyszła mordercza wojna, po niej nowy podział świata.
Od 45 roku, mocą decyzji Anglików i Amerykanów, zrujnowana, pozbawiona kadr kierowniczych Polska została - po zmianach granic i wielkich migracjach ludności - przekazana pod radziecką kuratelę.Na mocy dziejowej konieczności stała się znaczącym elementem bloku tzw. Krajów Demokracji Ludowej i wojskowego Układu Warszawskiego. Polska była "najweselszym barakiem w obozie", jedynym krajem z nieskolektywizowanym rolnictwem i jedynym - o tak mocnej pozycji Kościoła i chyba krajem o największej swobodzie twórczej.
w roku 1956 Węgry starały się wyemancypować spod radzieckiej kurateli,
w 1968 Czechosłowacja - ZSRR nie pozwolił na to.
Polski bunt - powszechna fala strajków, która sparaliżowała państwo, miał miejsce w latach 80-81. Władza zdała sobie wtedy sprawę, że konieczne są reformy w ramach systemu, ale wpierw konieczne jest spacyfikowanie buntu. Zrobiono to w sposób skuteczny, wprowadzając stan wojenny.
W tym czasie nastąpił krach Związku Radzieckiego - czyli szansa na niepodległość. Okrągły Stół - tu władza i opozycja ustaliły warunki zmian ustrojowych. Związku Radzieckiego już nie było.
Polska niepodległość międzywojenna trwała 20 lat - oceniam ją bardzo wysoko. Niepodległość poPRL-lowska trwa 26 lat - oceniam je źle.
Spowodowała to pycha zwycięzców, chciwość i niekompetencja - zamiast EWOLUCJI zafundowano nam, bezkrwawą, co prawda, ale REWOLUCJĘ,
z nienawiścią i wykluczeniem. Z marnowaniem, a nie wykorzystywaniem szans, szczególnie kapitału intelektualnego.
11. listopada - zamiast tromtadracji
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
11. listopada - zamiast tromtadracji
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.