Środek zimy. Przymrozek poranny dosyć siarczysty, owijam się grubiej szalem. Stoję na przystanku i kontempluję rzeczywistość. Kantem oka dostrzegam kobietę..czy ona ma odkryte nerki, plecy? Odwracam się dyskretnie, a tam- marzenie każdego nowoczesnego meżczyzny! Kobita na obcasach, włosy tlenione, usta różowe dzięki najnowszemu błyszczykowi firmy XYZ, a co najważniejsze- goły brzuch! Kurteczka Pani Blond odsłaniała dumnie pępek z wbitym w niego świecidełkiem w kształcie motylka (a może to było serduszko?), plecy, nerki, a spodnie biodrówki (najmodniejsze w tym sezonie, drogie Panie!) zjeżdżają na biodra tak, że widać wyraźnie linie, poniżej których zaczyna się łono kobiety (a może cipa?Tak nazywają to panowie z dzielnicy, widząc takie panie..może i tak należy mówić?).
KOMENTUJE ARCHAIK: Dziewczyna nerki sobie poprzeziębia, nie wspominając już o jajnikach. Dla mody, która eksponuje, na marginesie, niesmaczną goliznę, poświęca swoje zdrowie i ryzykuje radość macierzyństwa. Niestety, choroby kobiece biorą się z takich zaniedbań. A bezpłodność "leczy się" oczywiście w klinikach in vitro, gdzie zbija się grubą kasę za hodowanie dzieci w szkle.
Ulica. Stoję, patrząc nerwowo na zegarek i przy okazji szeptając ciche i patetyczne inwokacje do ulicznych świateł, ażeby szybciej się zmieniały. Wzrok błądzi to tu, to tam..
Zatrzymuje się na młodej kobiecie. Ma na sobie najnowsze, modne biodrówki, jakie już zostały wspomniane w poprzednim wątku. Ma też włosy modne, tym razem czarne(bo przejechane smolistą farbą), a co najważniejsze- bluzeczkę, która odkrywa bujne upiersienie, które znajduje się nieco powyżej żeber. Młodzi mężczyźni patrzą z zainteresowaniem w dekolt czarnuli.
KOMENTUJE ARCHAIK: Kobieta to tajemnica, tajemnica, którą trzeba poznać poprzez subtelne fortele, szczyptę dowcipu i intelektu. Ten, kto przebije się przez eteryczną zasłonę tegoż cudownego zjawiska, czeka go nagroda, o jakiej nawet nie śnił w najśmiejszych fantazjach. Ciało kobiety- poezja. Mankament odsłaniania go na widok publiczny w wysokim zakresie przekazuje jawną wiadomość: "nie mam co prawda żadnej tajemnicy, ale rozdaję za darmo moje profanum." Mężczyzna podły wykorzysta tę okazję i dzięki piwie w przydrożnej knajpie i tanim komplemencie ("no wiesz..a te twoje...pomarańczki..fajne, lala!") jeszcze dzisiaj wyląduje w łóżku z piękną panią. Prawdziwa kobieta nie musi odkrywać wszystkiego, żeby być piękną i interesującą. I przy okazji..nie naraża się na oglądanie swojej intymnej sfery życia, przeznaczonej dla Tej Jedynej Osoby. Intymność nie jest na pokaz. Intymność to sfera duchowa, w której przenika się poprzez złączenie ciała kobiety i mężczyzny sacrum i profanum. Z samego profanum wiele nie wynika. Bez sacrum nie może istnieć w miłości fizycznej.
* * *
Wchodzę do ukochanego, starego budynku. Patrzę na szkolne korytarze, przemierzam zgiełk. Lubię tych ludzi, kocham zapach tego powietrza. Widzę koleżanki z mojej klasy, uśmiecham się i rozmawiam z K. Widzę piękno w tej K..ubiera się skromnie, nie wyróżniająco, ale jaki ma cudowny uśmiech i kształtne oczy.. zwykłe dżinsy podreślają jej figurę i subtelność lepiej, niż wulgarne obciąganie tyłka portkami, które krępują ruchy.Taak, K. to subtelna, zgrabna i sympatyczna dziewczyna. W moim kierunku idzie I. Jak zwykle ubrana szałowo- jej styl dalece odbiega od normy. Wariacja kolorów Jej ciuchów, wspaniałe włosy i duże oczy...I ona, jak zauważyłam, nie musi wystawiać na widok publiczny swoich piersi i obciskać tyłka modnymi spodniami, aby być piękną i fascynującą.
A ja?
Ja jestem archaikiem. Nie wpisana w ten czas, nie wpisana w ten nurt, który ciągnie mnie dalej i dalej, który każe mi robić coś wbrew mojej woli i sumieniu, wyśmiewając wartości, moralność i moją godność kobiety.
Czy jestem taka brzydka?
Ja się tak nie czuję. Czuję, że moje ciało to mistyka i poezja, to seksualna pokusa dla tego, z którym kiedyś, u końcu ciężkiej drogi złączę się na zawsze. Ja nie szukam przygód seksualnych ani tanich rozrywek, nie schlebiam tym najprymitywniejszym instynktom.
On też nie.
Jestem szczęśliwą kobietą u boku mądrego mężczyzny, który nie musi widzieć mojej, jakże jeszcze niedojrzałej, nagości, testować mnie, aby być ze mną szczęśliwy.
Jesteśmy szczęśliwi.
..........................................
ARCHAIK KONTRA GOLIZNA, ZMAGAŃ CZĘŚĆ PIERWSZA
"Kto czyta książki, żyje podwójnie" - U. Eco