Szwindlerzy

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

Szwindlerzy

Post by jan » Sat Aug 28, 2010 6:02 am

Szwindlerzy

Budowniczowie autostrad - szwindlerzy.
Potem taki sukinsyn, sukinsynowa i sukinsyniątka "robią" za biznesmenów i td.

Kraje transformujące się w pierwszym etapie zawsze stanowiły raj dla szwindlerów,
których stać było na ryzyko, na ruszanie głową, podczas kiedy bierna masa czeka na rentę lub mannę z nieba

Po dwudziestu latach, kiedy dorobek PRL-u został w większości rozkradziony, przejedzony lub zmarnowany,
czas na przyzwoitość w gospodarce.

Prawo już nie powinno chronić szwindlerów, a ogołacać z z ukradzionego i wystawiać na publiczną wzgardę.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Observer
Członek Stowrzyszenia

Re: Szwindlerzy

Post by Observer » Sat Aug 28, 2010 7:05 am

jan wrote:Kraje transformujące się w pierwszym etapie zawsze stanowiły raj dla szwindlerów...

Jedynie generalnie sie zgadzam. Sposob trasformacji stwarza wieksze czy mniejsze mozliwosci i zachety.

Ale...

byla i jest jeszcze Slowenia ktora pokazala i pokazuje co innego... Madrosc narodu i elit nie polega na Wielkiej Historii czy Pamieci, a na pragmatyzmie oraz checi (nawet zamilowaniu) do ciezkiej pracy... Poziom elit za duzo nie odbiegaja od "poziomu" spoleczenstw... `Czasy arystokracji dawno minely...

Wiec biorac Twoja teze za "prawie aksyomat" :) sformuluje inna: po dokonanym w ten lub inny sposob podziale majatku panstwowego (jak to inna bajka) madrosc owa polega na jaknajszybszym wprowadzeniu cywilizowanych regul prawnych oraz gospodarczych no i (co jest nie mniej wazne): ICH KONSEKWANTMYM I BEZWARUNKOWYM EKGEKWOWANIU.
nie ma podpisu :)

Post Reply