Czym jest PiS
PiS jest grupą ludzi, skupionych wokół Jarosława Kaczyńskiego,
dla których spoiwem jest żądza władzy i znaczenia.
Ludzie czynu, ludzie pracy organicznej, społecznicy - mogą mieć pełne ręce pożytecznej roboty.
Cały kurduplizm skupił się w popłuczynach Solidarności, w PiS-ie i jego przygwizdach: IPN-ie,
antywałęsizmie, antypeerelizmie...
i chce zawłaszczyć całą przeszłą zmitologizowaną chwałę "pogromców komuny"
- BO NIE STAĆ GO NA PRACĘ, NA CZYN.
PiS to fałszywa historia, samobójczy mit - to esencja obłudy, fałszu, warcholstwa.
PiS to wstyd.
W Platformie jest mniej pychy, nawiedzenia, jest więcej ludzi pragmatycznych, realistów.
Żyję jeszcze nadzieją, że ciężar władzy nauczy Platformersów pokory.
Szansą dla normalizacji sytuacji politycznej Polski jest wykształcenie się niepopulistycznej i niedogmatycznej partii lewicowej,
która nie wstydzi sie za PRL, nie przeprasza: PRL był - bo MUSIAŁ BYĆ i nic nie można zrobić by nie był.
PRL był znaczącym ogniwem w łańcuchu polskich dziejów, tyglem społecznych przemian;
szydząc z PRL, szydzimy z dokonań własnych, dokonań naszych ojców i dziadów.
Jak w naszych duszach równocześnie mieści sie dobro i zło, niebo i piekło,
tak w w społeczeństwie i państwie dokonują się rzeczy wielkie i haniebne.
PRL nie był wyjątkiem, III RP nie jest wyjątkiem...
IV RP postrzegliśmy jako negatywny wyjątek - i po dwu latach postawiliśmy jej szlaban.
Polska a PiS
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Polska a PiS
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Re: Polska a PiS
jan wrote:Czym jest PiS
PiS jest grupą ludzi, skupionych wokół Jarosława Kaczyńskiego,
dla których spoiwem jest żądza władzy i znaczenia.
Ludzie czynu, ludzie pracy organicznej, społecznicy - mogą mieć pełne ręce pożytecznej roboty.
Janie. Jak doskonale wiesz nie popieram PISu, postanowilismy wyjechac bo dorwal sie do wladzy, wielokrotnie wypowiadalem sie o tym zjawisku tez.
Ale:
1. Czy nie prawda jest ze czlonek PISu osobiscie wspieral twoja biblioteke? A wiec tam sa rozni ludzie...
2. Czy zjawisko PISu powstalo na pustym miejscu? Czy PO ma mniejsze zaslugi w budowaniu IV RP niz PIS?
Jak mi sie wydawalo i wydaje, istota jest raczej wybrana PRS niz PIS. Rydzykowa rozglosnia powstala przed PISem... PIS jest jedynie logicznym zweczeniem PRSu...
Co piszesz dalej to jest prawda ale... wlasnie nie pokrywajaca sie z wybrana PRS... Ludzie z PO czy SLD tez nie specialnie bronili prawd nie jedynie czarno-bialych... To ze Kosciol w Polsce ma takie wplywy polityczne jak nigdzie indziej na Swiecie to tez wspolny dorobek WSZYSTKICH partii...
Last edited by Observer on Mon Sep 06, 2010 8:50 am, edited 1 time in total.
nie ma podpisu :)
//1. Czy nie prawda jest ze czlonek PISu osobiscie wspieral twoja biblioteke? A wiec tam sa rozni ludzie... //
Tak, Paweł jaworski, radny gdański z ramienia PiS, z WŁASNEJ KASY słał nam po 200 zł miesięcznie.
Był jedynym gdańskim radnym, który pofatygował się do Biblioteki po moim dramatycznym apelu o ratunek.
W PiSie jest JESZCZE sporo przyzwoitych ludzi, myślę, że wielu z nich po cichu wstydzi się poczynań prezesa Kaczyńskiego i jego pretorian.
Tak, Paweł jaworski, radny gdański z ramienia PiS, z WŁASNEJ KASY słał nam po 200 zł miesięcznie.
Był jedynym gdańskim radnym, który pofatygował się do Biblioteki po moim dramatycznym apelu o ratunek.
W PiSie jest JESZCZE sporo przyzwoitych ludzi, myślę, że wielu z nich po cichu wstydzi się poczynań prezesa Kaczyńskiego i jego pretorian.
jan urbanik