Tylko dla homo sapiens używających mózgu zgodnie z przeznaczeniem
Przesada i uporczywość w dopatrywaniu się krzywd ze strony rządu w stosunku do własnych obywateli
wymaga wymaga poważnej reformy obyczajów naszego życia politycznego.
Prasa nasza jest pod tym względem na ogół na najbardziej błędnej drodze.
Zajmuje ona zwykle stanowisko obrony obywatela przed tą krzywdą.
Jeśli rząd krzywdzi społeczeństwo, to trzeba go zwalczać,
a tymczasem część prasy stoi zawsze po stronie tego lub innego rządu póki jest u władzy.
Otóż te organu, które bronią danego rządu, dowodzą, że krzywdziły społeczeństwo rządy poprzednie,
inne organy, że krzywdzi rząd obecny, a często słyszy się jednogłośne wyrzekanie,
że krzywdziły wszystkie rządy.
Społeczeństwo ma prawo stawiać rządowi wysokie wymagania, byle były one realne.
Ma prawo wymagać wysokiej uczciwości, fachowej kompetencji, całkowitego oddania się sprawie publicznej.
Ale rząd musi wymagać od społeczeństwa zachowania
pewnych kardynalnych warunków życia zbiorowego, właściwych demokracjom współczesnym.
Warunki te to kierowanie sie poczuciem prawdy i interesu publicznego w stosunkach pomiędzy rządem a społeczeństwem.
W naszej opinii publicznej interesy partykularne i partyjne odgrywają znacznie większą rolę
od interesu ogólnego, a poczucie prawdy jest często podporządkowane interesom grup,
działających w imię interesów partykularnych i partyjnych.
W imię dogadzania tym czy innym czynnikom wpływowym często prawda zostaje zlekceważona i pominięta, a interes publiczny zaniedbany.
Ci, którzy sprawują rządy, muszą się zawsze uzbroić w męstwo niepoddawania się tym,
którzy najgłośniej krzyczą o krzywdzie. Zwykle są to tacy, którym sie żadna krzywda nie stała,
a którzy chcą na swym krzyku dużo zarobić, rachując, że tą drogą coś uda im się osiągnąć.
W. Grabski, 1927.
Wyróżnienie przepisywacza - j.urbanika
Tylko dla homo sapiens używających mózgu
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Tylko dla homo sapiens używających mózgu
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.