Adam Wojsport
Pani Hall, Minister Edukacji zażądała zdjęcie krzyża w sali szkoły, gdzie miała publiczne wystąpienie. Polska nie poparła, w przeciwieństwie do wielu państw europejskich odwołania włoskiego rządu od decyzji Trybunału Europejskiego nakazującego zdjęcie krzyży we włoskich szkołach. Oto jacy ludzie nami rządzą, wstyd za wstydem.
Jan Urbanik
Adamie, ludzie którzy mają Boga w sercu nie muszą go mieć krzyży na ścianach instytucji publicznych. Ta walka o krzyże świadczy o kompleksach albo o braku wiary.
Ja, ateusz, nie domagam się obwieszania ścian symbolami niewiary (nawet nie wiem, co by to mogło być).
A czym ja i mnie podobni są gorsi od Ciebie?
Adam Wojsport
w naszej tradycji krzyż był zawsze obecny w miejscach publicznych
o krzyż
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
//w naszej tradycji krzyż był zawsze obecny w miejscach publicznych// - pisze Adam.
I co z tego, Adamie. Odnoszę wrażenie, że Pana Boga zupełnie nie interesują bałwochwalcze praktyki Polaków. Mimo ogromnej ilości krzyży i kapliczek łupił nas kto chciał: faszyści, komuniści, innowiercy, bezbożnicy.
Myślę, że jedyne praktyki na które Bóg reaguje pozytywnie, to rzetelna praca, wzajemna życzliwość i zdolność do celowej współpracy. A z tym mamy kłopot.
Obkrzyżowienie Polski w naszych czasach to symptom ksenofobii, nietolerancji i kompleksów.
Starajmy się być kulturowo atrakcyjni, to znacznie skuteczniejsze niż obstawianie się symbolami, które dzielą.
I co z tego, Adamie. Odnoszę wrażenie, że Pana Boga zupełnie nie interesują bałwochwalcze praktyki Polaków. Mimo ogromnej ilości krzyży i kapliczek łupił nas kto chciał: faszyści, komuniści, innowiercy, bezbożnicy.
Myślę, że jedyne praktyki na które Bóg reaguje pozytywnie, to rzetelna praca, wzajemna życzliwość i zdolność do celowej współpracy. A z tym mamy kłopot.
Obkrzyżowienie Polski w naszych czasach to symptom ksenofobii, nietolerancji i kompleksów.
Starajmy się być kulturowo atrakcyjni, to znacznie skuteczniejsze niż obstawianie się symbolami, które dzielą.
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.