szansa na sukces i besserwisserzy

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

szansa na sukces i besserwisserzy

Post by jan » Tue Dec 13, 2011 7:22 am

Besserwisser wie wszystko lepiej, wie wszystko jak być powinno - po wydarzeniach, po faktach.
Sądzi surowo, wie kogo należy usuwać, kogo karać
Młode dziennikarzęta i polityczęta w tym celują, ale są też zaawansowani wiekiem nieudacznicy,
którzy nic nie robiąc, nic nie osiągając, nie popełnili błędów. Dożywotni kurduple.

Kuruplandii zda się, że wszystkie sytuacje życiowe da się określić i przewidzieć
w regulacjach prawnych, instrukcjach, procedurach na wypadek...
Tymczasem rzeczywistość co raz to nas zaskakuje i skazuje na rozwiązanie problemów i podejmowanie decyzji niestandardowych.
Jesteśmy skazani na własną intuicję i doświadczenie*.
Podejmujemy decyzje i ... czasem trafną, czasem nie. Jej owocem dla nas jest zawsze przyrost doświadczenia,
w przypadku decyzji nietrafnej - wstyd, kara, którą zadajemy sobie sami, najskuteczniejsza.

Rzeczywistość jest nieprzewidywalnie dynamiczna, człowiek nie jest doskonały,
nie ma ludzi doskonałych - wszyscy się uczymy. Większość na własnych błędach, tylko najinteligentniejsi potrafią na cudzych.

Nie przejmuj się niepowodzeniem dziś. Przemyśl sytuację, wyciągnij wnioski - i do przodu, jutro będziesz lepszy.

Nie udawaj lepszego, mądrzejszego niż jesteś, to budzi śmiech i politowanie, staraj się się być co raz lepszy -
to rodzi szacunek bliźnich i zwiększa twoją szanse na sukces.

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Post Reply