Dług Gierka-naszym długiem

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
Maras
Członek Stowrzyszenia

Dług Gierka-naszym długiem

Post by Maras » Fri Dec 28, 2012 10:32 am

Uff:) Fajnie się żyło za pożyczone pieniądze. Potem umorzenie połowy, później lata spłaty i mamy 8 mld Gierka prawie z głowy, prawie, bo Japonia nie poszła nam na rękę i wisimy jej 50 mln do 2014. Oczywiście mamy Port Północny czy Hutę Katowice, ale cena, którą zapłaciliśmy za inwestycje pana Gierka, dzięki bałaganowi przewyższyła znacząco korzyści i posłała na trawkę Jego i Jego następców. Tyle historii. Dziś, by żyło się lepiej, pożyczyliśmy w ostatnich pięciu latach 300 mld. Polska rośnie w siłę :) W 2013 roku nie ma wyjścia, będą cięcia. Cięcia, które sami sobie mozolnie szykowaliśmy przez ostatnie lata, czekając nie wiadomo na co. KRUS ma się dobrze, na ZUS nie ma siły. Słynne 750 000 głosów na 4 razy tak okazały się kolejnym zagraniem marketingowym. Gdybyśmy dziś przestali się zadłużać dług spłacimy za 25 lat. Mam szansę dożyć, ale dług, niestety rośnie jak na drożdżach, powodując powstawanie coraz to nowszych, ukrytych podatków. Ustawy reformacyjne zatrzasnęły się w szufladach, kto ma klucz?

jan
Administrator

Re: Dług Gierka-naszym długiem

Post by jan » Fri Dec 28, 2012 1:28 pm

KLUCZEM DO WSZYSTKIEGO DOBREGO JEST AKTYWNOŚĆ OBYWATELSKA oraz
ZAUFANIE I SZACUNEK, a co najmniej LOJALNOŚĆ W STOSUNKU DO AKTUALNEJ WŁADZY.
W sejf, gdzie ktoś niedobry ukrył recepty na lepszy świat, nie wierzę.

Klucz jest ukryty pod pokładami społecznej apatii, sobkostwa,
podkopywaniu szacunku i wiary w dobrą wolę i możliwości prawowitej władzy,
zawiść w stosunku do wszystkich, którzy są dziś "na wozie".

Dostęp do klucza utrudnia partyjniacka opozycja,
której celem nie jest PAŃSTWO, POLSKA – jej dobrobyt i chwała,
a dorwanie się do miodu i pożywienie się kosztem państwa.

Dostęp do klucza utrudnia polski Kościół,
którego hierarchia nie chce lub nie może poradzić sobie z antyrządowym,
by nie rzec antypaństwowym, sekciarzem, księdzem Rydzykiem
i stawia na politycznego bankruta i awanturnika Jarosława Kaczyńskiego, jego PiS i różne przyPiSki.

Dostęp do klucza utrudnia partyjniacki stosunek PREMIERA do opozycji;
przy jakiejś okazji przytoczę fragment rozmowy Mazowiecki – Tusk sprzed paru lat.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Fri Dec 28, 2012 3:39 pm

Dostęp do klucza utrudnia partyjniacka opozycja,
której celem nie jest PAŃSTWO, POLSKA – jej dobrobyt i chwała,
a dorwanie się do miodu i pożywienie się kosztem państwa.

Dostęp do klucza utrudnia polski Kościół,
którego hierarchia nie chce lub nie może poradzić sobie z antyrządowym,
by nie rzec antypaństwowym, sekciarzem, księdzem Rydzykiem
i stawia na politycznego bankruta i awanturnika Jarosława Kaczyńskiego, jego PiS i różne przyPiSki........................................Nie zgadzam się z Tobą z oczywistych względów. Klucz do szuflady , które miały być pełne gotowych ustaw , jak Obywatelska z nazwy partia twierdziła, by się dorwać do tego miodu, do którego teraz chce się dostać Jarosław, jest w rękach koalicji rządzącej. Kościół nie zasiada w koalicji, Jarosław również. Jako obywatel mam prawo do tego, by obóz rządzący wywiązał się ze swoich planów. Pewnej baletnicy rąbek przeszkadza, naszej Janie, nie jest w stanie przeszkodzić opozycja, ponieważ ma mniejszość. 750 000 głosów zostało zebranych przez partię Obywatelską, będącą w opozycji, by je zmielić w niszczarce. Tak postępuje partia Obywatelska? Nie mogę doczekać się reform. Nie oczekuję reform od opozycji, oczekuję tego od koalicji. Społeczny trud i wysiłek idzie w gwizdek. Społeczeństwo ponosi konsekwencje nieudolnych rządów. Powinno być na bieżąco informowane o planach i działaniach rządu. Jak to jest w praktyce widać . Pan Graś jest rzecznikiem prasowym rządu, wiem bo czasami tłumaczy się przed kamerami z jakiś pierdółek. Czy nadal pilnuje domu Niemca nie wiem, bo temat jakoś ucichł. Myślę, że koalicji może przeszkadzać słaba zima czy zimne lato, ale na pogodę na prawdę nic nie poradzą:) Pozdrawiam.

Fordor

Post by Fordor » Mon Dec 31, 2012 8:43 am

Lata 70-te, zwłaszcza druga połowa, zdominowały nas skutecznie. Rozwinęła się w nas skłonność do małpowania tego, co robią w tzw. krajach cywilizowanych i lekceważenie polskich osiągnięć. Po chudych latach marzył nam się „dobrobyt, pełne półki sklepowe i nowinki techniczne”. Aby to mieć i móc na to zapracować, zaciągnięto olbrzymie pożyczki i zdecydowano się na kosztowne inwestycje, których nie wykorzystano*. Długi, summa summarum, zdecydowały o narzuceniu naszemu państwu kontroli przez MFW i spekulacyjne niszczenie polskich przedsiębiorstw. Zagraniczna „kontrola” zamiast powściągnąć, wywołała spiralę zadłużeń, także nasz dług wynosi 1 043 199 871 432 zł (http://www.dlug-publiczny.pl/) i stale rośnie. Co gorsze, pozbawiła nas kręgosłupa i umiejętności gospodarzenia. W dalszym ciągu są podejmowane niekonsultowane decyzje gospodarcze, co świadczy o tym, że jeszcze nie nauczyliśmy się współpracować i działamy w „kuluarach”.
Nasze zadłużenie to naśladowanie wiodących państw , w tym europejskich, które chyba wiedzą, co robią (http://natemat.pl/1469,dlugie-dlugi-na- ... -najwiecej). Chociaż dziwi mnie to, że np. jedno z nich, które ma nas uczyć, jak budować elektrownię atomową, bo jest to „tani prąd”** i ma niebywale rozwinięty przemysł farmaceutyczny*** – jest tak potwornie zadłużone. Czy to na pewno dobry przykład?
Skłonność do nadmiernych inwestycji jest zniechęcająca. Ludzie mają rozum i widzą, że „u góry” brak rozsądnych koncepcji gospodarczych. To jest źródło frustracji i zniechęcenia społecznego. Kto na tym zyskuje?
Powróćmy do naszych podstaw – umiejętności uporczywej pracy, mozolnego i systematycznego udoskonalania swojego warsztatu, każdego warsztatu – w tym dobrego zarządzania.

* Pomijam Żarnowiec, który po Czarnobylu nie uzyskał społecznej akceptacji. Pozwoliło nam to uniknięcie problemu ze składowaniem promieniotwórczych odpadów. Z pewnością niefrasobliwie wrzucono by je do np. Głębi Gdańskiej lub na wysypisko podobne, jak w „Port Service”.
** http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,131 ... d_bez.html
***Artykuł „Nabici w fiolkę”, Forum nr 42, 15-21.10.2012 r.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Mon Dec 31, 2012 9:45 am

Co gorsze, pozbawiła nas kręgosłupa i umiejętności gospodarzenia. W dalszym ciągu są podejmowane niekonsultowane decyzje gospodarcze, co świadczy o tym, że jeszcze nie nauczyliśmy się współpracować i działamy w „kuluarach”........................Cieszę się z Twojego merytorycznego wpisu, pod którym mogę się spokojnie podpisać. Jest wiele do zrobienia w naszym kraju, dlatego powinniśmy w końcu zacząć wyciągać wnioski z popełnianych błędów. Słaba komunikacja między rządzącymi, a społeczeństwem prowadzi do budowania teorii spiskowych. Pustka musi się czymś wypełnić. Pozdrawiam, życzę dobrego 2013 roku!

Fordor

Post by Fordor » Mon Dec 31, 2012 10:48 am

Dziękuję i wzajemnie - Do Siego Roku!
Życzenia szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich piszących i czytających posty na forum Biblioteki Społecznej:)

jan
Administrator

Post by jan » Mon Dec 31, 2012 3:31 pm

Wyrazy najserdeczniejszej niezgody na to, że przez Gierka to czy owo.

Współczułem Gierkowi, kiedy znużony słuchał, że pomożemy,
współczułem każdej polskiej władzy, Tuskowi też.

"Dla Polaków można coś zrobić, z Polakami nigdy." - kto coś podobnego powiedział, Wielopolski czy Piłsudski?
Kto tak lub podobnie mówił, wiedział do mówi.

Żadne ugrupowanie nie ma ludzi, z którego można by sklecić jako taki rząd,
deklaratywny patriotyzm jest przeważnie partyjniactwem;
myślenie partyjniackie zastąpiło myślenie państwowe.

Rodzaj rządu ponadpartyjnego może być jedyną szansą dla kraju,
gdzie obywateli tyle, co kot napłakał, a odpowiedzialne elity są rozproszone.

Ci co spędzili życie w PRL, pierwszy etap rządów Gierka mogą mieć za okres największego dobrobytu.

Gierek miał kiepski kontakt z niebem, nie potrafił załatwić manny,
Jaruzelski miał kiepski kontakt z niebem, nie potrafił załatwić manny.

Nie sypnęło niebo manną również solidaruchom, ale ci byli sprytniejsi -
wyprzedano wszystko, co PRL-czycy wypracowali przez swe zgrzebne lata.
Jakość się wyżywili.
Problem w tym, że niewiele już zostało do sprzedania, a nie wiem jak będzie z manną.

Refren, stary refren:
Władzę mamy taką, jakiej jesteśmy warci, jaką jesteśmy w stanie z siebie wyłonić!
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Fordor

Post by Fordor » Mon Dec 31, 2012 4:28 pm

Jeszcze wrzucę fragment dotyczący prywatyzacji, żeby obraz był w miarę kompletny:

"W Polsce największe kontrowersje wokół prywatyzacji dotyczyły korupcji. Na początku lat 90. byli członkowie PZPR utworzyli szereg spółek, które dzięki zręcznym manipulacjom przejmowały po zaniżonych cenach państwowe mienie. Proces ten nazwano "samouwłaszczeniem nomenklatury". Mimo całkowitej niemoralności takich działań, nowe prywatne firmy często lepiej radziły sobie w rynkowej gospodarce, co ułatwiło przemiany. Utarło się powiedzenie, że "pierwszy milion trzeba ukraść", aby założyć własny biznes. Pod koniec lat 90. nielegalne przejmowanie państwowego mienia było już niemożliwe. Jednak podczas wielkich prywatyzacji politycy czasami żądali od zachodnich inwestorów "prowizji". Pewien procent wartości firmy trafiał na konta zaprzyjaźnionych biznesmenów, którzy potem wspierali niektóre partie polityczne. Największa prywatyzacja, której dotyczyły tego typu zarzuty, to sprzedaż PZU. Do wyjaśnienia kulisów tej transakcji Sejm powołał komisję śledczą."
Źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prywatyzacja

Obiecuję, że już w tym roku niczego nie napiszę - radości i dobrego balowania:)

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Mon Dec 31, 2012 4:56 pm

Oj tam! Pisz, przecież temat długi , jak nasze długi:) Po raz kolejny zamiast bajania przeczytałem merytoryczny wpis, który daje pewność, że społeczeństwo jest świadome:) Również nic nie piszę w tym roku, pozdrawiam!

Post Reply