Zlobi Jaluś Polsce kuku?

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Maras
Członek Stowrzyszenia

Re: Zlobi Jaluś Polsce kuku?

Post by Maras » Sun Jul 15, 2012 10:23 am

Kto wskaże mi jedną dziedzinę życia, która w Polsce funkcjonuje dobrze?
Wojsko, służba zdrowia, wymiar sprawiedliwości, oświata i wychowanie, nauka..................Jeśli chodzi o lamenty, mamy w tym wprawę:). Oczywiście, że w Polsce mało jest dziedzin życia, które funkcjonują na medal. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to człowiek, który gdzieś na Kaszubach postawił dom do góry nogami. Jakaś długa deska. Enigma, która w znacznym stopniu przyczyniła się do zwycięstwa aliantów. Polscy inżynierowie są obecni w naszym życiu. Problem w tym, że na pierwszy plan pchają się nasi politycy, którzy zazwyczaj niewiele mają do powiedzenia, o zrobieniu czegoś pozytywnego nawet nie marzę. Uproszczenie systemu podatkowego może w jakiś sposób wspomóc polski biznes, który z kolei wspomoże potrzebujących. Od czegoś trzeba zacząć reformowanie tego bałaganu. To może zrobić kompetentny rząd poprzez regulacje ustawowe, na które czekam od lat, a których ani widu, ani słychu. W Polsce na ZUS przedsiębiorca płaci co miesiąc prawie 1000zł. Co z tego, kiedy ciągle mało? KRUS ma się dobrze, bo ma silne lobby w Sejmie i nikt inny, tylko my dopłacamy do tego bałaganu. Nie można przekrętów w MON i innych instytucjach tłumaczyć naszą przeszłością czy zawiścią. Kultura techniczna drzemie w narodzie, przyszedł mi do głowy plan, zróbmy w Polsce skansen. Niech wycieczki z Europy przyjeżdżają oglądać nas za pieniądze. Rzeki są nieuregulowane? Wpuśćmy tam ryby i każmy płacić za ich połów. Tak, tylko kto ma to zrobić, skoro na samym starcie, po miesiącu łapki po kasę wyciągnie ZUS, US:) Musimy się na coś zdecydować, albo mamy państwo liberalne i wtedy proszę dać mi spokój, bym zarabiał pieniądze ( koncesje, pozwolenia, rozdmuchana, niekompetentna administracja, wieczne kontrole) i płacił z tego podatki, z których zbudujemy coś w tym kotle:) Salomon z pustego nie naleje. Chyba, że dalej mamy socjalizm i najlepiej chować głowę w piasek, nie robić nic, by nie popełniać błędów? Polska nie jest biednym krajem, jest krajem źle zarządzanym.

jan
Administrator

Post by jan » Sun Jul 15, 2012 11:25 am

//Jeśli chodzi o lamenty, mamy w tym wprawę:).
Oczywiście, że w Polsce mało jest dziedzin życia, które funkcjonują na medal.
Pierwsze co przyszło mi do głowy, to człowiek, który gdzieś na Kaszubach postawił dom do góry nogami.
Jakaś długa deska. Enigma, która w znacznym stopniu przyczyniła się do zwycięstwa aliantów.

Polscy inżynierowie są obecni w naszym życiu.
Problem w tym, że na pierwszy plan pchają się nasi politycy, którzy zazwyczaj niewiele mają do powiedzenia,
o zrobieniu czegoś pozytywnego nawet nie marzę.
Uproszczenie systemu podatkowego może w jakiś sposób wspomóc polski biznes, który z kolei wspomoże potrzebujących.
Od czegoś trzeba zacząć reformowanie tego bałaganu.
To może zrobić kompetentny rząd poprzez regulacje ustawowe, na które czekam od lat, a których ani widu, ani słychu.
W Polsce na ZUS przedsiębiorca płaci co miesiąc prawie 1000zł. Co z tego, kiedy ciągle mało?
KRUS ma się dobrze, bo ma silne lobby w Sejmie i nikt inny, tylko my dopłacamy do tego bałaganu.
Nie można przekrętów w MON i innych instytucjach tłumaczyć naszą przeszłością czy zawiścią.
Kultura techniczna drzemie w narodzie, przyszedł mi do głowy plan, zróbmy w Polsce skansen.
Niech wycieczki z Europy przyjeżdżają oglądać nas za pieniądze.
Rzeki są nieuregulowane? Wpuśćmy tam ryby i każmy płacić za ich połów.
Tak, tylko kto ma to zrobić, skoro na samym starcie, po miesiącu łapki po kasę wyciągnie ZUS, US:)
Musimy się na coś zdecydować, albo mamy państwo liberalne i wtedy proszę dać mi spokój, bym zarabiał pieniądze
( koncesje, pozwolenia, rozdmuchana, niekompetentna administracja, wieczne kontrole) i płacił z tego podatki,
z których zbudujemy coś w tym kotle:) Salomon z pustego nie naleje.
Chyba, że dalej mamy socjalizm i najlepiej chować głowę w piasek, nie robić nic, by nie popełniać błędów?
Polska nie jest biednym krajem, jest krajem źle zarządzanym.//

Starałem się doszukać w treści postu Marasa jakichś konkluzji. Nie znalazłem.
Z tezą że nie jesteśmy krajem biednym nie godzę się, że źle zarządzanym - zgoda.
Maras widzi jakąś siłę, która może doprowadzić Polskę do porządku, widzi ją zapewne w okolicach PiSu i Radia Maryja,
choć tego nigdzie expresis verbis nie wyartykułował.
Ja widzę w tych okolicach zagrożenie dla Polski, uważam te siły za negatywne, destrukcyjne.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Sun Jul 15, 2012 1:10 pm

Nie widzisz konkluzji? Sam napisałeś, że zgadzasz się z faktem, iż kraj jest źle zarządzany. Czyż to nie konkluzja? Na poparcie przytoczyłem wszak fakty, że stoimy nierządem, bo ustaw nie widzę, ustaw, które pozwolą na większą swobodę w działalności gospodarczej np. Na koniec widzę tajemne siły w postaci PiS czy Radia Maryja. Po co czytasz między wierszami, nie podoba Ci się moja krytyka? Nie ma znaczenia kto rządzi, ma rządzić dobrze. Jeśli rządzi źle, należy o tym mówić, pisać. Polityków należy rozliczać, nie chwalić za wypełnianie swoich obowiązków. Kraj węgla, miedzi, rud, sama bieda:) Jestem za tym, by dać ludziom wędki zamiast ryb, a podatki pobierać nie od wędki, tylko od sprzedaży ryb. Moim zdaniem jesteśmy ofiarami podziału, który został przez polityków narzucony, a wielu z nas dało się na to nabrać. Nie mam pretensji do kleru, że korzystają z przywilejów, sam bym korzystał. Mam pretensje do Ustawodawcy, że na to pozwala i to nie tylko klerowi. Pozdrawiam.

jan
Administrator

Post by jan » Sun Jul 15, 2012 3:37 pm

Ty, z racji wieku zapewne, wierzysz jeszcze w moc słowa napisanego.

Na tę chorobę młodości cierpiała cała AWS-owska ekipa, która po stachanowsku zrobiła 4 reformy razem.
Buzek i Krzaklewski nie byli zbiorowym Napoleonem, nie mieli nawet marnej imitacyjki Napoleona w ekipie.

Prawo musi konsumować społeczne doświadczenie, a tu doświadczeń w przechodzeniu od socjalizmu do kapitalizmu nie było,
może też w pewnym zakresie stymulować zmiany, ale do tego potrzebne jest dojrzałość prawodawcy;
rewolucyjny zapał i najgłębsze przekonanie o słuszności drogi - to o wiele za mało by naprawić cokolwiek,
w sam raz - by po stalinowsku czy buzkokrzaklewsku wszystko spieprzyć.
Mam tu na myśli sposób stanowienia prawa, a nie metody rządzenia.

Ekipa Tuska mnie nie zadowala, ale na tę porę nie widzę lepszej.
PiS z przyległościami i radiomaryjne zaplecze odbieram jako szaleństwo, zagrożenie.

Ja, ze względu na bagaż doświadczeń wynikających z wieku, nie ufam już podpisanym dziurkom po sękach.

PS - zielone dodałem później.
jan urbanik

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Sun Jul 15, 2012 5:58 pm

Mam swoje zdanie w kwestii Krzaklewskiego i Jego ekipy. Jego premier, który owe reformy wprowadzał ( reforma emerytalna do dziś nie została zakończona) został potem nagrodzony stanowiskiem w Parlamencie Europejskim:) Reforma emerytalna z 1999 roku powinna być zakończona dawno, ale kolejne rządy ją zlekceważyły i mamy problem. Obecny rząd, zamiast ją zakończyć zgodnie z jej przesłaniem ( przywileje do likwidacji)
zajął się OFE, co jest kreatywną księgowością. Wierzę nie tyle w słowo pisane, co w mądre ustawy, które silny rząd powinien wprowadzać. Mamy rząd, który ma wystarczająca większość, by wprowadzić każdą ustawę, dlaczego tego nie robi? Piszesz, że opozycja powinna to czy tamto. Zgoda. Co powinien rząd, Twoim zdaniem? Moim , jak napisałem wyżej wprowadzać takie ustawy, które będą sprzyjać rozwojowi kraju. My nie mamy nawet ministerstwa morskiego, nie zauważyłem, byśmy zostali odsunięci od morza:) Przemysł stoczniowy powinien mieć jakieś wsparcie ze strony rządu. Likwidacja stoczni, moim zdaniem była do uniknięcia. Łatwo likwidować coś, czego się nie zbudowało. Wiele jest do zrobienia i wiele się robi. Baza kontenerowa w Gdańsku ma w planie przegonić Hamburg do 2015 roku. Na koniec popastwię się nad premierem, porównując Go do Franciszka Smudy, który bał się przegrać mecz, na koniec, niestety przegrał, nie tylko On przegrał, przegrała nasza reprezentacja. Myślę, że pan premier, jeśli nie weźmie się do pracy, przegra, a my z Nim. My zostaniemy z problemami, a On zrobi karierę w Parlamencie Europejskim, wzorem kolegi:)

jan
Administrator

Post by jan » Sun Jul 15, 2012 10:15 pm

Staram się dopatrzeć źródeł różnic pomiędzy nami, obok wieku i doświadczenia.
Wynikają one pewne stąd, że jesteś zaangażowany partyjnie, politycznie
i starasz się bronić swojej formacji i pognębić przeciwnika-rywala.

Ja jestem działaczem społecznym, państwowcem, który boleje nad miernością i marnością tzw. elit,
co dotyka wszystkie partie i partyjne przygwizdy i nie ma ŻADNEGO interesu w dyskredytowaniu którejś z nich
lub forowaniu innej. Boleję nad bylejakością naszego państwa, nad stanem świadomości tzw. obywateli.
którzy wiedzą, że mają PRAWA, ale nie dociera do ich zakutych łbów, że bez OBOWIĄZKÓW NIE MA PRAW.
Na realizacji jednego prawa nie musi się pracować, na prawo do śmierci: to każdy z nas ma - jak w szwajcarskim banku.

Partie, które gloryfikują szaleństwo, brak im realizmu politycznego, kierują się ksenofobią,
dzielą społeczeństwo na słusznych i niesłusznych, nie potrafią sobie ułożyć stosunków z sąsiadami
- to nie są rycerze z mojej bajki.
jan urbanik

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Mon Jul 16, 2012 6:51 am

Nie jestem działaczem partyjnym. Społecznym również nie. Czułem, że uważasz mnie za działacza formacji opozycyjnej, moim zdaniem wynika to z faktu, iż krytykuję partię rządzącą. Przez jakiś czas należałem do klubu dyskusyjnego, na onecie. W tym klubie, zdecydowana większość, była zwolennikami PO. Nie zwalczałem i nie zwalczam żadnej opcji politycznej. Staram się do tematu podchodzić merytorycznie i bez emocji. Wiem, że oszołomów nie brakuje w żadnej partii. Ty napisałeś o Jalku, który Polsce może zrobić kuku. To przyciągnęło moją uwagę, byłem ciekaw w jaki sposób Jarosław może to zrobić, szczerze mówiąc nadal nie wiem, ponieważ co by nie myśleć o Jego formacji, w Polsce obowiązuje Konstytucja. Skoro to taki szkodnik, to dlaczego, partia rządząca, mając raport pana Kalisza, mając Jego i innych w Sejmie poparcie, nie postawiła Go przed Trybunałem Stanu? Dlaczego nie zapadł wyrok skazujący za nadużycie władzy w czasie ich rządów? Jaka by nie była odpowiedź, źle to świadczy o funkcjonowaniu państwa i jak widzę tu się zgadzamy. Pamiętam propagandę sukcesu z PRL. Może to mnie tak drażni, że dziś podobnie się czuję, słysząc, jak to idziemy w dobrym, jedynie słusznym kierunku? Nie ma jedynego, słusznego kierunku moim zdaniem. Nie zastanawia Cię fakt, że po upadku komuny, był podział na komuchów i solidaruchów, a teraz, partie tzw. prawicowe znowu dzielą społeczeństwo na normalnych i oszołomów? Ja się z takim podziałem nie zgadzam i nigdy nie zgodzę. Nie tylko jest czarne i białe, jak nam się próbuje wmówić. Znam wiele innych kolorów:) Pozdrawiam. Ps. Prowadzę działalność gospodarczą, nigdy nie należałem do żadnej organizacji, prócz harcerstwa:)

jan
Administrator

Post by jan » Mon Jul 16, 2012 7:27 am

//a teraz, partie tzw. prawicowe znowu dzielą społeczeństwo na normalnych i oszołomów?
Ja się z takim podziałem nie zgadzam i nigdy nie zgodzę. Nie tylko jest czarne i białe, jak nam się próbuje wmówić.
Znam wiele innych kolorów:) Pozdrawiam.
Ps. Prowadzę działalność gospodarczą, nigdy nie należałem do żadnej organizacji, prócz harcerstwa:)//

"jak nam się próbuje wmówić." - sakramencko nie lubię tego zwrotu.

Media gonią za pieniądzem i sensacją, starając się skupić publikę,
celują w tym brukowce grające na najniższych instynktach tłumu.
Każdy z nas ma własny mózg i jakąś tam władzę sądzenia co dobre/złe, mądre/głupie;
rzadkością są (taką rzadkością, że prawie ich nie ma) bezbłędni mędrcy,
gęściej trafia się bezrefleksyjny idiota,
przeważająca ludzka masa mieści się pomiędzy skrajnościami,
sądzę z przechyłem na oszołomstwo i idiotyzm, bo bycie mądrym wymaga większej pracy i dyscypliny intelektualnej.

"dzielą społeczeństwo na normalnych i oszołomów" - społeczeństwo jest podzielone,
z tym, że podział ten nie jest sztywny: oszołomem lub nie-oszołomem się bywa,
ma się przechyły ku szaleństwu i normalności (logice, pragmatyzmowi, praktyczności).

Szczególnie kiedy znajdujemy się w tłumie - rozum zapada w drzemkę.
jan urbanik

jan
Administrator

Post by jan » Mon Jul 16, 2012 7:57 am

Taka myśl mnie naszła:
Czy mądrość jest normalnością?
A mądrość czym jest?
Mądrość a inteligencja?
jan urbanik

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Mon Jul 16, 2012 10:03 am

Mądry wie co mówi, głupi mówi co wie:) Inteligencję mamy przypisaną jako dar, nie wszyscy potrafią z tego daru korzystać, niektórzy wolą poddać się innym ze zwykłego lenistwa. Człowiek to skomplikowana materia.

Post Reply