W naturze obowiązuje różnorodność, jest to stwierdzenie oczywiste, wartość istotna, bez niej świat byłby pozbawiony magii, uroku. W świecie ludzi też obowiązuje wielorakość cywilizacyjna. Każdy naród na przestrzeni wieków wykształcił swoją odrębność kulturową. Z tych dwóch powodów obserwujemy rozwój kulturoznawstwa, socjologii, a przede wszystkim turystyki. Próby zrozumienia tożsamości społeczeństw pozwalają przerzucać mosty, budują dialog. Jednak wartość narodowa może u części dziejopisarzy wywołać chęć wybielania dziejów swojej nacji, tuszowania błędów i niesprawiedliwości, nie nazywania rzeczy po imieniu. W tym wypadku proponuję osoby, które pod płaszczykiem różnych izmów dokonują zbrodni i przestępstw, nazywać po imieniu i nazwisku tworząc zestawienia i odcinając w ten sposób od ich poczynań resztę narodu. Utrwaliłoby to zasadę odpowiedzialności indywidualnej, a co za tym idzie, konieczność wymierzenia kary i zadośćuczynienia. Część osób, która by odpokutowała za swoje postępki, byłaby umieszczona w części liczbowej zestawienia.
Projekt zestawienia obejmującego listę osób odpowiedzialnych za dokonanie agresji:
Gen. X wydal rozkaz zastrzelenia 5000 osób, zrabował 12 obrazów olejnych, 5 kg złota.
Żołnierz Y zastrzelił 20 osób, podpalił 2 wsie….
20 żołnierzy okradło osadę V na kwotę xxx….
Dzięki takiemu ujmowaniu dziejów formułka „wykonywałem rozkaz” nie tłumaczyłaby zbrodni. Taka zasada wyrównałaby przestępstwa wojenne z kryminalnymi, osądzanymi znacznie surowiej.
Dorota Kaczmarek
A może tak pisać podręczniki do nauki historii???
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Panie Boże, stwórz nowy świat
Panie Boże, stwórz nowy świat,
"w którym wszystko będzie lepsze, w którym nowy będzie ład".
A Pan Bóg nic.
Nie normy moralne rządzą światem, a interes państw, narodów, grup interesów i t.p.
Można sobie wyobrazić, ze Bozia zsyła swoich aniołów,
by wcielić w życie Twoje pomysły...
Pan Stanisław wierzy w ich istnienie i działanie, może on się wypowie.
Ja nie wierzę w zbudowanie raju, w pomoc anielską,
w przeistoczenie zjadaczy chleba w aniołów.
Odrobinę mniej piekła na ziemi zupełnie mnie satysfakcjonuje.
jan urbanik
"w którym wszystko będzie lepsze, w którym nowy będzie ład".
A Pan Bóg nic.
Nie normy moralne rządzą światem, a interes państw, narodów, grup interesów i t.p.
Można sobie wyobrazić, ze Bozia zsyła swoich aniołów,
by wcielić w życie Twoje pomysły...
Pan Stanisław wierzy w ich istnienie i działanie, może on się wypowie.
Ja nie wierzę w zbudowanie raju, w pomoc anielską,
w przeistoczenie zjadaczy chleba w aniołów.
Odrobinę mniej piekła na ziemi zupełnie mnie satysfakcjonuje.
jan urbanik