Państwo wyznaniowe - in vitro - dyktat kleru

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

Post by jan » Sat Oct 23, 2010 12:19 pm

Państwo Polskie nie jest rzekomo państwem wyznaniowym...

Wobec tego jakim prawem przy stanowieniu prawa biskupi straszą posłów ekonomiką?

Państwo stanowi prawo zgodnie ze swymi potrzebami i możliwościami,
licząc się z wolą i potrzebami społeczeństwa, z osiągnięciami nauki i doświadczeniami innych państw.

Kler żyje w innym świecie - świecie odwiecznych i formalnie niezmiennych dogmatów
wynikających z boskiego przekazu i nie liczy się z potrzebami życia społecznego.

Na mój gust kler ma prawo do nauczania w kościołach, do propagowania swoich dogmatów,
kuszenia niebem, straszenia piekłem ZA CZYN, a nie za stanowione prawo.

Kler ma arsenał swoich środków: ambonę, niebo, piekło, czyściec, sakrament pokuty.
wzorce osobowe, moralność i obyczaj katolicki - niech używa tych środków
wobec swych wiernych w trosce o ich dusze, ale od różnowierców i bezbożnych mu wara!

Dlaczego państwo ma się liczyć z poglądem tego czy innego purpurata,
a nie liczyć się ze Świadkami Jehowy, którzy nie dopuszczają transfuzji krwi?

Bo co, bo Kościół katolicki ma demokratyczną większość, jest wyznaniem dominującym?
Odkąd głos większości jest kryterium prawdy?

Od czasów Solidarności walczę o rozdzielenie Kościoła od Państwa,
o niedoprawianie państwowych uroczystości religijnym sosem.
Prezydent, Premier, sejmici, zaraz po ceremoniach państwowych mogą pośpieszyć do kościołów
i leżeć dziękczynnie lub błagalnie plackiem na kościelnych posadzkach.
Ale obywatele innych wyznań i bezbożni winni być od kościelnych ceremonii i ślubowania Bogu zwolnieni.

Skoro Bóg wie wszystko i słyszy wszystko, to po co paplać o tym głośno?
Jeśli głos jest potrzebny jako demonstracja wiary,
to czemu wierzący są przeciwni głośnemu demonstrowaniu niewiary, uważane to bywa za nietakt.

Bo co? Bo oni, jedynie oni są słuszni? Muzułamanie i żydzi są niesłuszni, bezbożnicy też niesłuszni, więc mordy w kubeł?

Instytucja Kościoła i religia MOŻE WIELE DOBREGO.
Może równie wiele złego. Kościół polski na skutek swej pychy szasta autorytetem swej instytucji.
Straci na tym. Wiernych straci, i wierni zapewne stracą.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Post by Adam Zwoiński » Sat Oct 23, 2010 2:42 pm

Ekskomuniką mieliby zostać objęci posłowie katoliccy jako członkowie Kościoła, posłów innego wyznania ekskomunika nie może dotyczyć. Nie widzę w tym nic nienormalnego, osoba wierząca ma pewne obowiązki wynikające z przynależności do danego związku wyznaniowego. Bycie katolikiem nie jest przymusowe
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła

jan
Administrator

Post by jan » Sat Oct 23, 2010 3:40 pm

//Ekskomuniką mieliby zostać objęci posłowie katoliccy jako członkowie Kościoła, posłów innego wyznania ekskomunika nie może dotyczyć. Nie widzę w tym nic nienormalnego, osoba wierząca ma pewne obowiązki wynikające z przynależności do danego związku wyznaniowego. Bycie katolikiem nie jest przymusowe//

A jak Ty byś się czuł, gdyby rabini wprowadzili prawny obowiązek obrzezania w Polsce?

Ograniczenia doktrynalne w państwie niewyznaniowym mogą być stosowane tylko w ramach wyznania.
Łamiących przepisy prawa kościelnego katolików kościół może sobie ekskomunikować,
nawet za jedzenie salcesonu w piątek może to robić,
ale wtedy nie będzie miał kto żywić czarnej armii, i Kościół skasuje się jak PiS.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Post Reply