Instalacja do produkcji serków, zegarek - to produkty logiki i technologii, stworzone celowo:
w warunkach dla jakich zostały zbudowane, jeśli tworzyli je fachowcy, mają szansę pracować regularnie.
Kosmos ma swoją logikę, która jedynie w niewielkim stopniu jest do pojęcia dla człowieka.
Człowiek jest produktem zbiegów okoliczności, pyłkiem Kosmosu, jego iskierką.
Każdy z nas jest atomem, elementarną cząstką tej iskierki - przedmiotem i PODMIOTEM równocześnie.
Jako podmiot tworzymy fabryki serków i zegarki oraz ustanawiamy społeczne porządki.
W społecznych porządkach czyli systemach, ustrojach - jesteśmy przedmiotami i podmiotami równocześnie.
Każdy z nas (lepiej: większość z nas) zapewne chciałby być w jak najmniejszym stopniu przedmiotem, a w jak największym - PODMIOTEM,
stąd brak stabilności w społecznym świecie, żadna społeczność nie funkcjonuje jak szwajcarski zegarek, nawet sama Szwajcaria.
Polska tradycja produkuje niby-podmioty, chcieć-to-móców, wodzów i kierowników do rządzenia predystynowanych, nie produkuje dla nich armii.
Cała nadzieja w robotach zaprogramowanych przedmiotowo, których żadne rajskie jabłuszko nie będzie kusić.
Do tego tekstu powinienem jeszcze wrócić.
Instalacja do produkcji serków, zegarek - i Kosmos
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Instalacja do produkcji serków, zegarek - i Kosmos
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.