Instalacja do produkcji serków, zegarek - i Kosmos

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

Instalacja do produkcji serków, zegarek - i Kosmos

Post by jan » Fri Apr 01, 2011 6:07 am

Instalacja do produkcji serków, zegarek - to produkty logiki i technologii, stworzone celowo:
w warunkach dla jakich zostały zbudowane, jeśli tworzyli je fachowcy, mają szansę pracować regularnie.

Kosmos ma swoją logikę, która jedynie w niewielkim stopniu jest do pojęcia dla człowieka.
Człowiek jest produktem zbiegów okoliczności, pyłkiem Kosmosu, jego iskierką.

Każdy z nas jest atomem, elementarną cząstką tej iskierki - przedmiotem i PODMIOTEM równocześnie.
Jako podmiot tworzymy fabryki serków i zegarki oraz ustanawiamy społeczne porządki.

W społecznych porządkach czyli systemach, ustrojach - jesteśmy przedmiotami i podmiotami równocześnie.
Każdy z nas (lepiej: większość z nas) zapewne chciałby być w jak najmniejszym stopniu przedmiotem, a w jak największym - PODMIOTEM,
stąd brak stabilności w społecznym świecie, żadna społeczność nie funkcjonuje jak szwajcarski zegarek, nawet sama Szwajcaria.

Polska tradycja produkuje niby-podmioty, chcieć-to-móców, wodzów i kierowników do rządzenia predystynowanych, nie produkuje dla nich armii.

Cała nadzieja w robotach zaprogramowanych przedmiotowo, których żadne rajskie jabłuszko nie będzie kusić.

Do tego tekstu powinienem jeszcze wrócić.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Post Reply