Sprawne państwo

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

Sprawne państwo

Post by jan » Sun Apr 10, 2011 8:29 am

Streszczenie tekstu, który publikuje najnowsze, wiosenne "Zdanie", nibykwartalnik.
Tekst ma tytuł "Posłuchać mądrzejszych".
"Zdanie" dostępne w empikach i w czytelni Biblioteki Społecznej na Hożej 14.

"Prof. Jan Widacki, poseł, adwokat i były dyplomata, zastanawiał się, kto w przyszłości będzie sprawował w Polsce władzę. Czy będą nami rządzili charyzmatyczni przywódcy dysponujący sprawnym państwowym aparatem, mocni stanowieniem i egzekwowaniem prawa, czy państwo będzie mocne siłą obywatelskiego społeczeństwa? Ci pierwsi będą chcieli, aby wszyscy mieli jednakowy stosunek do wartości, do przeszłości, te same poglądy na życie i na edukację. Natomiast w drugim przypadku siłę państwa będzie się dostrzegało w obywatelach i pluralizmie ich poglądów, a od państwa oczekiwało tylko zapewnienia gwarancji wolności i różnorodności przekonań. Choć minęło już 20 lat od czasu transformacji ustrojowej, to nadal nie zdecydowaliśmy się na żaden z tych modeli państwa. Państwa obywatelskiego nie można stworzyć dekretami, ono musi się samo zorganizować i nie chodzi tu tylko o samorządy lokalne i zawodowe, ale o fundacje i organizacje pozarządowe. Rolą państwa jest nie przeszkadzać w tym procesie."

Profesor widzi jak kapłani św. Biurokracego duszą kiełki społeczeństwa obywatelskiego
i pisze o tym, jak na profesora przystało, w sposób kulturalniejszy niż ja.
Nigdzie nie napisał, że organizacje społeczne - zarodki społeczeństwa obywatelskiego -
dusi nieideologiczny i niepragmatyczny totalitaryzm birokratyczny.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Post Reply