odwaga tanieje - plenią się herosi

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

Post by jan » Sun Dec 16, 2012 6:56 pm

Nie cierpię na antykomuszą ani antysolidaruszą, ani na antyreligijną obsesję.
Robi mi się jednak niedobrze, kiedy słyszę o rozliczaniu, przepraszaniu, dymisji za byle gawno,
przy pomocy tych narzędzi tzw. opozycja destabilizuje rządy w kraju.

INTERESUJĄ MNIE NIE BYŁE, ALE AKTUALNE I PRZYSZŁE ZAGROŻENIA.
Walkę z nieboszczką komuną zostawiam trupojadom.

Opozycja, która przeszkadza rządowi w pełnieniu jego roli - to nie opozycja, to sabotażyści, wrogowie państwa.
Rydzyk i Kaczyński są nieprzyzwoici, działają na szkodę Polski i polskości,
dziwię się "prawdziwym" Polakom i katolikom - jak można przełknąć taką porcję jadu i głupstwa.

Chamstwo i głupstwo w pisiomaryjnych pochodach,
zdominowanie mózgu przez emocje i mięśnie w narodowych - to zagrożenie narodową katastrofą.

Sejmokracja, sanacja, demokracja ludowa, niepodległa demokracja...
pod każdą z tych form rządzenia można działać mądrze i głupio, przyzwoicie i nieprzyzwoicie.

Wszędzie są ludzie przyzwoici i nieprzyzwoici, wszędzie przeważają przeciętni, pospolici,
którzy troszczą się głównie o siebie, nie wychylają się, kurwiąc się cichuteńko i prawie niewinnie,
ograniczając się do maleńkich dobrych uczynków i maleńkich świństewek.

Dzięki potulnej przeciętności trwał socjalizm, trwały rządy kacze,
dzięki nim hitleryzm mógł opanować Niemcy – i Niemcy pod jego sztandarami dokonali nadludzkich zbrodni.

Represje dyktatorskich reżimów paraliżują narody strachem – odwaga kosztuje wtedy bardzo wiele i stać na nią nielicznych.
W miarę słabnięcia represyjności systemu odwaga tanieje – i nagle w Solidarności jest 10 milionów antykomunistów,
kiedy komuna zupełnie legła – cały naród staje się zaciekłą, waleczną, heroiczną antykomuną.

W 1970 wzburzona klasa robotnicza w gdańskich Fosforach całe popołudnie i nockę lepiła postulaty, których za dnia nikt nie chciał przeczytać.
W roku 80, kiedy odwaga znacznie potaniała, komitety strajkowe zyskały twarz czyli liderów, ale...
kiedy ogłoszono dekret o stanie wojennym, znowu, jak w roku 70 decyzję o strajku generalnym podjął wiec –
na powołanie komitetu strajkowego odwagi brakło.

W kolejną grudniową rocznicę wszystkie środki masowego ogłupiania stękają i biadolą,
zamiast z dystansu, na chłodno, analizować nową historię,
która - TYLKO NIEZAKŁAMANA – może dla zdolnych do refleksji być nauczycielką życia.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Re: odwaga tanieje - plenią się herosi

Post by Maras » Mon Dec 17, 2012 7:00 pm

Manifestacje są częścią demokracji. Do manifestacji dochodzi przeważnie, gdy jakaś grupa społeczna czuje się zagrożona ekonomicznie. Dzisiaj złą sytuację gospodarczą próbuje wykorzystać pan Kaczyński. Twój strach przed opozycją jest dla mnie niezrozumiały. Jak świat światem opozycja stoi w opozycji:) Pamiętam , jak w opozycji był pan Tusk. Pamiętam Jego obietnice, Jego krytykę rządzących itp. Zapomniałeś? Ja nie:)

jan
Administrator

Post by jan » Mon Dec 17, 2012 7:49 pm

MNIE-MI żaden polityk nigdy nic nie obiecywał i nie mam do nikogo pretensji z tytułu obietnic.

dla jasności:
"Opozycja, która przeszkadza rządowi w pełnieniu jego roli - to nie opozycja, to sabotażyści, wrogowie państwa.
dziwię się "prawdziwym" Polakom i katolikom - jak można przełknąć taką porcję jadu i głupstwa.

zdominowanie mózgu przez emocje imięśnie w narodowych - to zagrożenie narodową katastrofą.

pod każdą z tych form rządzenia można działać mądrze i głupio, przyzwoicie i nieprzyzwoicie.

//Dzisiaj złą sytuację gospodarczą próbuje wykorzystać pan Kaczyński.//

Kiedyś złą sytuację gospodarczą wykorzystał pan Adolf Hitler.

Pana kapłana Rydzyka do nikogo nie porównuję, aczkolwiek jego dar grania na najniższych instynktach wyznawców jest imponujący.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Mon Dec 17, 2012 10:05 pm

MNIE-MI żaden polityk nigdy nic nie obiecywał i nie mam do nikogo pretensji z tytułu obietnic............................Nie mam pretensji, że obiecywał, mam pretensje, ze kłamał. Wiarygodność uzyskuje się przez mówienie prawdy.

dla jasności:
"Opozycja, która przeszkadza rządowi w pełnieniu jego roli - to nie opozycja, to sabotażyści, wrogowie państwa.
dziwię się "prawdziwym" Polakom i katolikom - jak można przełknąć taką porcję jadu i głupstwa..................................To Twoje subiektywne oceny, które dla mnie są nie do przyjęcia. Rząd ma większość parlamentarną i nie ma takiej opcji, by jakaś opozycja mogła mu przeszkodzić w mądrym rządzeniu. Najwyżej mogą sobie pogadać do lampy:)

zdominowanie mózgu przez emocje imięśnie w narodowych - to zagrożenie narodową katastrofą...........................Chamstwo i gorące głowy są tam z pewnością, ale narodowa katastrofa nie bierze się z manifestacji, najpierw jest zła sytuacja gospodarcza, potem manifestacje. Hitler wygrał wybory, potem wziął w swe łapy całą władzę. Dziś taka sytuacja nie jest możliwa. Widać to po poparciu dla PiS, a właściwie niepoparciu. Platforma powinna dziękować Kaczyńskiemu za Jego zachowanie.

//Dzisiaj złą sytuację gospodarczą próbuje wykorzystać pan Kaczyński.//

Kiedyś złą sytuację gospodarczą wykorzystał pan Adolf Hitler.

Pana kapłana Rydzyka do nikogo nie porównuję, aczkolwiek jego dar grania na najniższych instynktach wyznawców jest imponujący........................Nie słucham rozgłośni tego pana, ponieważ mam inne zainteresowania. Jak słyszę nie dostał czego chciał:)

Post Reply