69 rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
69 rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego
Powstanie Warszawskie nie wstrząsnęło sumieniem świata, nie dało Polsce suwerenności. Bohaterski zryw powinien zostać w pamięci Narodu na zawsze, by nigdy więcej nie doszło do podobnej tragedii. Cześć pamięci bohaterskim powstańcom!
Re: 69 rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego
Powstania warszawskie
To w Getcie, w obliczu zagłady, rozumiem, widzę jego LUDZKI, HEROICZNY sens.
To sierpniowe, polskie, było elementem politycznej gry,
w której stroną przegraną była Warszawa, była Polska, byli heroiczni powstańcy i ludność Warszawy.
jan urbanik
Maciek Kraken Uściłło lubi to.
j.urbanik
"Bo i tak by wybuchło" - to ma być usprawiedliwienie dla tych, co VISY i GOŁE PIĘŚCI rzucili na TYGRYSY,
a "fajnych chłopaków" i "morowe panny" na zagładę.
Biblioteka Społeczna Stowarzyszenia "Przyjazne Pomorze" Stanisław W. Kozłowski lubi to.
Jan Urbanik
"Bo i tak by wybuchło" - to ma być usprawiedliwienie dla tych, co VISY i GOŁE PIĘŚCI rzucili na TYGRYSY,
To nie jest usprawiedliwienie!
j.urbanik
Marek Jendraszek
Tak, Tak, zgadzam się z Tobą. Polityczna gra Stalina.
Przeczekał. Szkoda, że Powstańcy nie poczekali , aż Armia Czerwona będzie na rogatkach miasta.
Mogliby wspólnie pogonić faszystów.
Marek Jendraszek
"Ludu Warszawy. Do broni. Niech ludność cała stanie murem wokół KRN, wokół warszawskiej Armii Podziemnej.
Uderzcie na Niemców.
Udaremnijcie ich plany zburzenia budowli publicznych.
Pomóżcie Czerwonej Armii w przeprawie przez Wisłę..."
Jan Urbanik
Gra jest wtedy, kiedy są gracze.
Naiwność i nieudolność graczy mnie nie boli, kiedy grają własnymi środkami,
kiedy stawką jest miasto i mieszkańcy, podejmowanie gry może być zbrodnią.
Tu tak było.
Marek Jendraszek
Naiwność i nieudolność piszesz. 27.07. szczekaczki wezwały ludność Warszawy w wieku 17-65 lat do budowy umocnień nad Wisłą,
by powstrzymać Armię Czerwoną.
29.7.radio Moskwa wzywa Warszawę do walki z okupantem.
Rząd Polski na uchodźstwie miał prawo do odwoływania się do Karty Atlantyckiej i tak robił.
Stalin omamił samego Roosevelta, a Ty dziś mając pełnię wiedzy piszesz o nieudolności:(
Jan Urbanik
Ja tam nie jestem ani wielki, ani polityk, Marku, ale rozkaz o powstaniu w mieście pełnym cywilów,
posłanie przeciw Niemcom bezbronnych dzieci i młodzieży, to świadectwo głupoty i zbrodnia.
Mowa o dysproporcji w uzbrojeniu jest fałszem: powstańcy nie posiadali broni.
Tak jak w 1863 "poszli nasi w bój bez broni", miasto zostało wystawione na rzeź.
Aby zmądrzeć po wielu aktach głupstwa i nieodpowiedzialności, warto sobie te idiotyzmy uświadomić.
Jeśli tego nie zrobimy, trwać będziemy w zasłużonym "Polak przed szkodą i po szkodzie głupi".
To w Getcie, w obliczu zagłady, rozumiem, widzę jego LUDZKI, HEROICZNY sens.
To sierpniowe, polskie, było elementem politycznej gry,
w której stroną przegraną była Warszawa, była Polska, byli heroiczni powstańcy i ludność Warszawy.
jan urbanik
Maciek Kraken Uściłło lubi to.
j.urbanik
Biblioteka Społeczna Stowarzyszenia "Przyjazne Pomorze" Stanisław W. Kozłowski lubi to.
Jan Urbanik
To nie jest usprawiedliwienie!
j.urbanik
Marek Jendraszek
Tak, Tak, zgadzam się z Tobą. Polityczna gra Stalina.
Przeczekał. Szkoda, że Powstańcy nie poczekali , aż Armia Czerwona będzie na rogatkach miasta.
Mogliby wspólnie pogonić faszystów.
Marek Jendraszek
"Ludu Warszawy. Do broni. Niech ludność cała stanie murem wokół KRN, wokół warszawskiej Armii Podziemnej.
Uderzcie na Niemców.
Udaremnijcie ich plany zburzenia budowli publicznych.
Pomóżcie Czerwonej Armii w przeprawie przez Wisłę..."
Jan Urbanik
Gra jest wtedy, kiedy są gracze.
Naiwność i nieudolność graczy mnie nie boli, kiedy grają własnymi środkami,
kiedy stawką jest miasto i mieszkańcy, podejmowanie gry może być zbrodnią.
Tu tak było.
Marek Jendraszek
Naiwność i nieudolność piszesz. 27.07. szczekaczki wezwały ludność Warszawy w wieku 17-65 lat do budowy umocnień nad Wisłą,
by powstrzymać Armię Czerwoną.
29.7.radio Moskwa wzywa Warszawę do walki z okupantem.
Rząd Polski na uchodźstwie miał prawo do odwoływania się do Karty Atlantyckiej i tak robił.
Stalin omamił samego Roosevelta, a Ty dziś mając pełnię wiedzy piszesz o nieudolności:(
Jan Urbanik
Ja tam nie jestem ani wielki, ani polityk, Marku, ale rozkaz o powstaniu w mieście pełnym cywilów,
posłanie przeciw Niemcom bezbronnych dzieci i młodzieży, to świadectwo głupoty i zbrodnia.
Mowa o dysproporcji w uzbrojeniu jest fałszem: powstańcy nie posiadali broni.
Tak jak w 1863 "poszli nasi w bój bez broni", miasto zostało wystawione na rzeź.
Aby zmądrzeć po wielu aktach głupstwa i nieodpowiedzialności, warto sobie te idiotyzmy uświadomić.
Jeśli tego nie zrobimy, trwać będziemy w zasłużonym "Polak przed szkodą i po szkodzie głupi".
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Mamy sporą literaturę dotyczącą Powstania warszawskiego. Brakuje wśród niej książki "Mocarstwa wobec Powstania. Wybór dokumentów i materiałów" pod red. Mariana Marka Drozdowskiego. Na pewno ważna i warta przeczytania.
Marek Jendraszek Jak sądzisz, co by się stało, gdyby powstanie nie wybuchło? Mieszkańcy Warszawy żegnali by uciekających Niemców i witali wkraczającą Armię Czerwoną? Jaki wybór mieli przywódcy Państwa Podziemnego? Drugi Katyń, albo zsyłka. Nie byłoby Powstania Warszaws...Zobacz więcej
14 godz. temu · Lubię to!
Jan Urbanik Błąd należy nazwać błędem, głupstwo - głupstwem. Jestem robol z robotniczo-chłopskim rozumkiem, poiitykierskie i księże mędrkowania, gdybologia historyczna, Trójca Święta, dusza nieśmiertelna - to za wysoki dla mnie poziom.
Marek Jendraszek Zgadzam się, z Tobą, że nazewnictwo jest bardzo ważną rzeczą. Postawiłeś tezę, że to błąd, naiwność i głupota. Mam odmienne zdanie w tej kwestii, ponieważ na problem należy patrzeć przez pryzmat sytuacji międzynarodowej przed, w trakcie i po powstaniu. Należy brać pod uwagę wiele czynników przy podejmowaniu decyzji, która w skutkach okazała się tragiczna. Ty całą sprawę oceniasz jedno płaszczyznowo. W dodatku mieszasz do wypowiedzi Trójcę Świętą, duszę nieśmiertelną czy księże mędrkowanie, masz jakąś obsesję na punkcie Kościoła, na to lekarstwa nie mam, pozdrawiam.
Jan Urbanik Błąd należy nazwać błędem, głupstwo - głupstwem. Jestem robol z robotniczo-chłopskim rozumkiem, poiitykierskie i księże mędrkowania, gdybologia historyczna, Trójca Święta, dusza nieśmiertelna - to za wysoki dla mnie poziom.
Marek Jendraszek Zgadzam się, z Tobą, że nazewnictwo jest bardzo ważną rzeczą. Postawiłeś tezę, że to błąd, naiwność i głupota. Mam odmienne zdanie w tej kwestii, ponieważ na problem należy patrzeć przez pryzmat sytuacji międzynarodowej przed, w trakcie i po powstaniu. Należy brać pod uwagę wiele czynników przy podejmowaniu decyzji, która w skutkach okazała się tragiczna. Ty całą sprawę oceniasz jedno płaszczyznowo. W dodatku mieszasz do wypowiedzi Trójcę Świętą, duszę nieśmiertelną czy księże mędrkowanie, masz jakąś obsesję na punkcie Kościoła, na to lekarstwa nie mam, pozdrawiam.
W 1944 roku decydenci w Warszawie już świetnie wiedzieli, jak postąpił Stalin z akowcami wyzwalającymi Lwów i Wilno i jeśli mieli w tej mierze jakieś złudzenia (że w stolicy będzie inaczej), to za samo to jedno należy ich liczyć pomiędzy największych naiwnych w naszych dziejach.
Co w niczym nie zmienia oceny o bohaterstwie powstańców.
Przypomnę jednak, że było to bohaterstwo straceńcze, bo ten zryw nie osiągnął żadnego ze swoich celów, a w jego efekcie zginęło raptem 1.570 Niemców (za wikipedią, choć są też inne szacunki), co oznacza, że za każdego z nich nasz naród stracił około 140 swoich córek i synów (nie licząc zrujnowania miasta, nieoszacowanych strat w kulturze i wykrwawienia inteligencji, co okazało się ważkim czynnikiem podczas powojennej bolszewizacji kraju). Jeśli ktoś uważa, że nas stać na takie wymiany w imię czegokolwiek to przykro mi, ale nie podejmę dalszej dyskusji.
Pozdrawiam
Co w niczym nie zmienia oceny o bohaterstwie powstańców.
Przypomnę jednak, że było to bohaterstwo straceńcze, bo ten zryw nie osiągnął żadnego ze swoich celów, a w jego efekcie zginęło raptem 1.570 Niemców (za wikipedią, choć są też inne szacunki), co oznacza, że za każdego z nich nasz naród stracił około 140 swoich córek i synów (nie licząc zrujnowania miasta, nieoszacowanych strat w kulturze i wykrwawienia inteligencji, co okazało się ważkim czynnikiem podczas powojennej bolszewizacji kraju). Jeśli ktoś uważa, że nas stać na takie wymiany w imię czegokolwiek to przykro mi, ale nie podejmę dalszej dyskusji.
Pozdrawiam
Ykpon
W 1944 roku decydenci w Warszawie już świetnie wiedzieli, jak postąpił Stalin z akowcami wyzwalającymi Lwów i Wilno i jeśli mieli w tej mierze jakieś złudzenia (że w stolicy będzie inaczej), to za samo to jedno należy ich liczyć pomiędzy największych naiwnych w naszych dziejach....................Generał Bór-Komorowski, żegnając się ze swoją żoną powiedział, że jeżeli przeżyje, za tydzień będzie w niewoli sowieckiej , nikt nie miał złudzeń, że będzie inaczej. Wojna pochłonęła ok. sześciu milionów Polaków. Za samego Kutscherę Niemcy rozstrzelali stu Polaków. Nie stać nas na żadne straty, jednak są sytuacje, kiedy nie ma dobrego wyjścia, zwłaszcza od czasu podpisania paktu Ribbentrop-Mołotow.
Czcicielom powstania, rekonstruktorom w szczególności, zalecam półkilometrowy spacer kanałami
pełnymi szczurów i gówna, pływające trupy i rannego kolegę na plecach można zastąpić manekinami.
Ojczyzna potrzebuje ŻYWYCH obywateli. Kurduple-wodzowie i kurduple-politykierzy
szafują beztrosko cudzym dobrem, cudzą krwią.
Twórcy samobójczych mitów i usprawiedliwień dla głupstwa i zbrodni
przyczyniają się do zwycięstwa głupstwa w Polsce, które w trakcie naszych dziejów świetnie się miało.
(Czytaj Aleksandra Bocheńskiego "Dzieje głupoty w Polsce")
pełnymi szczurów i gówna, pływające trupy i rannego kolegę na plecach można zastąpić manekinami.
Ojczyzna potrzebuje ŻYWYCH obywateli. Kurduple-wodzowie i kurduple-politykierzy
szafują beztrosko cudzym dobrem, cudzą krwią.
Twórcy samobójczych mitów i usprawiedliwień dla głupstwa i zbrodni
przyczyniają się do zwycięstwa głupstwa w Polsce, które w trakcie naszych dziejów świetnie się miało.
(Czytaj Aleksandra Bocheńskiego "Dzieje głupoty w Polsce")
jan urbanik
Bocheński twierdzi, że bez zdolności do największej ofiary, żaden naród nie może utrzymać wolności. Jak tu się z Nim nie zgodzić? Odrębną kwestią jest ocena tego, jaki efekt dla społeczeństwa przyniosły upadki zrywów, w tym upadek Powstania Warszawskiego. Po latach można i trzeba wytykać błędy, ale przypisywanie złej woli, głupoty czy naiwności to, moim zdaniem ocena dalece mijająca się z rzeczywistością. Nawet geniusze przegrywali w historii bitwy. Pisanie o kąpielach w gównie nic nowego nie wnosi do dyskusji. Pozdrawiam.