dyskusja z Tobą na temat Berlinga jest niemożliwa

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

dyskusja z Tobą na temat Berlinga jest niemożliwa

Post by jan » Wed Aug 14, 2013 7:04 pm

Marku, moja dyskusja z Tobą na temat Berlinga jest niemożliwa.
Mamy różne rozumienie patriotyzmu, stąd debata na temat Berlinga nie ma sensu.
Z patriotyzmu Twojego typu wyrosłem dość dawno i podejrzewam, że bezpowrotnie.
Już nie obrażam się na nic, co było rzeczywiste.
Stąd PRL, tak jak i II i III RP traktuję z równym dystansem, nie walczę z trupami,
staram się walczyć z realnymi zagrożeniami, czyli ze zjawiskami, które jako takie postrzegam.
Należą do tych zagrożeń różne utrwalone w świadomości społecznej mity,
które wysysa się bezrefleksyjnie z mlekiem matki i równie bezrefleksyjnie wpaja się następnym pokoleniom.
Walczę z zagrożeniami, które potrafię dostrzec: zagrożenie widzę w Rydzyku, PiSie i przygwizdach,
w szowinizmie i obskurantyzmie. I w fobiach, jakie dostrzegam.

Nie zależy mi na przegadaniu partnera i ustalenie konsensusu,
idzie mi o zrozumienie sprawy i uruchomienia niezależnego, krytycznego myślenia u bliźniego,
nie spodziewając się osiągnięcia jednomyślności.

Widzę konieczność stworzenia racjonalnego, koherentnego, EGZEKWOWALNEGO prawa,
ale ono nie może stanowić płodu urzędniczej imaginacji,
a ma podążać ciut za praktyką (społeczną dojrzałością) lub ciut po.

NIE WIDZĘ MOŻLIWOŚCI stworzenia racjonalnego, koherentnego, EGZEKWOWALNEGO prawa, przystawalnego do życia.
które nie byłoby płodem urzędniczej imaginacji, kiedy to na papierze wszystko gra...

Na przeszkodzie w usprawnieniu państwa stoi kiepska jakość Polaka-obywatela:
dominują nieobywatelskie domy, z nich wywodzą się Polacy–nieobywatele, a tacy nie mogą, choćby nawet chcieli, zbudować wspólnoty obywatelskiej. Defektów obywatelskości nie może usunąć szkoła, wojsko (bo go nie ma), Kościół -
bo wszyscy tkwimy w samobójczej tradycji, w jakichś oparach absurdu.

Najważniejszą dla nas rzeczą jest chowanie naszych młodych, a tu leży na całej linii:
oświata, wychowanie, nauka, profilaktyka zdrowotna, przygotowanie do małżeństwa i życia w rodzinie.

Postępuje entropia układu, zwącego się Polską.
Jutrzejsze Święto i wojskowe i patriotyczne śpiewanki są jak dożynki w mojej rodzinnej wsi,
kość ogonowa po byłym rolnictwie.
Patriotyzm platoniczny, deklaratywny, płytki emocjonalnie, płytki intelektualnie, śpiewany i wymachiwany
a nie ma patriotyzmu czynu. Ile osób angażuje się w pracę w Radzie Osiedla,
ile osób czynnie wspiera nasze samopomocowo-samoobronne działania?
To są też jakieś miary obywatelskości
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Re: dyskusja z Tobą na temat Berlinga jest niemożliwa

Post by Maras » Thu Aug 15, 2013 9:19 am

Wyrosłeś z Takiego patriotyzmu jaki reprezentuję:))) Włączyłeś jak widzę w sobie sofistę. Każdy z nas , Polaków ma jakieś zadanie do wypełnienia. Jeden wypełnia je lepiej, drugi gorzej. O moim patriotyzmie wypowiadasz się , choć nie jest tematem polemiki. Mój patriotyzm to płacenie podatków czy innych danin, ktoś to musi robić, nie mam czasu na marsze, jednak ich nie krytykuję. Znam Twoje zdanie na temat Kościoła, Rydzyka, Solidaruchów, Powstania Warszawskiego, Matki Boskiej, Trójcy Świętej, kiepskiego Polaka obywatela, Twojego dążenia do zbudowania lepszego jutra. To jest Twoja droga, ale są inne , którymi podążają ludzie, mając się dobrze. Nie widzisz możliwości rozmowy ze mną o Berlingu, bo myślę inaczej niż Ty. Kto nie idzie z nami, ten przeciw nam. Nie zgadzam się z taką postawą. Na historię trzeba patrzeć chłodnym okiem, zbierać informacje z różnych źródeł, nie tylko z tego co Twoim zdaniem jest prawdziwe. Jedyna , słuszna opcja odeszła z miniony systemem i świetnie się stało, bo dzięki temu możemy swobodnie polemizować. Dodam, że człowiek nie żyje tylko pracą, jest też czas na świętowanie. Dzisiaj obchodzimy podwójne święto, Wniebowzięcie NMP oraz odrzucenia sowietów. Świętuj , co uważasz za stosowne. Pozdrawiam.

jan
Administrator

Re: dyskusja z Tobą na temat Berlinga jest niemożliwa

Post by jan » Thu Aug 15, 2013 9:43 am

Stanowiska nasze są mniej więcej jasne,
chętnie poczytałbym głosy osób trzecich.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Post Reply