- Jest tylu mądrych ludzi w Polsce!

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

jan
Administrator

Post by jan » Fri Jan 17, 2014 6:55 am

Powiedziała mi wczoraj Dorotka:

Jest - ale O WIELE ZA MAŁO!
Spośród nich SPOŁECZNIE ZAANGAŻOWANYCH bardzo mało.
(mało z mała, mnożenie ułamków - mało x mało = o wiele mniej)

Nic albo niewiele umiejących, choć czasem mających bardzo ładne papiery, bardzo wielu.
Głośnych prymitywnych głupców wielu, ludzi zdemoralizowanych BEZROBOCIEM wielu.
Marnowane kolejne roczniki dzieci i młodzieży będą się reprodukować podobnymi sobie.

Każda rewolucja skutkuje fatalnie, polska bezkrwawa rewolucja solidarnościowa
nie pokazała jeszcze wszystkich swoich tragicznych skutków.

Polska jest bezgłowym, aspołecznym, patriotycznym werbalnie, tłumem.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

jan
Administrator

Re: - Jest tylu mądrych ludzi w Polsce!

Post by jan » Fri Jan 17, 2014 8:41 am

GS
Wybacz, Janie, ale nie mogę "zalajkować". Nie popieram czarnowidztwa Mam o naszym kraju i moich współbraciach inne zdanie. Nie zgadzam się, że "Polska jest bezgłowym, aspołecznym, patriotycznym werbalnie, tłumem." NIE!!!!!!

Jan Urbanik
Idź do lekarza, przetestuj dzieci, od drobniejszych do gimnazjalistów - moje państwo świadczy o mnie!
Ja też nie mogę zalajkować SYTUACJI, staram się sposobem kruszyć mury - z głową, nie głową.

GS
To nie kraj winien, a stawianie na niewłaściwych ludzi, którzy zostali wybrani po to, by dbać o dobro nas wszystkich. To urzędnicza bezmyślność, głupota i brak wyobraźni. Przepraszam, Janie. Trochę mnie poniosło. A przecież wystarczyłoby dobrze wykonywać to na czym się znamy, to do czego się zobowiązaliśmy, albo do czego nas powołano... Pomyśleć o innych. Miłego dnia Ci życzę. Uśmiechnij się tak, jak ja uśmiecham się do Ciebie

Jan Urbanik
Sytuacja, którą opisujesz, to kryzys elit, kryzys KULTURY - RZĄDY I URZĘDNIKÓW MAMY NAJLEPSZYCH, NA JAKICH NAS STAĆ, jakich byliśmy w stanie Z SIEBIE WYŁONIĆ. Świadomość tego od co najmniej 40 lat motywuje mnie do pracy nad ewolucją modelu Polaka - by nasze nowe pokolenia były mądrzejsze od nas. Dziwię się trochę, że tak trudno o partnerów w tym dziele. A przecież oprócz NAS nie ma żadnych ONYCH, którzy POWINNI.
jan urbanik

Fordor

Post by Fordor » Sat Jan 18, 2014 12:27 pm

//Każda rewolucja skutkuje fatalnie, polska bezkrwawa rewolucja solidarnościowa
nie pokazała jeszcze wszystkich swoich tragicznych skutków.//

To jest tak ogólnie sformułowane, że aż korci, aby coś więcej poczytać na ten temat.
Pustosłowia są jak napalm, przylegają, oderwać trudno, ale jak się nie ponosi konsekwencji,
to czemu sobie nie żałować,
a ile można sobie przy okazji wybaczyć :)

jan
Administrator

Post by jan » Sat Jan 18, 2014 2:12 pm

Fordor wrote://Każda rewolucja skutkuje fatalnie, polska bezkrwawa rewolucja solidarnościowa
nie pokazała jeszcze wszystkich swoich tragicznych skutków.//

To jest tak ogólnie sformułowane, że aż korci, aby coś więcej poczytać na ten temat.
Pustosłowia są jak napalm, przylegają, oderwać trudno, ale jak się nie ponosi konsekwencji,
to czemu sobie nie żałować,
a ile można sobie przy okazji wybaczyć :)

A, kajnę się! To na przypadek, gdyby się szykowała się jakaś konsekwencja!
Poza tym co niżej, prawie wszystko jest w porządku:

Rozkradziony lub rozsprzedany za bezcen, lub zdewastowany polski przemysł, flota, koleje;
wyprzedane banki;
środki masowego przekazu w obcych rękach;
rozwalona armia, wywiad i kontrwywiad,
rozwalona służba zdrowia i socjal,
upadek szkolnictwa i nauki,
utrata kilku milionów najlepszych młodych ludzi, którzy budują dobrobyt innych ojczyzn,
zanik więzi społecznych, dramaty rozbitych rodzin;
...

Od lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku ŚWIADOMIE CZYTAM, PATRZĘ, piszę i działam.

Miłej niedzieli wszystkim życzę,
czytanie do którego korci też polecam.
jan urbanik

Fordor

Post by Fordor » Sun Jan 19, 2014 9:53 am

Jest wiele mądrych ludzi, lecz ich głos może być pomijany lub niebrany pod uwagę.

Tadeusz Kowalik (profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych), który był krytykiem polskiego modelu transformacji i reform Leszka Balcerowicza, opisał w swej książce "www.polskatransformacja.pl", jak próbował zaopiniować wprowadzenie planu Balcerowicza (1) przygotowanego pod presją MFW. W grudniu 1989 r. dostarczył osobiście premierowi T. Mazowieckiemu, ministrowi finansów L. Balcerowiczowi i szefowi OKP B. Geremkowi krytyczne „Uwagi do programu dostosowawczego” autorstwa Wiktora Herera i Władysława Sadowskiego (T. Kowalik podpisał się pod nimi). Zostały one, jak i głosy innych ekonomistów, całkowicie zignorowane.

Można jeszcze narzucić sobie pewną formę asekuracji:
…Rakowski notował [28.09.1989] m.in.: „Michnik uważa, że rząd nie ma konkretnego programu, mówi językiem niezrozumiałym dla baby w kolejce i jeśli w najbliższych czterech miesiącach nie zrobi czegoś konkretnego dla społeczeństwa, szybko straci popularność, jakiej nie miał dotychczas żaden rząd”. I dalej „Powiedziałem o projekcie powołania Rady Politycznej. Na to Michnik, ściszając głos: <<po co pakować się w to g…? Będzie pan odpowiadał za to, co robi rząd? Ja byłbym bardzo ostrożny>>”.
…uderza, oczywiście skrywany przed opinią publiczną, pełen rezerwy stosunek do rządu, wyczekiwanie raczej na jego klęskę niż szukanie sposobu ewentualnego wzmocnienia go…

Książka świetna, nie próbuję jej streszczać, bo ma charakter kompendialny, ale będę ją nadal przypominać. Zawiera też m.in. ciekawe informacje na temat anglosaskiego czy skandynawskiego modelu społecznego.
Może będą dla mądrych ekonomistów dodatkową wskazówką dla sformułowania polskiego.
Wszak jesteśmy niezłomni w odradzaniu się – tylko za jaką cenę!

(1) [ten plan był „…odejściem od Porozumień Okrągłego Stołu…”, s. 91, od ambitnego - negocjacyjno-kooperacyjnego ładu społecznego]
Ps. Tadeusz Kowalik był honorowym członkiem Stowarzyszenia Attac Polska.

Fordor

Post by Fordor » Wed Feb 19, 2014 1:57 pm

I jeszcze kilka cytatów z w/w książki Tadeusza Kowalika:
- negocjacyjno-kooperacyjny ład społeczny - model rozwoju gospodarczo-społecznego zapoczątkowany przez Solidarność - został zastąpiony dyktatem instytucji finansowych i doktryny liberalnej.
- [W wyniku reform Balcerowicza] „Powstało społeczeństwo pierwotnej akumulacji kapitału. Musiało to więc zrodzić pokłady nieufności społeczeństwa do władzy i do wyłaniającego się ładu społecznego. A ponieważ główny wówczas związek zawodowy [Solidarność] rozpostarł nad tym „skokiem” parasol ochronny, podciął gałąź, na której siedział. Parę lat później Jacek Kuroń (1994) napisze, to właśnie mając na uwadze, że administracja i rząd zniszczyły społeczny ruch S.”.
- także specjaliści w politykę niezaangażowani widzą w niekontrolowanym napływie kapitału zagranicznego jedną z największych ułomności polskich przemian ustrojowych… Polska gospodarka została zdominowana przez kanały sprzedaży ustalane przez zagraniczne firmy… Skutkiem brakiem odpowiedniej polityki [gospodarczej], pozbawionej jasnej strategii, jest powstanie gospodarki zależnej, skazanej na rolę podwykonawcy.
- Politolog i prawnik, myśliciel nurtu liberalnego Bruce Akerman: …dotychczasowa realizacja programów liberalnych poniosła klęskę. „Ustrój oparty na zasadach laisses-faire [uwolnić swobodę działania] z jednej strony akceptuje ogromną koncentrację dziedziczonego bogactwa, a z drugiej strony dopuszcza istnienie klasy niewykształconej, pozbawionej wszelkiego majątku. Taka systematyczna wadliwa dystrybucja bogactwa zamienia w farsę ideał równego uczestnictwa politycznego. Spójna jest również z wszelkimi przejawami zawodności rynku: tworzeniem karteli, degradacją środowiska, powszechnym nadużywaniem ignorancji konsumentów…”
- w świadomości polskich elit władzy pozostał, mocno zakonserwowany, dziś anachronicznie brzmiący, pogląd o pożytku czerpania wzorów z reaganizmu i tchacheryzmu. Pogląd ten został wsparty przez Leszka Balcerowicza uporczywie powtarzającego opinię o rzekomym „przesocjalizowaniu” zachodnioeuropejskich gospodarek. Z takim bagażem weszliśmy do Unii Europejskiej, dumni, że będziemy ją zmieniać w duchu „cywilizacji nierówności”.
- Zasoby państwowej ziemi i nieruchomości stały się łakomym kąskiem dla wszelkiego typu harcowników, rozsadnikiem korupcji i klientelizmu, terenem najbardziej skrajnych nierówności, jakie we współczesnej Europie trudno już spotkać.
- Program S. z października 1981 roku nie wykraczał poza granice samorządowego socjalizmu rynkowego.
- Leszek Balcerowicz: „Dla mnie było oczywiste, że skoro Polska stała się wolna, to skrajną głupotą byłoby realizować jakąś trzecią drogę [poza liberalizmem czy socjalizmem].

Fordor

Post by Fordor » Sat Jun 14, 2014 3:44 pm

Dołączam link do ciekawego wywiadu z premierem Janem Olszewskim, który przeprowadził Marceli Sommer dla kwartalnika "Nowy Obywatel" nr Jesień 2013:
http://nowyobywatel.pl/2013/10/31/bialo ... -sztandar/

Cytat:
"Okazało się, że przyjęte w latach 60. pozycje w dalszym ciągu funkcjonują. Nurt dawnego rewizjonizmu, ludzie, którzy przyjmowali, że wybicie się Polski na niepodległość to mrzonki i że dla wszelkich zmian konieczne jest uzyskanie akceptacji Związku Sowieckiego, przyjęli do pewnego stopnia podobne stanowisko wobec Unii Europejskiej, Zachodu, organizacji międzynarodowych..."

To ważny głos w trwających obecnie podsumowaniach 25-lecia upływającego od Okrągłego Stołu.

jan
Administrator

Post by jan » Sun Jun 15, 2014 5:20 pm

Jana Olszewskiego podpartego Macierewiczem uważam za najniebezpieczniejszego polskiego premiera,
jedn mikron za nim dopiero Kaczyński i spółka.
Starałem się znaleźć mądrość w jego tekście - nie potrafiłem. Może winna jednooczność.
jan urbanik

Fordor

Post by Fordor » Mon Jun 16, 2014 8:53 am

//Starałem się znaleźć mądrość w jego tekście - nie potrafiłem.//
Nie mam takiej wiedzy, więc trudno mi osądzać.

Zastanawia mnie tylko, czy jest możliwość znalezienia 3. drogi?

A swoją drogą nawet najmądrzejszy może ulec czyjemuś destrukcyjnemu wpływowi.

Ykpon
Członek Stowrzyszenia

Post by Ykpon » Thu Jun 19, 2014 5:29 pm

Trzecia droga jest jak trzecia płeć. Nawet jeśli co jakiś czas ktoś ogłasza, że ją odkrył, to rychło okazuje się, że to jedynie wynaturzenie. Trudno, trzeba trzymać się realiów i obracać się w obszarze dwóch dróg. Nie oznacza to, oczywiście, że coś tu jest łatwe, proste i przyjemne. Jednak trzecią drogę trzeba traktować jak mrzonkę.
Pozdrawiam
Ykpon

Post Reply