Obrazki polskich żołnierzy z XVIII w. w Bibliotece

Kącik biblioteczny.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Obrazki polskich żołnierzy z XVIII w. w Bibliotece

Post by Adam Zwoiński » Thu Aug 19, 2010 10:01 am

Dzięki uprzejmości Pana Jana umieściłem w bibliotece kilka rysunków polskich żołnierzy z XVIII w.

Image

Image

Image

Image

Image
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła

jan
Administrator

Post by jan » Thu Aug 19, 2010 10:29 am

Adamie,
"dzięki uprzejmości" mogłeś jeszcze zareklamować swój sobotni Będomin,
zaprosić nasze dzieci z rodzicami...

Będziemy Ci wdzięczni, Adamie, jeśli potrafisz wykrzesać zainteresowanie dzieci ojczystą historią i tradycją.
Może z nich wyrosną ludzie, których stać będzie na spokojną refleksję nad sensami i bezsensami naszych poczynań.

I tych z muszkietem i szablą i tych ze słoikiem fekaliów.

jan urbanik

Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Sylwetki piechurów

Post by Adam Zwoiński » Thu Aug 19, 2010 9:40 pm

Wkrótce umieszcze dwa ostatnie rysunki, będą to sylwetki :

1. grenadiera regimentu im królewicza( nr 2 ) z ok poł XVIII w, ciekawe jest to, że
wówczas żołnierze tego regimentu nosili biale wylogi, przy pąsowych rajtrokach rzecz jasna
2. prawdopodobnie będzie to piechur regimentu gwardii pieszej również z poł XVIII w albo grenadier regimentu Czapskiego nr 3 z końca XVIII

A umieszczone wcześniej sylwetki widoczne są na grafikach, muszkieter reg 10 przedstawiony jest dwukrotnie, w mundurze z roku 1776, w rok po jego powstaniu a potem w mundurze z roku 1792 kiedy bił się w wojnie w obronie Konstytucji
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła

Post Reply