Korzystając wolności sumienia i wyznania:

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

Post by jan » Tue Oct 09, 2012 4:20 pm

Nie wierzą w istnienie rządu, który dokona cudów: w zamianę wody w wino, nakarmieniem rzesz rybką lub chlebkiem,
wymodleniem manny z nieba, cudownego wskrzeszenia łazarza czy ofiar katastrof z cudownym zrośnięciem się członków.

Nawet Salomon nie potrafi z pustego nalać, a co dopiero wnuk dziadka z Wehrmachtu!
W taki cud też nie wierzę.

Każdy rząd, który powstanie, zapewni dobrobyt "słusznie należny" swoim bliskim
i tym, których zechce z sobą związać (skorumpować, zatkać gęby).
Arcymistrzem w tej grze był AWS, PiS - jeśli mu w czymś ustępował - to zdziebko jedynie.
Platforma, sadzę, swoich już jakoś-tam zabezpieczyła, wiemy co tam kto wart.
Poza tym Platforma ma zdolność pozyskiwania świeżej krwi, przykładem choćby Arłukowicz, którego SLD zażyczył sobie jako ofiary.

Kto klepał biedę, będzie ją klepał nadal również po ewentualnym udupieniu tuskoidów,
i znowu jakiś kolejny ekipiec zostanie ochrzczony łajdakiem, czy cała ekipa - łajdacką.
Satysfakcja z poniżenia dziś-mocnej ekipy będzie miała bardzo krótkie nóżki,
na pewno nie będzie można nią nakarmić dziecka czy kupić tanich leków.

Dwa razy po 89 chciałem przedterminowych wyborów:
raz za rządów Buzka-Krzaklewskiego, drugi raz za rządów PiSu.
Teraz wolę NIE.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Re: Korzystając wolności sumienia i wyznania:

Post by Maras » Wed Oct 10, 2012 9:00 am

Teraz wolę NIE..............................Tu z Twoją wolą jest mi po drodze. Uważam, że koalicja idzie złą drogą, jednak otrzymali mandat na cztery lata i mają szansę jeszcze coś dobrego zrobić. W moich oczach zyska, jeśli przełamie betonowy PSL i posprząta KRUS. Reforma emerytalna z 1999 czy 1998 została wstrzymana. Grzebanie w OFE uważam za działanie tchórzliwe i jeśli ma to mieć sens, niech OFE zostanie zlikwidowane, tam trochę kasy jest. Przywileje, powinny być już dziś historią. Jeśli wiek emerytalny w górę, to dla wszystkich, włącznie z obecnymi emerytami, którzy nie ukończyli odpowiedniego wieku. Pozdrawiam.

jan
Administrator

Post by jan » Wed Oct 10, 2012 10:09 am

// Przywileje, powinny być już dziś historią. Jeśli wiek emerytalny w górę, to dla wszystkich, włącznie z obecnymi emerytami,
którzy nie ukończyli odpowiedniego wieku.//

Czemu powinny? - nie bardzo rozumiem, ale nie muszę rozumieć.

"włącznie z obecnymi..." - w demokratycznych państwach prawa, prawo nie może działać wstecz.
W Polsce wszystko jest możliwe - jeśli sprawa dostatecznie "słuszna".
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Wed Oct 10, 2012 11:03 am

/ Przywileje, powinny być już dziś historią. Jeśli wiek emerytalny w górę, to dla wszystkich, włącznie z obecnymi emerytami,
którzy nie ukończyli odpowiedniego wieku.//

Czemu powinny? - nie bardzo rozumiem, ale nie muszę rozumieć.

"włącznie z obecnymi..." - w demokratycznych państwach prawa, prawo nie może działać wstecz.
W Polsce wszystko jest możliwe - jeśli sprawa dostatecznie "słuszna".........................................Przywileje, zgodnie z założeniem reformy emerytalnej(1998) miały być zniesione, dlatego napisałem, że powinny. Było wiadomo w latach 90, że przyjdzie czas na kryzys demograficzny i zabraknie płatników ZUS. Reforma po upadku rządu została sama sobie i nikt się nią nie interesował, bo ważniejsza była walka polityczna. Dzisiaj zamiast kontynuować co się zaczęło, przedłuża się wiek emerytalny zaczynając od sześciolatków. Zgadzam się z Tobą, ze prawo nie działa wstecz. Wniosek jest prosty, przedłużenie wieku emerytalnego jest złamaniem prawa. Wchodząc na rynek pracy, wchodziłem na zasadach, iż emeryturę osiągnę w wieku 65 lat. W czasie , kiedy zbliżam się do tego wieku, niczym horyzont emerytura się oddala. Jakim prawem zmienia się zasady w czasie gry? Kobiety mają jeszcze lepiej. Prawo nie działa wstecz, czyli podwyższenie wieku emerytalnego powinno dotyczyć ludzi, którzy wchodzą do ubezpieczenia dziś. Tak potraktowano służby mundurowe i wypada tak potraktować resztę społeczeństwa. Jeśli prawo działa wstecz i muszę pracować dłużej, dzisiejsi emeryci, którzy nie osiągnęli wieku emerytalnego powinni wrócić do pracy. Na ten temat wypowie się Trybunał Konstytucyjny, trzeba Go wysłuchać.

Post Reply