Heroiczne kombatanctwo „pogromców komuny” rozśmiesza mnie:
To nie podziemie rozwaliiło „komunę” – to utopijny ustrój zbankrutował na obydwu polach,
ideologicznym i ekonomicznym.
Podziemni chłopcy, niecierpliwi i po części pazerni, doprowadzili do tego,
że zamiast ewolucyjnych zmian systemu, które wprowadzała ekipa Jaruzelskiego – Rakowskiego,
i które mogły być kontynuowane po „okrągłym stole”, zaszły zmiany rewolucyjne.
Rewolucja była bezkrwawa (Bogu dzięki), ale niestety bezgłowa
i naród solidarnych rewolucjonistów został wystrychnięty na dudka,
Główni rewolucjoniści i przefarbowani funkcjonariusze PRL-u obłowili lub ustawili się nie najgorzej,
a ty narodzie ratuj się jak możesz.
Czy ewolucyjne przekształcenia w Polsce były możliwe
czy możliwe było uniknięcie zapaści gospodarczej?
TEORETYCZNIE tak, ale stało się, jak się stać MUSIAŁO.
Stosunek sił w Polsce i stan świadomości był jaki był.
jan urbanik
pogromcy komuny
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
"Utopijny ustrój zbankrutował" o czym Pan wogóle pisze. Nic nie dzieje się samo.
To wybór Jana Pawła II spowodował wybuch entuzjazmu i woli wśród Polaków
rozprawienia się z systemem z którego delikatnie mówiąc nie byli zadowoleni.
A potem komuna miała 10 lat i Stan Wojenny, aby skanalizować to niezadowolenie.
Rozpracowali Solidarność w ten sposób, że wypchnęli za granicę lub skłócili działaczy Solidarności.
Dogadali się z "innymi komunistami" i Żydami którzy tradycyjnie są antykościelni
i antypolscy. W końcu przywódcy Uni Demokratycznej byli wyznania mojżeszowego. Mi Żydzi nie przeszkadzają tylko tyle że trzeba pamiętać że ich interesy są nieco inne niż polskie interesy. W TVP publicznej kiedyś dawno temu był program o Michniku. Kuroń to komunista z przekonania, ale nie Żyd.
Warto pogrzebać trochę w życiorysach przywódców Solidarności.
Dlaczego akurat takie osoby stały się przywódcami Solidarności w roku 90 tym ? Przypadek?
Moim zdaniem nie. Piękne rozegranie przez komunistów. To trzeba im przyznać. Mieli na to
sporo czasu i dużą motywację.
"Czy ewolucyjne przekształcenia w Polsce były możliwe
Stosunek sił w Polsce i stan świadomości był jaki był. "
Nie lubię takiego poziomu abstrakcji.
To wybór Jana Pawła II spowodował wybuch entuzjazmu i woli wśród Polaków
rozprawienia się z systemem z którego delikatnie mówiąc nie byli zadowoleni.
A potem komuna miała 10 lat i Stan Wojenny, aby skanalizować to niezadowolenie.
Rozpracowali Solidarność w ten sposób, że wypchnęli za granicę lub skłócili działaczy Solidarności.
Dogadali się z "innymi komunistami" i Żydami którzy tradycyjnie są antykościelni
i antypolscy. W końcu przywódcy Uni Demokratycznej byli wyznania mojżeszowego. Mi Żydzi nie przeszkadzają tylko tyle że trzeba pamiętać że ich interesy są nieco inne niż polskie interesy. W TVP publicznej kiedyś dawno temu był program o Michniku. Kuroń to komunista z przekonania, ale nie Żyd.
Warto pogrzebać trochę w życiorysach przywódców Solidarności.
Dlaczego akurat takie osoby stały się przywódcami Solidarności w roku 90 tym ? Przypadek?
Moim zdaniem nie. Piękne rozegranie przez komunistów. To trzeba im przyznać. Mieli na to
sporo czasu i dużą motywację.
"Czy ewolucyjne przekształcenia w Polsce były możliwe
Stosunek sił w Polsce i stan świadomości był jaki był. "
Nie lubię takiego poziomu abstrakcji.
Last edited by piker on Tue Jul 29, 2008 8:47 pm, edited 1 time in total.
Code: Select all
Utopijny ustrój zbankrutował" o czym Pan wogóle pisze.
Mysle, chodzilo o to, ze ten ustroj musial zbankrutowac (rowniez dlatego, ze z zalozenia byl utopijny, i mogl funkcjonowac tylko przez pewien niedlugi okres), nadchodzil czas, kiedy juz nie mogl sprostac ani wymaganiom , ani sytuacji spolecznej. Chodzi tu nie tylko o Polske, ale przede wszystkim Zwiazek Radziecki. Czas komunizmu na tych terenach dobiegal konca. Nie da sie powiedziec, ze porazka komunizmu byla skutkiem dzialania tylko jednej sily - Solidarnosci, podziemia, wyboru papieza, kolejek i strajkow i td. To byl wplyw zbiorowy, a poza tym duza role zagralo oslabienie samego systemu, ktory nie potrafil zniwielowac zagrazajacych czynnikow.
Co do Zydow, nie chcialabym sie rozpisywac o tym w tym watku, poniewaz jak rozumiem, wspomnienie o Zydach tutaj bylo umieszczone tylko w pewnym kontekscie. Ale ... wydaje mi sie, ze zarzucanie innemu narodowi, ze jest antypolski czy antykoscielny, troche traci sens, bo inny narod z zalozenia nie powinien byc "polski" albo "koscielny".
Last edited by Basia on Wed Jul 30, 2008 7:54 am, edited 1 time in total.
Proszę cię, duszo moja, bądźże mi szaloną...
Jest wiele reżimów komunistycznych na świecie, które nadal trzymają się mocno.
Ludzie jedzą trawę, a system nadal istnieje i nic nie wskazuje na to by miał upaść.
A systemy w Południowej Ameryce co prawda to nie komuna ale podział na biednych i bogatych? A Chiny? Kuba? Libia ? Wszystkie te komunistyczne systemy się trzymają. Nie żaden "wiatr historii", ale konkretni ludzie przyczynili się do upadku... Hmmmm czy do upadku? No właśnie W Polsce to raczej do przeształcenia komunizmu w jakiś inny ustrój.
Nie wiem czy jest Pani Polką pani Basiu? Ale nazwa Kalinigrad zoztała nadana miastu na cześć Kalinina
znanego komunisty który jako jeden z kilku komunistycznych przywódców podpisał rozkaz zagłady polskich oficerów w Katyniu. Pani nie przeszkadza ta nazwa?
Niemcy na przykład, używają swoich nazw w odniesieniu do Pomorza czy Śląska.
Sam widziałem na autobusie napis "Ost Prusen" (kierunek)
Na razie
Ludzie jedzą trawę, a system nadal istnieje i nic nie wskazuje na to by miał upaść.
A systemy w Południowej Ameryce co prawda to nie komuna ale podział na biednych i bogatych? A Chiny? Kuba? Libia ? Wszystkie te komunistyczne systemy się trzymają. Nie żaden "wiatr historii", ale konkretni ludzie przyczynili się do upadku... Hmmmm czy do upadku? No właśnie W Polsce to raczej do przeształcenia komunizmu w jakiś inny ustrój.
Nie wiem czy jest Pani Polką pani Basiu? Ale nazwa Kalinigrad zoztała nadana miastu na cześć Kalinina
znanego komunisty który jako jeden z kilku komunistycznych przywódców podpisał rozkaz zagłady polskich oficerów w Katyniu. Pani nie przeszkadza ta nazwa?
Niemcy na przykład, używają swoich nazw w odniesieniu do Pomorza czy Śląska.
Sam widziałem na autobusie napis "Ost Prusen" (kierunek)
Na razie
Niestety, podzial na biednych i bogatych jest cecha charakterystyczna kazdego ustroju. U zrodel komunizmu lezala wlasnie proba zniwielowania takiego ukladu, proba z gory nieudana.
Dlatego, ze ten ustroj istnieje w innych krajach, uzylam w swoim poscie okreslenia "na tych terenach", zaznaczajac geograficznie, o jakie obszary mi chodzi.
Panie Pikerze, jestem Rosjanka, czuje sie nieraz po prostu Slowianka, Polske kocham niemniej niz Rosje. Nazwa Kaliningrad mi nie przeszkadza, przede wszystkim dlatego, ze zmiania nazwy nie gwarantuje zmiany zycia na lepsze. Od ubolewania nad nadana nazwa lepsze jest, moim zdaniem, zastanawianie sie nad stanem drog, lasow, wsi czy smieciami na ulicach i proba zmienic to, a nie marnowanie cennej energii i wysilkow umyslowych na ktores z rzedu osadzanie Kalinina, rezymu i td.
Dlatego, ze ten ustroj istnieje w innych krajach, uzylam w swoim poscie okreslenia "na tych terenach", zaznaczajac geograficznie, o jakie obszary mi chodzi.
Panie Pikerze, jestem Rosjanka, czuje sie nieraz po prostu Slowianka, Polske kocham niemniej niz Rosje. Nazwa Kaliningrad mi nie przeszkadza, przede wszystkim dlatego, ze zmiania nazwy nie gwarantuje zmiany zycia na lepsze. Od ubolewania nad nadana nazwa lepsze jest, moim zdaniem, zastanawianie sie nad stanem drog, lasow, wsi czy smieciami na ulicach i proba zmienic to, a nie marnowanie cennej energii i wysilkow umyslowych na ktores z rzedu osadzanie Kalinina, rezymu i td.
Proszę cię, duszo moja, bądźże mi szaloną...