Wizerunki ludzi myślących cz.1

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
mac12
Forumowicz

Wizerunki ludzi myślących cz.1

Post by mac12 » Thu Nov 08, 2012 11:24 am

Polecam serdecznie z półki Pana Jana: Wizerunki ludzi myślących, Jerzy Mikke, Warszawa 1982.

Sam autor znany mi jest przede wszystkim jako radiowiec (http://www.polskieradio.pl/8/196/Artyku ... -myslacych) - i rzeczywiście książka ta stanowi zapis jego rozmów z ludźmi szeroko pojętej nauki z lat 70tych i 80tych.

Istotna bardzo jest ta perspektywa czasowa w kontekście tego o czym i w jak przenikliwy sposób mówią jego rozmówcy.
Często proroczy, odkrywczy a przecież czas temu nie sprzyjał.

Na początek Julian Aleksandrowicz http://pl.wikipedia.org/wiki/Julian_Aleksandrowicz, lekarz Armii Krajowej ps 'Twardy", rocznik 1908.
-------------
"Moim zdaniem, główną przyczyną dramatu naszych czasów jest relatywizm w pojęciach etycznych.
Oznacza on brak powszechnej zgody na to, co należy uznać za dobre, a co za złe. I to w skali świata. Trzeba uzgodnić, podobnie jak uzgodniono system miar i wag, znaków drogowych. Jeśli sprawdzianem zła stanie się wszystko to, co przyśpiesza cierpienia człowieka, co powoduje choroby i przedwczesną śmierć, wówczas cała oświecona ludzkość będzie umiała się zdobyć na akty świadomego przeciwdziałania im"
i dalej.....
"Rozumiem, że takie stwierdzenie wywołać może sceptyczny uśmiech. Proszę mi jednak wierzyć, że gdyby politycy potrafili w skali masowej wykorzystać w swej działalności zapis elektrokardiograficzny - rejestrujący emocjonalne przyczyny zawałów - podobnie, jak korzystają ze statystyk produkcyjnych, przekonaliby się, jak ogromną sojuszniczą siła jest choćby prosta życzliwość międzyludzka, a jak potężna siłą niszczącą wrogość, zawiść, nienawiść"
----------------------
Mamy tu i obecny kryzys finansowy i całe nasze podwórko obecne ze Smoleńskiem i PISem i walki aborcyjno-eutanazyjne, wsadzanie do więzienia za marihuanę czy jazdę po piwie na rowerze. I to wszytko zdiagnozowane 40 lat temu.

pozdrawiam, MN.

jan
Administrator

Re: Wizerunki ludzi myślących cz.1

Post by jan » Fri Nov 09, 2012 6:09 pm

Są i teraz wśród nas ludzie myślący, spróbujemy skomponować ich poczet?

Na początek proponuję:
Bronisław Łagowski
Andrzej Walicki
...
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

mac12
Forumowicz

Post by mac12 » Tue Nov 13, 2012 6:05 pm

Zygmunt Bauman
Jedlicki Jerzy -tu wiem że na pewno się zgadzamy
Tadeusz Mazowiecki
Sławomir Sierakowski - najmłodszy w tym gronie ale po spotkaniu z nim ostatnio uważam, że wyjątkowo, niespotykanie dojrzały w tej materii.
............

jan
Administrator

Post by jan » Wed Nov 14, 2012 8:05 pm

Co do Jedlickiego...
Mam za sobą bardzo staranną lekturę obu wydań "Jakiej cywilizacji Polacy potrzebują".
Ta książka otwarła mi oczy na wiele spraw, wpłynęła na sposób mego widzenia interakcji
idea-społeczeństwo lat temu wiele.

Sierakowski... Potraktowałbym go na razie jako się dobrze zapowiadającego.
Człowiek czytający i propagujący Brzozowskiego zapowiada się na mego świętego.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Post Reply