Polecam serdecznie z półki Pana Jana: Wizerunki ludzi myślących, Jerzy Mikke, Warszawa 1982.
Sam autor znany mi jest przede wszystkim jako radiowiec (http://www.polskieradio.pl/8/196/Artyku ... -myslacych) - i rzeczywiście książka ta stanowi zapis jego rozmów z ludźmi szeroko pojętej nauki z lat 70tych i 80tych.
Istotna bardzo jest ta perspektywa czasowa w kontekście tego o czym i w jak przenikliwy sposób mówią jego rozmówcy.
Często proroczy, odkrywczy a przecież czas temu nie sprzyjał.
Na początek Julian Aleksandrowicz http://pl.wikipedia.org/wiki/Julian_Aleksandrowicz, lekarz Armii Krajowej ps 'Twardy", rocznik 1908.
-------------
"Moim zdaniem, główną przyczyną dramatu naszych czasów jest relatywizm w pojęciach etycznych.
Oznacza on brak powszechnej zgody na to, co należy uznać za dobre, a co za złe. I to w skali świata. Trzeba uzgodnić, podobnie jak uzgodniono system miar i wag, znaków drogowych. Jeśli sprawdzianem zła stanie się wszystko to, co przyśpiesza cierpienia człowieka, co powoduje choroby i przedwczesną śmierć, wówczas cała oświecona ludzkość będzie umiała się zdobyć na akty świadomego przeciwdziałania im"
i dalej.....
"Rozumiem, że takie stwierdzenie wywołać może sceptyczny uśmiech. Proszę mi jednak wierzyć, że gdyby politycy potrafili w skali masowej wykorzystać w swej działalności zapis elektrokardiograficzny - rejestrujący emocjonalne przyczyny zawałów - podobnie, jak korzystają ze statystyk produkcyjnych, przekonaliby się, jak ogromną sojuszniczą siła jest choćby prosta życzliwość międzyludzka, a jak potężna siłą niszczącą wrogość, zawiść, nienawiść"
----------------------
Mamy tu i obecny kryzys finansowy i całe nasze podwórko obecne ze Smoleńskiem i PISem i walki aborcyjno-eutanazyjne, wsadzanie do więzienia za marihuanę czy jazdę po piwie na rowerze. I to wszytko zdiagnozowane 40 lat temu.
pozdrawiam, MN.
Wizerunki ludzi myślących cz.1
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Re: Wizerunki ludzi myślących cz.1
Są i teraz wśród nas ludzie myślący, spróbujemy skomponować ich poczet?
Na początek proponuję:
Bronisław Łagowski
Andrzej Walicki
...
Na początek proponuję:
Bronisław Łagowski
Andrzej Walicki
...
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Zygmunt Bauman
Jedlicki Jerzy -tu wiem że na pewno się zgadzamy
Tadeusz Mazowiecki
Sławomir Sierakowski - najmłodszy w tym gronie ale po spotkaniu z nim ostatnio uważam, że wyjątkowo, niespotykanie dojrzały w tej materii.
............
Jedlicki Jerzy -tu wiem że na pewno się zgadzamy
Tadeusz Mazowiecki
Sławomir Sierakowski - najmłodszy w tym gronie ale po spotkaniu z nim ostatnio uważam, że wyjątkowo, niespotykanie dojrzały w tej materii.
............
Co do Jedlickiego...
Mam za sobą bardzo staranną lekturę obu wydań "Jakiej cywilizacji Polacy potrzebują".
Ta książka otwarła mi oczy na wiele spraw, wpłynęła na sposób mego widzenia interakcji
idea-społeczeństwo lat temu wiele.
Sierakowski... Potraktowałbym go na razie jako się dobrze zapowiadającego.
Człowiek czytający i propagujący Brzozowskiego zapowiada się na mego świętego.
Mam za sobą bardzo staranną lekturę obu wydań "Jakiej cywilizacji Polacy potrzebują".
Ta książka otwarła mi oczy na wiele spraw, wpłynęła na sposób mego widzenia interakcji
idea-społeczeństwo lat temu wiele.
Sierakowski... Potraktowałbym go na razie jako się dobrze zapowiadającego.
Człowiek czytający i propagujący Brzozowskiego zapowiada się na mego świętego.
jan urbanik