Gnojem jest, na którym rosną inni...
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Gnojem jest, na którym rosną inni...
Gnojem jest, na którym rosną inni,
NARÓD, KTÓRY TĘPI I MORDUJE SWE MĘDRCE I PROROKI:
króla Poniatowskiego, Maurycego Mochnackiego, margrabiego Wielopolskiego,
Stanisława Brzozowskiego, Henryka Goldszmita-Janusza Korczaka, Gabriela Narutowicza...
naród, który ulega szaleńcom i pospolitakom, a mierność wynosi na Wawel.
POLACY NIE POTRAFIĄ PRACOWAĆ z SOBĄ i DLA SIEBIE.
NARÓD, KTÓRY TĘPI I MORDUJE SWE MĘDRCE I PROROKI:
króla Poniatowskiego, Maurycego Mochnackiego, margrabiego Wielopolskiego,
Stanisława Brzozowskiego, Henryka Goldszmita-Janusza Korczaka, Gabriela Narutowicza...
POLACY NIE POTRAFIĄ PRACOWAĆ z SOBĄ i DLA SIEBIE.
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Re: Gnojem jest, na którym rosną inni...
NARÓD, KTÓRY SIĘ NIE UCZY, a "robi dyplomy".
W ciągu pięciu lat funkcjonowania Biblioteki Społecznej
zadałem co najmniej setki pytań:
Co to jest atom? Co to jest pierwiastek chemiczny?
Poza absolwentami Chemii z PG, prawidłowo i ze zrozumieniem,
odpowiedział mi JEDEN CZŁOWIEK, uczeń kl.3 szkoły podstawowej,
wiedział, oczywista, co to jest liczba atomowa i masa atomowa.
Jeden uczeń z setek polskich uczniów!
NARÓD, KTÓRY SIĘ NIE UCZY, a "robi dyplomy".
W ciągu pięciu lat funkcjonowania Biblioteki Społecznej
zadałem co najmniej setki pytań:
Co to jest atom? Co to jest pierwiastek chemiczny?
Poza absolwentami Chemii z PG, prawidłowo i ze zrozumieniem,
odpowiedział mi JEDEN CZŁOWIEK, uczeń kl.3 szkoły podstawowej,
wiedział, oczywista, co to jest liczba atomowa i masa atomowa.
Jeden uczeń z setek polskich uczniów!
jan urbanik
POLACY NIE POTRAFIĄ PRACOWAĆ z SOBĄ i DLA SIEBIE................................Nie mogę drogi Janie nie wtrącić swoich marnych pięciu groszy do Twojego wpisu. O ile rozumiem Twoje przywiązanie do nazwisk, to wrzucanie wszystkich do jednego worka jest , moim zdaniem, nieporozumieniem. Wspólnym mianownikiem dla wszystkich jest Rosja. Nic więcej. Ich życie życie zasługuje na pamięć , nie byli pospolici. Dlaczego twierdzisz, że Naród ich tępił czy mordował? Gabriel Narutowicz został zamordowany, tu zgadzam się z Tobą. Skrajna prawica nie pogodziła się z tym wyborem, doszło do tragedii. Pisanie o marnościach wyniesionych na Wawel jest wpisywaniem się na listę ludzi , którzy nie potrafią pogodzić się z rzeczywistością. Kompromis jest naszą narodową powinnością, ważniejszą od Twoich czy moich przekonań. Jeśli chcemy, by Polska rosła w siłę, musimy działać wspólnie, niezależnie od własnych przekonań. Dzisiejsze władze są naszymi władzami, wczorajsze czy późniejsze również. Mierność, która została pochowana na Wawelu to Prezydent mojego kraju. Nie Lech Kaczyński, Prezydent mojego kraju. Pełnił godność , do której został przez Naród wybrany. Dogodzić wszystkim nie jest w stanie żaden mędrzec.
POLACY NIE POTRAFIĄ PRACOWAĆ z SOBĄ i DLA SIEBIE................................Nie mogę drogi Janie nie wtrącić swoich marnych pięciu groszy do Twojego wpisu. O ile rozumiem Twoje przywiązanie do nazwisk, to wrzucanie wszystkich do jednego worka jest , moim zdaniem, nieporozumieniem. Wspólnym mianownikiem dla wszystkich jest Rosja. Nic więcej. Ich życie życie zasługuje na pamięć , nie byli pospolici. Dlaczego twierdzisz, że Naród ich tępił czy mordował? Gabriel Narutowicz został zamordowany, tu zgadzam się z Tobą. Skrajna prawica nie pogodziła się z tym wyborem, doszło do tragedii. Pisanie o marnościach wyniesionych na Wawel jest wpisywaniem się na listę ludzi , którzy nie potrafią pogodzić się z rzeczywistością. Kompromis jest naszą narodową powinnością, ważniejszą od Twoich czy moich przekonań. Jeśli chcemy, by Polska rosła w siłę, musimy działać wspólnie, niezależnie od własnych przekonań. Dzisiejsze władze są naszymi władzami, wczorajsze czy późniejsze również. Mierność, która została pochowana na Wawelu to Prezydent mojego kraju. Nie Lech Kaczyński, Prezydent mojego kraju. Pełnił godność , do której został przez Naród wybrany. Dogodzić wszystkim nie jest w stanie żaden mędrzec.
//Nie mogę drogi Janie nie wtrącić swoich marnych pięciu groszy do Twojego wpisu. O ile rozumiem Twoje przywiązanie do nazwisk, to wrzucanie wszystkich do jednego worka jest , moim zdaniem, nieporozumieniem. Wspólnym mianownikiem dla wszystkich jest Rosja. Nic więcej. Ich życie życie zasługuje na pamięć , nie byli pospolici. Dlaczego twierdzisz, że Naród ich tępił czy mordował? Gabriel Narutowicz został zamordowany, tu zgadzam się z Tobą. Skrajna prawica nie pogodziła się z tym wyborem, doszło do tragedii//
Każdy z wymienionych, poza Korczakiem - Żydem, był sądzony, skazany, a co najmniej porywany i opluwany.
Korczak był opluwany i szykanowany przez tzw. patriotów. Rosja nie jest tu żadnym wspólnym mianownikiem.
//Pisanie o marnościach wyniesionych na Wawel jest wpisywaniem się na listę ludzi , którzy nie potrafią pogodzić się z rzeczywistością. //
???
//Mierność, która została pochowana na Wawelu to Prezydent mojego kraju. Nie Lech Kaczyński, Prezydent mojego kraju. Pełnił godność , do której został przez Naród wybrany. Dogodzić wszystkim nie jest w stanie żaden mędrzec.//
Prezydenci, tak samo jak kominiarze i lekarze, bywają mądrzejsi lub głupsi, czasem zupełnie głupi. Lech Kaczński był pospolity
i nie miał żadnych szans na reelekcję. Pisałem to za jego życia, z niecierpliwością odliczałem czas do końca jego kadencji.
Tragiczna śmierć nie zmieniła moich ocen, nie przydała mu ani krzty mego szacunku. Człowiek miał prawo do życia, na Wawel, moim zdaniem, nie zasłużył. Jego partyjniacka prezydentura, jego nieodpowiedzialne zachowanie w Gruzji... politowania godne.
Każdy z wymienionych, poza Korczakiem - Żydem, był sądzony, skazany, a co najmniej porywany i opluwany.
Korczak był opluwany i szykanowany przez tzw. patriotów. Rosja nie jest tu żadnym wspólnym mianownikiem.
//Pisanie o marnościach wyniesionych na Wawel jest wpisywaniem się na listę ludzi , którzy nie potrafią pogodzić się z rzeczywistością. //
???
//Mierność, która została pochowana na Wawelu to Prezydent mojego kraju. Nie Lech Kaczyński, Prezydent mojego kraju. Pełnił godność , do której został przez Naród wybrany. Dogodzić wszystkim nie jest w stanie żaden mędrzec.//
Prezydenci, tak samo jak kominiarze i lekarze, bywają mądrzejsi lub głupsi, czasem zupełnie głupi. Lech Kaczński był pospolity
i nie miał żadnych szans na reelekcję. Pisałem to za jego życia, z niecierpliwością odliczałem czas do końca jego kadencji.
Tragiczna śmierć nie zmieniła moich ocen, nie przydała mu ani krzty mego szacunku. Człowiek miał prawo do życia, na Wawel, moim zdaniem, nie zasłużył. Jego partyjniacka prezydentura, jego nieodpowiedzialne zachowanie w Gruzji... politowania godne.
jan urbanik
Korczak był opluwany i szykanowany przez tzw. patriotów. Rosja nie jest tu żadnym wspólnym mianownikiem........................Rosja jest wspólnym mianownikiem , każdy z nich , w jakiś sposób był z Rosją związany. Co takiego stało się z Wielopolskim? Ktoś Go skazał? Zamordował? Z tego co wiem, obrażony wyjechał z kraju:)
Korczak był opluwany i szykanowany przez tzw. patriotów. Rosja nie jest tu żadnym wspólnym mianownikiem........................Rosja jest wspólnym mianownikiem , każdy z nich , w jakiś sposób był z Rosją związany. Co takiego stało się z Wielopolskim? Ktoś Go skazał? Zamordował? Z tego co wiem, obrażony wyjechał z kraju:)
Jego partyjniacka prezydentura, jego nieodpowiedzialne zachowanie w Gruzji... politowania godne.............................Nie znałem Prezydenta Kaczyńskiego osobiście. Nie wiem czy był pospolity. Media potrafią wypaczyć obraz, dlatego staram się swoim rozumkiem ogarniać rzeczywistość, media mają dziś zadanie utrzymania się na rynku i szukania sensacji. Kaczyński ze swoimi wpadkami był świetnym towarem na sprzedaż. Dzisiejszy Prezydent po nieudanym początku, schował się w Pałacu i mało Go w mediach, dzięki czemu jest najbardziej lubianym politykiem. Podobnie uważam, jeśli chodzi o szansę na reelekcję, L.K. nie miał szans, ale nie odliczałem czasu do końca kadencji. Nie uważam Go za tak słabego Prezydenta, jak jest przez większość odbierany. Niecierpliwość to zła cecha, ale można nad nią pracować:) Kwestia kto zasługuje na Wawel, jest dla mnie prosta. Prezydent zginął w strasznej katastrofie, która powinna dać nam wszystkim do myślenia. Pochowany został na Wawelu, mi to nie przeszkadza, chociaż gdybym miał decydować, z pewnością bym Go tam nie pochował, właśnie z powodów kontrowersji, które były do przewidzenia. Jak tu dogodzić wszystkim? Nie da rady. Szacunek to delikatna kwestia, trzeba kogoś dobrze znać, by móc go szanować, jak można nie szanować kogoś, kogo się nie zna? Jak widać można:)
//Szacunek to delikatna kwestia, trzeba kogoś dobrze znać,
by móc go szanować, jak można nie szanować kogoś, kogo się nie zna? Jak widać można:)//
Przedmiotem mojej oceny był PREZYDENT Lech Kaczyński, OSOBA PUBLICZNA,
a nie syn, sąsiad, ojciec, brat, kumpel, kochanek...
Obserwacja prezydentury starczyła do ocen.
Była zdecydowanie negatywna.
Nie chciałbym trzeciego Lecha na prezydenckim stolcu,
a na myśl o Jarosławie - ciary idą po plecach.
by móc go szanować, jak można nie szanować kogoś, kogo się nie zna? Jak widać można:)//
a na myśl o Jarosławie - ciary idą po plecach.
jan urbanik
a na myśl o Jarosławie - ciary idą po plecach........................Twoje oceny Jarosława czy Lecha są mi znane, jednak z tego powodu nie napiszę, że jesteś miernotą, ponieważ uważam ten zwrot za obraźliwy. Oceniając Prezydenta, moim zdaniem, można wytykać błędy, ale obrażanie jest niegodne obywatela.
a na myśl o Jarosławie - ciary idą po plecach........................Twoje oceny Jarosława czy Lecha są mi znane, jednak z tego powodu nie napiszę, że jesteś miernotą, ponieważ uważam ten zwrot za obraźliwy. Oceniając Prezydenta, moim zdaniem, można wytykać błędy, ale obrażanie jest niegodne obywatela.
//Twoje oceny Jarosława czy Lecha są mi znane, jednak z tego powodu nie napiszę, że jesteś miernotą, ponieważ uważam ten zwrot za obraźliwy.
Oceniając Prezydenta, moim zdaniem, można wytykać błędy, ale obrażanie jest niegodne obywatela.//
Koń, jaki był, każdy widział.
Gdybym miał zdolność zaklinania rzeczywistości
nazwałbym Kaczyńskich, Rydzyka, Ziobrę, Rokitę, Wałęsę, Macierewicza... geniuszami i mężami stanu.
Koń, jaki jest, każdy widzi.
ALE...
Każdy patrzy na niego przez pryzmat swojej wiedzy, swoich doświadczeń i swego systemu wartości.
Ja patrzę swym kaprawym oczkiem, jakie mam i sądzę rozumkiem, jaki mam.
Inaczej nie potrafię.
Wiedza obiektywna i pełna jest podobno domeną Pana Boga.
Oceniając Prezydenta, moim zdaniem, można wytykać błędy, ale obrażanie jest niegodne obywatela.//
Koń, jaki był, każdy widział.
nazwałbym Kaczyńskich, Rydzyka, Ziobrę, Rokitę, Wałęsę, Macierewicza... geniuszami i mężami stanu.
ALE...
Każdy patrzy na niego przez pryzmat swojej wiedzy, swoich doświadczeń i swego systemu wartości.
Ja patrzę swym kaprawym oczkiem, jakie mam i sądzę rozumkiem, jaki mam.
Inaczej nie potrafię.
Wiedza obiektywna i pełna jest podobno domeną Pana Boga.
jan urbanik
Koń, jaki był, każdy widział...............owszem, część ludzi przez pryzmat telewizji publicznej, część przez pryzmat TVN, część przez pryzmat Polsatu, wreszcie przez pryzmat telewizji Trwam czy innych ulubionych stacji.
nazwałbym Kaczyńskich, Rydzyka, Ziobrę, Rokitę, Wałęsę, Macierewicza... geniuszami i mężami stanu.........................Do tej listy chętnie dorzucę Leszka Millera, Donalda Tuska czy pana Pawlaka. Lista niestety jest bardzo długa, można tak wymieniać do rana.
ALE...
Ja patrzę swym kaprawym oczkiem i rozumkiem, jaki mam. Inaczej nie potrafię.................Twoja skromność nie ma granic, nie potrafię pisze Jan, koń by się uśmiał:)
Wiedza obiektywna i pełna jest podobno domeną Pana Boga........................Wszak jesteśmy stworzeni na obraz i podobieństwo Boga:) Korzystajmy z tego co dostaliśmy w swoich czaszkach, nie opluwajmy się wzajemnie, a może uda się coś z tą Polską dobrego zrobić.
nazwałbym Kaczyńskich, Rydzyka, Ziobrę, Rokitę, Wałęsę, Macierewicza... geniuszami i mężami stanu.........................Do tej listy chętnie dorzucę Leszka Millera, Donalda Tuska czy pana Pawlaka. Lista niestety jest bardzo długa, można tak wymieniać do rana.
ALE...
Ja patrzę swym kaprawym oczkiem i rozumkiem, jaki mam. Inaczej nie potrafię.................Twoja skromność nie ma granic, nie potrafię pisze Jan, koń by się uśmiał:)
Wiedza obiektywna i pełna jest podobno domeną Pana Boga........................Wszak jesteśmy stworzeni na obraz i podobieństwo Boga:) Korzystajmy z tego co dostaliśmy w swoich czaszkach, nie opluwajmy się wzajemnie, a może uda się coś z tą Polską dobrego zrobić.