Co nieco o patriotyzmie

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

jan
Administrator

Re: Co nieco o patriotyzmie

Post by jan » Mon Jul 01, 2013 3:33 pm

Sprawiłeś mi przyjemność tym tekstem, Ukropie.
Szkoda, że Cię tak mało.
Pozdrowienia dla Obu Połówek - j.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Fordor

Post by Fordor » Mon Jul 01, 2013 9:25 pm

Warto przeczytać artykuł o postawie zwykłych ludzi:
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... .html?as=2

Ykpon
Członek Stowrzyszenia

Post by Ykpon » Tue Jul 02, 2013 7:21 am

To dokładnie tak, jak napisałem parę linijek powyżej. Patriotyzm polegal na tym, żeby dać się pięknie zabić.
Trudno coś wyrokować, ale tacy Czesi pewnie by z całym spokojem podpisali wszelkie podsuwane papiery, przeżyli trudne czasy i żyli dalej popijając piwo, bez nadmiernego heroizmu wspominanego nad ich grobami. Lepszy jest żywy pies niż martwy lew.
Pozdrawiam
Ykpon

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Fri Jul 05, 2013 1:25 pm

To jest konieczna danina (istnieje taka świadomość) .............Zgadzam się z Tobą. To jak widzę staje się regułą:) Wkleiłaś też ciekawy link, który pokazuje codzienne życie zwykłych ( dla mnie niezwykłych ) ludzi. Ci niezwykli ludzie , codziennie oddają państwu część kasy. Codzienne zakupy powodują, że jednocześnie bogaci się nasze państwo. Jak przychodzi zawierucha wojenna, Ci niezwykli ludzie biorą broń w ręce i bronią swego. Wreszcie, Ci niezwykli ludzie, zwykle najgorzej na tym wychodzą. Cwaniaki i krętacze potrafią się odpowiednio ustawić i albo uciekają , albo w zacisznym miejscu przeczekują zły czas. Uważam, że rząd jest od rządzenie, niezwykli ludzie od płacenia podatków. Kwestia opodatkowania to sfera rządzących, którzy powinni zająć się odpowiednimi regulacjami. Jak widzę sprawy polityczne biorą górę i na pierwszym planie zamiast reform widać walkę o władzę na różne sposoby. Patriota płaci podatki, by wszystkim żyło się lepiej:) Dziękuję Ci za mądry wpis pozdrawiam.

Post Reply