Wiem ten wpis to płachta na byka dla wielu czytelników tego forum.
Nie chodzi mi o to, aby kogokolwiek denerwować. Chciałbym przekazać chociaż trochę wiedzy na temat środowiska które je tworzy i o celach, które im przyświecają.
Profesorowie polskich uczelni, zwłaszcza uczelni krakowskich mówią o wielkich możliwościach jakie stoją przed nami. Oczywiście mamy wybór możemy czekać i ufać takim partiom jak PO czy SLD, którzy wolą sprzedać rynek za łapówki wielkim koncernom. Efektem takich działań będzie rozwarstwienie ekonomiczne społeczeństwa na bardzo bogatych i bardzo biednych. O warstwie średniej będzie można zapomnieć. Polacy będą ciężko pracować za parę groszy, a zyski będą wyjeżdżały za granicę. Taka sytuacja jest właśnie teraz wystarczy popytać jak są traktowani mali przedsiębiorcy. Wystarczy przypomnieć sobie jak potraktowano Romana Kluskę?
Zohydzanie Polakom własnego państwa jest głupie lub celowe. Chociaż trudno uwierzyć w brak profesjonalizmu naszych dziennikarzy. Efektem jest masowa ucieczka z naszego kraju na żebry do innych krajów. Bo przecież młody człowiek po studiach emigrant nie dostanie poważnej pracy. Będzie co najwyżej zbierał truskawki, oliwki, opiekował się starszymi ludźmi, weźmie pracę której "tubylec" nie chce tknąć palcem. Nielicznym się udaje, tylko że to są wyjątki z nie reguła.
Ale wróćmy do tego co mówią profesorowie, a właściwie co robią. W Zakopanem część miasta została podłączona do źródła geotermalnego przez co koszty ogrzewania miały spaść o 30 %. Właścicielem miała być gmina. Niestety koszty wzrosły bo na drugi dzień po oddaniu w posiadanie gminie Zakopane instalacja została sprzedana. Profesor Zimny dostał od tego zawału (starszy człowiek). Budował angażował się prywatnie nie brał za to pełnego wynagrodzenia. Naukowcy żalili się w Radiu Maryja na liberalnych rządców miasta.
W środowisku Radia Maryja panują zupełnie inne standardy. Honor, patriotyzm, wiara w Boga, rodzina najlepiej wielodzietna to są wartości dla tego środowiska. Profesjonalizm nie jest na pierwszym miejscu, wiedzę można zdobyć gdy się jest dobrze wychowanym człowiekiem z biednej katolickiej rodziny. W naszej szkole na Stogach mamy przykład jak nie powinien wyglądać dyrektor. Nawet moje dziecko stwierdziło, że "mi się ta fryzura i ta kozia bródka nie podoba". Inni mówią tak "to co na głowie to i w głowie". Niektóre panie nauczycielki pochylając się nad dzieckiem pokazują swoje czerwone lub białe stringi a czasami nawet coś więcej. No cóż
Trochę schodzę z tematu miałem pisać o geotermii. A więc tak:
Istnieje geotermia płytka, zazwyczaj wykorzystywana do ogrzewania niewielkich obiektów takich jak domek jednorodzinny. Chociaż słyszałem, że można ogrzewać również i obiekty znacznie większe. Rury zakopuje się poniżej poziomu zamarzania ok 2 metry pod ziemię. Zasada działania jest prosta to lodówka o odwróconym obiegu.
Geotermia głęboka. Do tego potrzebne jest gorące źródło ok 2km pod ziemią. Wystarczy zrobić 2 dziury w ziemi by ogrzewać całe osiedle. Dlatego nasi liberałowie prywatyzują przedsiębiorstwa, takie jak GPEC w Gdańsku. To one są właścicielami rur doprowadzających ciepło do mieszkań. Polska ma 9 wielkich podziemnych basenów z gorącą wodą. Znajduje się między Bydgoszczą Toruniem a Warszawą. Prawdopodobieństwo dowiercenia się do tego źródła ciepła przez fundację Nasza Przyszłość jest bardzo duże. To dlatego ks Rydzyk nie dostał pieniędzy i wiele innych uczelni ponieważ WSKSiM było na tej samej liście. Więc zlikwidowano listę. Wkurzali się rektorzy wielu uczelni ponieważ władowali w unijne projekty naprawdę sporo pracy i pieniędzy. Po kilka milionów złotych na jeden projekt, a teraz pracę muszą zaczynać od początku. Gazeta Wyborcza napisze "polskie piekło" otóż nie, to walka interesów polskich z niepolskimi. Jeśli się weźmie pod uwagę, że Niemcy oficjalnie roszczą sobie prawa do 1/3 naszego terytorium. Mają to zapisane nawet w swojej konstytucji, popierają po cichu Związek Wypędzonych, monopolizują media lokalne na Pomorzu i na Śląsku. Tego kierunku polityki zagranicznej nie zmieniają nawet opcje polityczne obecne przy władzy.
Jeśli ks Rydzykowi się uda inni zaczną robić jak on. Energetyka to ogromne pieniądze. Wystarczy spojrzeć na wydarzenia w Gruzji. Niektórzy uważają, że można zniszczyć naród dla obrony interesu sprzedaży ropy. Rosja znacznie straciła by na znaczeniu gdyby kraje kupujące od niej ropę nagle (czyli w ciągu 10 lat ) zrezygnowały by z kupowania tego surowca. Dlatego dla Rosji jest ważne, aby przejąć rynek geotermii w Polsce lub go całkowicie zlikwidować. Słyszałem o księdzu który zdecydował się na ogrzewanie kościoła poprzez geotermie płytką. Mówił mi że zaoszczędza 4000zł w miesiącu grzewczym w porównaniu z tradycyjnym GPECowym ogrzewaniem. To bardzo dużo.
Wolność i niepodległość nie jest dana raz na zawsze. Trzeba o nią dbać. Niektórzy uważają, że niepodległość to nie jest ważna sprawa. Jeśli tak uważają to powinni się zapytać tych co żyli w komunie przez wiele lat jak im się żyło. Warto też zapytać tych którzy walczyli w II wojnie światowej, ale szybko bo tych osób już jest naprawdę niewiele.
cdn
Dlaczego ks. Rydzykowi powinno się udać ?
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy