zapytanie o jezyk

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
Observer
Członek Stowrzyszenia

zapytanie o jezyk

Post by Observer » Sat Jan 17, 2009 2:50 pm

Czy tak sie mowi po polsku:

"Nie możemy poddać się monopolowi Rosji" (propagandisci z GW :) )

Mi sie wydawalo ze po polsku poprawnie mialoby bzmiec:

Nie możemy poddać się Rosysjkiemu monopoliscie

Nie możemy sie godzic z monopola Rosji

czy jakos inaczej.

Czy to jest moj problem, czy GW ?
nie ma podpisu :)

jan
Administrator

Post by jan » Sat Jan 17, 2009 5:36 pm

//Czy tak sie mowi po polsku:
"Nie możemy poddać się monopolowi Rosji" (propagandisci z GW :) )//

Dobrze piszą: Rosja ma monopol.
Gdyby Rosjanin Iwanow był monopolistą, wtedy byłoby:
"Nie możemy się poddać rosyjskiemu monopoliście."

To o gramatyce. Jeśli idzie o meritum,
to jeszcze przez dość długi czas będziemy musieli poddawać się monopolowi Rosji.

A swoją drogą, ciekaw jestem czy "rosyjscy imperialiści", jak niegdyś amerykańscy,
topią gaz w morzu, by zamrozić klasy pracujące Słowacji i Bałkanów,
czy też mają problem NIEDOBORU GAZU?

jan urbanik

Observer
Członek Stowrzyszenia

Post by Observer » Sat Jan 17, 2009 9:44 pm

jan wrote://Czy tak sie mowi po polsku:
"Nie możemy poddać się monopolowi Rosji" (propagandisci z GW :) )//

Dobrze piszą: Rosja ma monopol.
Gdyby Rosjanin Iwanow był monopolistą, wtedy byłoby:
"Nie możemy się poddać rosyjskiemu monopoliście."

To o gramatyce. Jeśli idzie o meritum,
to jeszcze przez dość długi czas będziemy musieli poddawać się monopolowi Rosji.

A swoją drogą, ciekaw jestem czy "rosyjscy imperialiści", jak niegdyś amerykańscy,
topią gaz w morzu, by zamrozić klasy pracujące Słowacji i Bałkanów,
czy też mają problem NIEDOBORU GAZU?

jan urbanik

Mi sie wydawalo ze poddac sie mozna leczeniu lub wrogowi, ale monopolowi... Czasownik mi jakos nie przypada do gustu. O czym chcialo sie wykrzyczac? Nie poddamy sie (a kto wystawil ultimatum?) zeby sie poddawac :) ?)

Co do gazu. Podejzewam ze gazu w Rosji jest mniej i moze nawet troche na wewnatrz juz brakuje, ale nigdy to nie prowadzilo do tego zeby zamarzali Slowacy, raczej Rosjanie gdzies by zawarzali jak by o brak surowca chodzilo... Wiec bajki i braku inni Slowianie opowiadaja co chca placic polowe tego co Ty, Janie, placisz. I Ty, rowniez, janie, placisz z wlasnej kieszeni za gaz przesylowy co pedzi ten pozostaly do Niemiec. Z tym ze oczywiscie Polska i tak wychodzi na plus (bo Rosja placi za przesyl) ale nie az tak zeby pokryc poprzez przesyl z odliczeniem gazu technicznego cale zapotrzebowanie Polski w gaz. Wtedy nawet podejzewam patryoci co obawiali sie zdradzieckiego kablu pod rurami :) po ktoremu mozna byloby bez informowania Warszawy nowy pakt R-M zalatwic pozwolili na budowe 2 nitki. Przeciez mozna byloby z jednego przesylu istniec... Wlasnie tak w Kijowie (i slusznie!) mysla skoro 80% idzie przez nich i wiedza ze jak kilka innych rur powstanie to juz bedzie PO sprawie...

A kierownictwo w Krewlu odczuwa nie brak gazu, a zaczyna odczuwac brak gotowki (ropa staniala) i nie chce zeby gotowka z ukradzionego gazu kupowano :) bron i wysylano razem z zalogami do Gruzii... Mysle, ze Julia juz dawnoby sie dogadala (wprawdzie sie dogadala, ale Juszczenka nie zatwierdzil :)). Ona wie co to wzajemne interesy w gazu sama z tego zyla (i w Kremlu i w Kijowie Kierownictwo z tego zyje i miliardy dla siebie odklada...). Ale teraz nie ona odklada jak wiadomo... a tracacy wszystko i ostro zagrywajacy na banderowskiej ideoligii byly sojusznik i nie ma chyba juz innego wyjscia :(. Liczy na to, ze moze uda mu sie wygrac, nawet jak cala Europa zamarznie :). Mu przede wszystkim jest wygodny ten kryzys... Rosja jedynie probuje ugrac jaknajwiecej na tej w istocie i dla niej straconej pozycji...

Oczywiscie i Rosja nie zagrywa do konca fair w sensie zamarzania (to znaczy mogla by jescze ilka miliardow podarowac Juszczence i ogrzac w czasie nasilniejszych mrozow Slowakow z Bulgarami). Ale dlaczego (skoro wszyscy uznaja ze gaz techniczny ma byc problemem strony przesylowej) sojusznicy (Unia, Polska) nie zaplaci za taki gaz i nie ogrzeje Europy. To bylaby SOLIDARNOSC! A tak... Tylko szabelka machac popierajac banderowca przeciw odwiecznemu wrogowi Rosji. Pamietasz moj maly post od kilku tygdni wyciag z wypowiedzi Ambasadora Polski w Ukrainie?

No i sie dziwie. jak to jest? Nie chce Zachod tego prezentu - Ukrainy? Przeciez zaplac za gaz techniczny i zarzadaj zwrotu gazociagami ... Przeciez nie Rosjanom sprzedawac :)

Jak jest, Janie, Twoje zdanie? Ma Europa NIEDOBOR GOTOWKI? Przeciez to drobne... Taka slaba i biedna Rosja finansuje ten gaz od kilku lat :). A ile byloby profitow (no i bolu glowy naturalnie...).

Италия вскоре сможет закупать природный газ непосредственно у «Газпрома», заявил в субботу вечером в ходе предвыборного митинга на Сардинии премьер-министр Сильвио Берлускони, передают местные информагентства.
По словам Берлускони, об этом сообщил ему по телефону глава ведущего энергетического концерна Италии Eni Паоло Скарони, находящийся в Москве.
«Мы завершаем переговоры в эти часы и сделаем так, что не будем более закупать газ у Украины, а будем непосредственно у «Газпрома», - сказал Берлускони. РИА «Новости»

Nie wiem oczywiscie na ile to jest prawda... Przeciez gazu juz brak :) ...
Last edited by Observer on Sat Jan 17, 2009 10:29 pm, edited 3 times in total.

jan
Administrator

To ona winna:

Post by jan » Sat Jan 17, 2009 10:18 pm

Hanna Zielińska-Kostyło: "Rekonstrukcjonistyczne koncepcje zmiany społecznej poprzez edukację" (WUMK, Toruń 2005)

We czwartek kupiłem tę książkę do biblioteki i chcę być pierwszym jej czytelnikiem.

Nie mam wpływu na przepływ gazu i na wielka politykę,
a ta książka pozwala mi świeższym okiem spojrzeć na społeczne się-dzianie,
szukać sposobów upiększania i naprawiania okolicznego świata.

Hipoteza o kłopotach Rosji z gazem (z poprzedniego postu) wydaje mi się wielce prawdopodobna,
a przy okazji ukrycia własnych słabości, jeśli by się dało skompromitować Ukrainę...

Za moje wypowiedzi o gazie nie biorę odpowiedzialności, o nic się nie kłócę,
wracam do lektury, jestem dopiero na stronie 49, zostało ponad 300.

A o gazie poczytam w poniedziałek w Przeglądzie, we środę w Polityce.

W aktualnym Newsweeku artykuł o energetyce jądrowej,
decyzja o przerwaniu budowy Żarnowca - czytanie boli i rozwściecza.

jan urbanik

Observer
Członek Stowrzyszenia

Post by Observer » Sat Jan 17, 2009 10:39 pm

jan wrote:To o gramatyce. Jeśli idzie o meritum,

jan urbanik

O meritum to bym osobiscie powiedzial ze

przed dlugi czas jeszcze bedziemy mieli do czynienia z ZAGPROMEM, monopola Rosji (Imperialna Rosja majaca monopol) komu jak sie podoba.

czy tez

przez dlugi czas bedziemy musieli bronic swoich interesow przeciwko monopolu Rosji w dostarczeniu surowcow...

poddawac sie bedziemy natomiast pokusam :) czy rowniez (kto jak woli) nie bedziemy im sie poddawac :)

Observer
Członek Stowrzyszenia

Re: To ona winna:

Post by Observer » Sat Jan 17, 2009 10:46 pm

jan wrote:Hipoteza o kłopotach Rosji z gazem (z poprzedniego postu) wydaje mi się wielce prawdopodobna,
a przy okazji ukrycia własnych słabości, jeśli by się dało skompromitować Ukrainę...

jan urbanik

Janie, powodzenia w czytaniu!

Ja tez nie cierpie korzysci z gazu, na szczescie UK ma swoj i z Norwegii, co prawda drozszy (zaplacilem jedynie za ogrzewanie w najblizszych 3 miesiacach 300 funtow). Ale nie cierpiac korzysci nie cierpie hipokryzji rowniez :).

Oczywiscie ma Rosja klopoty z gazem (jak ktos chce to nazwac klopotami). Ona ma wiele innych powazniejszych problemow :(. Niestety.

Ale trzeba jednak myslec ze Rosjanie czy ich przewodcy sa kompletnymi idiotami, sugerujac, ze w taki sposob da sie to ukryc... a jeszcze dodatkowo... budowac 2 czy 3 inne bardzo kosztowne ruroczagi pakujac w to ogrom szmalu, podczas gdy gazu nie ma...

jan
Administrator

Post by jan » Sun Jan 18, 2009 1:22 pm

//Ale trzeba jednak myslec ze Rosjanie czy ich przewodcy sa kompletnymi idiotami, sugerujac, ze w taki sposob da sie to ukryc... a jeszcze dodatkowo... budowac 2 czy 3 inne bardzo kosztowne ruroczagi pakujac w to ogrom szmalu, podczas gdy gazu nie ma...//

Ty piszesz, czując się osobą DOBRZE poinformowaną.
Ja jestem widzem, nie wiem co jeden lub drugi clown wyciągnie jeszcze ze swego cylindra.

jan urbanik

Observer
Członek Stowrzyszenia

Post by Observer » Sun Jan 18, 2009 1:46 pm

После подписания «Газпромом» и «Нафтогазом» необходимых документов и возобновления транзита российского газа в Европу через территорию Украины отпадет необходимость в международной наблюдательной миссии на газоизмерительных станциях России и Украины, сообщил журналистам в воскресенье источник в правительстве России.
Соответствующие документы должны быть готовы к понедельнику.
«Не нужны будут мониторинговые миссии и по контролю за техническим состоянием газотранспортной системы Украины, также не потребуется создания международного консорциума для выкупа технического газа для Украины», - сказал источник.
Он пояснил, что после подписания контракта «стороны смогут самостоятельно и прозрачно контролировать все эти вопросы». РИА «Новости»

Juz demokratyczne waldzy Ukrainy :) i te zbrodnicze imperialistyczne w Moskwie :) sie dogadaly :) jak beda dalej krasc gaz. Nie potrzebne im wiecej obserwatory :)...

A my tam o demokracji :) i niemytych Niedziedziach ...

Observer
Członek Stowrzyszenia

Post by Observer » Sun Jan 18, 2009 2:36 pm

jan wrote:
Ty piszesz, czując się osobą DOBRZE poinformowaną.
Ja jestem widzem, nie wiem co jeden lub drugi clown wyciągnie jeszcze ze swego cylindra.

jan urbanik

Janie powiedz mi prosze glipiemu (poinformanemu) jaka informacja jest potrzebna zeby przeanalizowac to co mowie:

1. Znasz ze Rosja zamierza budowac przynajmniej 2 dodatkowe gazociagi (polnocny i poludniowy)?

2. Wiesz ze kazdy roro/gazo-ciag jest zabawa kosztowna?

3. Wiesz ze poprawodzenie roro/gazo-ciagu po dnu morza kosztuje wiecej niz na ladzie?

4. Wiesz ze kazda rura kogos-cos laczy i druga strona (jak juz nie sa Rosjanie) nie sa kompletnymi glupkami (ekonomicznie!) i nie pakuje sie z walsnymi pieniedzmi by wyrzucac ich w bloto i tracic dodatkowo swoj image NA ZAWSZE

taka wiedza jest dostepna kazdemu.

A teraz powtorze pytanie:

//Ale trzeba jednak myslec ze Rosjanie czy ich przewodcy sa kompletnymi idiotami, sugerujac, ze w taki sposob da sie to ukryc ... (BRAK GAZU) a jeszcze dodatkowo... budowac 2 czy 3 inne bardzo kosztowne ruroczagi pakujac w to ogrom szmalu, podczas gdy gazu nie ma...//

Prosze, Janie, pomysl, nie odpowiadaj mi w spobob jak Ci podpowiadaja sluszne media lub PRS, a jedynie jako wskazuje ZDROWY ROZUM.

Przeciez to nie bedzie oznaczalo jeszcze wspieranie Rosji...

No i w koncu "proba zlamania demokratycznych przemian w Ukrainie, przylaczenie jej do obozu Rosyjskiego, zawladniecie Krymem, ...." sa o wiele bardziej prawdopodobne i niszczace (laskajace uszy :) ) przyczyny kryzysu gazowego :). Po co nam jeszcze w tym ciagu brak gazu :) ?

Post Reply