Nieustanie odnoszę takie wrażenie.
Histeria wokół światłowodu wzdłuż rurociągu,
zablokowanie budowy drugiej nitki gazociągu przez Polskę,
histeria wobec rury bałtyckiej,
bezmózgie ciągotki do zbawczej rury z Norwegii...
Niepewna sytuacja na Ukrainie i Białorusi...
Na Ukrainie długo jeszcze potrwa bajzel (naturalny, młode państwo), który jest na rękę Rosji,
grającej o zatrzymanie jej w swojej strefie wpływów.
Białoruś zapewne pozostanie w strefie wpływów Rosyjskich, ale sytuacja tam może być różna.
Europa nie potrafiła sobie zaskarbić sympatii Białorusi, Polska zachowywała się tam, jak słoń w składzie porcelany.
Rosja ma argumenty i stwarza fakty. Jest sprawna.
Gdybym był Putinem i Merkel, albo jednym z nich, z zapałem kontynuowałbym budowę rury Bałtyckiej.
Gdybym był Tuskiem, już miałbym obgadane podłączenie się do niej.
Wczoraj wysłuchałem Grzesia Napieralskiego, dziś w Sejmie Wojtka Olejniczaka.
(Mówił na temat rozwiązania problemu z gazem, bardzo dobra ponadpartyjna ocena sytuacji
i bardzo sensowne propozycje na przyszłość - dopisek 12.01)
Z chwilą, kiedy przeproszą Millera z swe młodzieńcze głupstwa
i skutecznie zaproszą go razem z jego partią do SLD, otrzymają ode mnie świadectwo dojrzałości.
Moja hipoteza, że SLD i PSL są najmądrzejszymi partiami w Polsce codziennie zyskuje nowe potwierdzenia.
Tak trzymać, Lewi!
PiS stawia na na zgorzkniałych frustratów i nieudaczników, jest idiotyczno-populistyczny.
Wy, wygląda na to, stawiacie na racjonalizm i mądrość Polaków, to wam pięknie zaprocentuje.
Mamy dość głupstwa i szaleństwa politycząt na szczytach.
Platformersi, dajcie mi przesłanki, bym was mógł bez skrupułów dołączyć do mądrych partii. Ach ta woda sodowa!
jan urbanik
Polska jest pod gazem?
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Polska jest pod gazem?
Last edited by jan on Mon Jan 12, 2009 6:15 am, edited 1 time in total.
gaz i wyzwania dla Polaków
Ukraińsko-rosyjskie zabawy gazem są irytujące i nieodpowiedzialne.
Władze obydwu państw zachowują się poniżej cywilizowanych standardów.
Ciekaw jestem czy nasz rząd, ten rząd, wykaże wreszcie dojrzałość
i zamiast, po buzkowemu, przekazać następcy norweski "pasztet"
przekaże projekt sensownie policzony, włączający nas w europejski system.
Gaz i autostrady - czas tu przejść od politycznych gier do czynów.
Czy rząd Platformy potrafi?
Euro (sport i pieniądz), gaz, autostrady - ogromne wyzwanie, a nasi młodzi, najaktywniejsi, za granicą.
Czy potrafimy ich odzyskać i zagospodarować (wraz z ich zachodnim doświadczeniem)?
Damy im szanse zrobienia karier?
Prezes Jarosław gromi Platformę i rząd Tuska. Na razie zyskuje na tym Tusk i Platforma.
Kiedy kryzys dotknie nas głębiej, a pamięć ekscesów kaczyńskiej koalicji wyblaknie,
populizm braci Kaczyńskich może być bardzo niebezpieczny,
tym bardziej niebezpieczny, że jeden z nich jest jeszcze przez jakiś czas prezydentem.
Jak najszybciej winien wyrosnąć odpowiedzialny partner-konkurent dla PO z lewej strony.
Wybory do Europarlamentu przyśpieszą, mam nadzieję, dojrzewanie programowe i konsolidacje lewicy.
jan urbanik
Władze obydwu państw zachowują się poniżej cywilizowanych standardów.
Ciekaw jestem czy nasz rząd, ten rząd, wykaże wreszcie dojrzałość
i zamiast, po buzkowemu, przekazać następcy norweski "pasztet"
przekaże projekt sensownie policzony, włączający nas w europejski system.
Gaz i autostrady - czas tu przejść od politycznych gier do czynów.
Czy rząd Platformy potrafi?
Euro (sport i pieniądz), gaz, autostrady - ogromne wyzwanie, a nasi młodzi, najaktywniejsi, za granicą.
Czy potrafimy ich odzyskać i zagospodarować (wraz z ich zachodnim doświadczeniem)?
Damy im szanse zrobienia karier?
Prezes Jarosław gromi Platformę i rząd Tuska. Na razie zyskuje na tym Tusk i Platforma.
Kiedy kryzys dotknie nas głębiej, a pamięć ekscesów kaczyńskiej koalicji wyblaknie,
populizm braci Kaczyńskich może być bardzo niebezpieczny,
tym bardziej niebezpieczny, że jeden z nich jest jeszcze przez jakiś czas prezydentem.
Jak najszybciej winien wyrosnąć odpowiedzialny partner-konkurent dla PO z lewej strony.
Wybory do Europarlamentu przyśpieszą, mam nadzieję, dojrzewanie programowe i konsolidacje lewicy.
jan urbanik
coś drgnęło
Wreszcie!
(cytat, pogrubienie dzisiejsze - j.u.)
"Wczoraj wysłuchałem Grzesia Napieralskiego, dziś w Sejmie Wojtka Olejniczaka.
(Mówił na temat rozwiązania problemu z gazem, bardzo dobra ponadpartyjna ocena sytuacji
i skutecznie zaproszą go razem z jego partią do SLD, otrzymają ode mnie świadectwo dojrzałości.
jan urbanik
(cytat, pogrubienie dzisiejsze - j.u.)
"Wczoraj wysłuchałem Grzesia Napieralskiego, dziś w Sejmie Wojtka Olejniczaka.
jan urbanik