Skopiowalem ta wypowiedz z forum na GW na temat "jak Ci niemcy smieja wspomniec swoich pomocnikow w procesie eksterminaji Zydow). Przeciez tego nie bylo... :)
Znalazl sie Gosc ktory jednak cos pozwolil sobie powiedziec, ale nawet On ... :) To oczywiscie Rosjanie sa winni :) ze my, Polacy, sa tak specyficznie krysztalowo patryotyczni :). Zmusili nas zapomniec o gettie lawkowym, smalcownikach no i o Jedwabnych z Kielcami. My o tym chcieli naturalnie mowic, a Niedzwiedzi Rosyjcy nam nie pozwolali :).
podoba mi sie ten tok rozumowan ;).
---------------------------------
Polacy do Szkół - zwłaszcza pokolenie PRL
Autor: thlalock 23.05.09, 12:36
Odpowiedz
Świat nie jest czarno-biały.
Wczasie wojny byli Polacy-Świnie, sprzedający żydów, pomagający
Niemcom. Przed wojną było w Polsce getto ławkowe, działała Endecja
i Falanga. To co, że mamy chlubną historie wojennego oporu - nie
cały naród błyszczy, jego mniejszość się zeszmaciła, takie są czasy
wojny. A w polsce i czasów powojennych. Czas by to dotarło do
wychowanych w popatycznym komunistycznym patriotyzmie ala Piasecki,
nacjonalizm był po myśli Rosji, bo odwracał naszą uwagę od zachodu.
Te wszystkie bajki o czystości Polaków, Gruwaldzie - całe pokolenia
żyją w kłamstwie. Stereotypy ułatwiają sterowanie masami -
wiedzieli to spece z PRL, wie IPN i PIS. Po się nie ruszy -
niestety, bo społeczeństwo ma spaczone mózgi (a tu liczy się wynik
wyborów)
Histeria o czystosci
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Histeria o czystosci
nie ma podpisu :)
Głosy osób mi bliskich, ich reakcja na zagładę Żydów:
Niemcy dokonali strasznej zbrodni,
ale, gdyby nie Niemcy, to co ci Żydzi by z nami zrobili!
(w tyle głowy:- "Wasze ulice, nasze kamienice")
Tak - oburzenie Polaków mieszało się z przyzwoleniem na zagładę.
Nikły procent Polaków z narażeniem życia bronił swych żydowskich przyjaciół,
nikły procent pomagał Niemcom, czynnie uczestniczył w zagładzie.
Społeczeństwa innych państw reagowały podobnie.
Żydostwo amerykańskie i w krajach nieokupowanych przez Niemców
również nie dość aktywnie przeciwdziałało zagładzie.
Rządy państw koalicji antyhitlerowskiej i neutralnych również nie mogą mieć czystych sumień.
Bogate żydostwo zachodnioeuropejskie ginęło dlatego, że bogate,
biedne żydostwo wschodnio- i środkowoeuropejskie - dlatego że biedne.
Pomysł TEGO "ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej" był niemiecki,
sposób był niemiecki, akcja została przeprowadzona z zimną niemiecką racjonalnością,
uwzględniającą europejskie realia.
"Zbałamucili", "oszukali", "napuścili", "propaganda"...
Czyny dzieciństwa i młodości można wytłumaczyć wpływem tego, co wyżej w cudzysłowach.
LUDZIE DOROŚLI MAJĄ MÓZGI. Niestety, większość z nas używa swoje mózgi bardzo oszczędnie,
spuszczając się na polityczną poprawność, wybierając wygodny konformizm i nie dopuszczając do głosu własnych sumień.
jan urbanik
Rządy państw koalicji antyhitlerowskiej i neutralnych również nie mogą mieć czystych sumień.
sposób był niemiecki, akcja została przeprowadzona z zimną niemiecką racjonalnością,
Czyny dzieciństwa i młodości można wytłumaczyć wpływem tego, co wyżej w cudzysłowach.
LUDZIE DOROŚLI MAJĄ MÓZGI. Niestety, większość z nas używa swoje mózgi bardzo oszczędnie,
spuszczając się na polityczną poprawność, wybierając wygodny konformizm i nie dopuszczając do głosu własnych sumień.
jan urbanik
jan wrote:
Głosy osób mi bliskich, ich reakcja na zagładę Żydów:
jan urbanik
Mam rozumiec ze Zydzi wymordowali Polakow w kamienicach :) (uczestniczyli w mordach? pili krew mlodziencow katolickich? ). Nie martw sie, Janie, znam to wypowiedz :), nie tlumacz mi jej sens. Ja tylko probowalem troche pograc slowami w omawianym kontekscie :). Nic pozatym :). A mowiac wprost: Jak ucierpi sasiad, ktoremu sie udalo, to jest blagoslowienstwo Boze :) (czy to ma cos wspolnego z Zydowstwem :)? Mi sie wydawalo ze jest w Polsce slynne przyslowie narodowe zwiazane z krowa :) ... Mamy go stosowac do usprawiedliwienia :) ? Mi sie wydaje ze w tym samym stopniu co picie krwi (przosze juz zrobic wywiad podobny do tego wyzej, ile wierzy/slyszalo ze slynna maca :) byla/musi byc robioina z krwi mlodziencow chrystusowych :) ?
jan wrote:
jan urbanik
No wlasnie. Czy ta publikacja z ktorej nastepna wrzama sie zaczela mowi ze to sa Francuzi, Rumuni, Litewcy, Ukraoincy, Polacy ODPOWIEDZIALNI za zbrodnie? :) ? Mi sie wydawalo, ze mowi o czyms innym co chca w niektorych panstwach zapomniec :). Niemcy (czy z wlasnej woli czy z przymusu) jednak swojje mlodziezy opowiadaja o obozach (prosze popatrzec w ich podreczniki!) choc oczywiscie sa i negatorzy (ktorych w Polsce tez nie brakuje :) ). Powiem inaczej. Co sie stalo z planowanym filmem o slynnej Zasluzonej dla Swiata? Lub inaczej (odwolujac sie do Twojej powyzszej wypowiedzi: czy o tych niklych procentach MOWI SIE JEDNAKOWO CZESTO???
jan wrote:
jan urbanik
No jasne :). Bardzo wygodne zdanie. Sredniostatystecznie oczywiscie :). Ale znane sa przypadki kiedy to Kroli wychodzily na ulice z gwiazda Davida na ubraniu. A znane sa Kraje gdzie sasiedzi na plotach zydowskich przed przyjsciem Niemcow rysowali gwiazdy Davida. Prosze poczuc subtelna roznice. I chodzi tu nie o Polske nawet a o pewnej czesci najbardziej cywilizowanych sasiadow wschodnich (zgodnie z polska definicja) co teraz sa najlepszymi przyjaciolmi Kraju nawet jak przy okazji osobiscie zajmowali sie prawie ekterminacja swoich jaknajbardziej slowianskich sasiedzi.
Ale naturalnie o tym nie wolno mowic :). Jedynie Niemcy sa ZA WSZYSTKO odpowiedzialni :). No jeszcze Zydzi w sektorze Gaza i Libanie (przepraszam zapomnialem o tym :). ) Widzisz masz racje ;). Dopisuje bo zapomnialem sorki: Serbowie oraz Rosjanie :).
To juz calkowity i pelny komplet ;).
jan wrote:
jan urbanik
A co w tym artykulu jest napisane ze INACZEJ Bylo? A co moze w tym artykulu bylo napisane ze Karski NIE przykazywal im informacje co sie dzieje w obozach? A co napisane jest ze chetnie przyjmowali Zydow nawet po wojnie (juz nie mowiac o czasach i przed wojna?) A co moze mowia dlaczego PRZEDEWSZYSKIM (poza sloganami propagandowymi) powstalo Panstwo Izrail bez zgody sasiedzi arabskich?
jan wrote:
jan urbanik
A co w tym artykule bylo napisane inaczej? A co pisza swoj komentarz myslalem inaczej??? Co i Ty Brucie :) ?
jan wrote:
jan urbanik
Mowisz o Panu Farfali czy przekazujesz jakas zakodowana informacje dla mnie? A moze na przyklad dla Kosciola :) ?
P.S. A generalnie, gratulacje, Janie, refleksji i dziekuje za wytlumaczenie mnie glupiemu jak to bylo :).
P.P.S. No i ominal Cie temat Rosyjski!!!!! w tym kontekscie? Przeciez o tym pytalem chyba... Zamieniles usprawidliwienie przez temat Rosyjski... usprawidliwieniem przez przeslowiowa Krowe :) ????
nie ma podpisu :)
Nie czytałem ni Die Welt, ni Spiegla.
Z NIKIM nie polemizuję, NIKOGO nie pouczam, NIKOGO nie usprawiedliwam
i NIKOMU nic nie wmawiam.
Przeczytaj, proszę, jeszcze raz spokojnie mój tekst.
W jakiś sposób odnoszę się do tekstu, który zacytowałeś -
przedstawiam swój punkt widzenia.
Twoje wypowiedzi i komentarze mają się nijak do mego tekstu.
Pozdrowienia!
jan urbanik
Z NIKIM nie polemizuję, NIKOGO nie pouczam, NIKOGO nie usprawiedliwam
i NIKOMU nic nie wmawiam.
Przeczytaj, proszę, jeszcze raz spokojnie mój tekst.
W jakiś sposób odnoszę się do tekstu, który zacytowałeś -
przedstawiam swój punkt widzenia.
Twoje wypowiedzi i komentarze mają się nijak do mego tekstu.
Pozdrowienia!
jan urbanik