Gdańsk, dnia 25 maja 2009 r.
MIASTO NIE BĘDZIE WSPIERAĆ „PRYWACIARZY” – wreszcie sprawa jasna
(Rzecz o Bibliotece społecznej Stowarzyszenia „Przyjazne Pomorze” w Gdańsku Stogach, ul Hoża 14,
tel. 058-30 33 796, mail: przyjazne.pomorze@interia.eu witryna: http://www.bibliotekapp.pl/
Wczoraj (w dniu 24.05.2009) rozmawiałem z panem prezydentem Adamowiczem.
Prezydent widzi nasze działania oczyma swoich urzędników:
NIE JAKO SPOŁECZNĄ SŁUŻBĘ, przejaw i ośrodek budzenia społecznej aktywności, którą warto zauważyć i wesprzeć
a jako „PRÓBĘ SKOMUNALIZOWANIA BIBLIOTEKI PRYWATNEJ!”,
Punkt widzenia urzędników od kultury i bibliotek dotarł wcześniej do mojej świadomości za pośrednictwem wypowiedzi pani Łacińskiej z MiW Biblioteki Publicznej cytowanej w tym tekście:
Czy w sytuacji przeciągającego się okresu zawieszenia jedynej miejskiej biblioteki w dzielnicy, placówka państwowa nie powinna wspierać obywatelskiej działalności mieszkańców? Na taką sugestię pani Ewa Łacińska z działu instrukcyjno- metodycznego WiMBP odpowiada: „Utrzymywani jesteśmy przez dwa samorządy i nie możemy naszym budżetem wspierać biblioteki prywatnej”.
Cóż. Z takim argumentem trudno dyskutować. Na Filię nr 5 poczekamy więc być może kolejny rok a w tym czasie biblioteka obywatelska przy ul. Hożej 14 będzie bezskutecznie wołać o pomoc.”
(źródło: http://www.stogi.info.pl - Filia nr 5 Biblioteki Publicznej na Stogach. Kiedy? Nie wiadomo. )
Skomentowałem to następująco na naszym forum:
Zwrot „nie możemy naszym budżetem wspierać biblioteki prywatnej” jest umiarkowanie przemyślany, ta biblioteka „prywatna” wspiera miasto, wypełnia lukę, jaką mieszkańcom Stogów zafundowała WiMBP: mój prywatny księgozbiór wart ponad 600 tysięcy złotych, zrobiony przeze mnie katalog, który pochłonął kilka lat pracy,
moje 2 lata dziewięć miesięcy i 10 dni darmowej pracy bez urlopów i zwolnień lekarskich w świątek piątek i niedzielę - by doprowadzić do powstania BIBLIOTEKI SPOŁECZNEJ i obsłużenia jej. Bez bezinteresownej pracy grona kilkunastu przyjaciół nie udało by się urzeczywistnić tego dzieła.
Miasto, które nie jest w stanie docenić i wesprzeć takiego „prywaciarstwa” wystawia sobie nie najlepszą cenzurkę.
(dopisek 11 maja 2009) WiMBibliotekaPubliczna nie ma monopolu na biblioteczność w Gdańsku i na Pomorzu, wydaje mi się, że powinna mieć MISJĘ i wspierać każdą inicjatywę pokrewną, a nie strzec własnej ekskluzywności. Misjonarz winien działać z nami, uwzględniać nasze zasoby wspierać nas - współmisjonarzy - u licha, a nie konkurentów!
Zwolnienie od czynszu otrzymaliśmy dopiero po roku działalności. Stało się to, kiedy osobiście dotarłem do prezydenta Adamowicza przez jego Kancelarię. Umowę użyczenia lokalu podpisaliśmy dopiero w połowie kwietnia!
Bibliotekarze nas nie dostrzegają, „kultura” miejska i wojewódzka nas nie dostrzega, my nieswoi, dzicy.
Nie potrafimy blagować i fantazjować pod urzędnicze „ramy” i „wytyczne”, a żywe - fakty
i obiekty nie są przez urzędników dostrzegane, oni nie mają instrumentów postrzegania życia poza papierem.
Odnoszę wrażenie, że kultura nie jest w gestii gospodarzy-ludzi kultury, a w gestii bezdusznych urzędników, jak większość przejawów polskiego życia. Nawet tzw organizacje pozarządowe nie są pozaurzędowe!
(...)
... ta biblioteka była pomyślana jako społeczne, obywatelskie dzieło. Ona w założeniu miała być płatna! Miała być na utrzymaniu ludzi, którzy mają aspiracje być ludźmi kulturalnymi, którzy jej potrzebują i są w stanie ją ukształtować zgodnie ze swymi gustami.
Bezpłatność kultury i „kultury”, wbrew pozorom, kosztuje podatników baaaaardzo drogo.
Dziś (kolejny dopisek - 12.05.2009) zagadnęła mnie na ulicy osoba, która zawsze korzystała z bibliotek, ale uważa, że dwudziestozłotowa opłata miesięczna - to za drogo.
Jest w tym wiele racji, dla wielu osób 20 zł to dużo pieniędzy,
ale nikt nam nie da za darmo ogrzewania, prądu, wody, Internetu, telefonu, ani książek, ani gazet, ani papieru toaletowego.
Wydatki możemy pokrywać tylko z opłat lub darowizn, a tu ochotników brak.
Jan Urbanik
Prezes Stowarzyszenia
”Przyjazne Pomorze”
Miasto nie wspiera prywaciarzy!
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy