Katyń był sowiecką zbrodnią - nie budzi to w Polsce wątpliwości.
Tuchola i inne obozy jeńców radzieckich po wojnie polsko-bolszewickiej,
to nasza, polska zbrodnia na jeńcach sowieckich, ale o tym nie wiemy, albo wiedzieć nie chcemy.
A ta prawda winna nas wyzwolić, tak samo, jak ta o Katyniu ma wyzwolić Moskali.
Zbrodni tej dokonano w świeżo zmartwychwstałej Polsce,
przez którą przetaczał się walec wojny i była zrujnowana do cna,
ale traktowanie jeńców sowieckich i tak było zbrodnicze.
Rosyjska propaganda wyolbrzymia polską zbrodnię, ale zbrodni zaprzeczyć się nie da.
Nie jesteśmy czystsi, lepsi, mądrzejsi od innych.
Konstatacja tego faktu nie musi (nie powinna) nas przygnębiać,
a gdyby tak wzbudziła wolę stania się czystszymi, lepszymi, mądrzejszymi -
to byłoby TO, o co mi idzie.
jan urbanik
Katyń i Tuchola - ponura licytacja zbrodniami
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Katyń i Tuchola - ponura licytacja zbrodniami
Last edited by jan on Fri Apr 13, 2007 2:33 am, edited 1 time in total.
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Nie zapominajmy też o obozach przejściowych dla wysiedlanych Niemców po zakończeniu II w.ś, w których stosowano wobec nich podobne praktyki jak Niemcy w obozach koncentracyjnych wobce Polaków i Żydów.
Nigdy nie rozlicza się zwycięzców. Ktoś rozliczył Amerykanów za zbrodnie na narodzie niemieckim, japońskim? Nie bo tak działa prawo odwetu.
Nigdy nie rozlicza się zwycięzców. Ktoś rozliczył Amerykanów za zbrodnie na narodzie niemieckim, japońskim? Nie bo tak działa prawo odwetu.
A mój dziad, Słoneczko,
A mój dziad, Słoneczko, jako "vojennoplennyj" budował drogi w okolicy Morza Białego, potem kopał z Moskalami węgiel
i choć Polak, austriacki poddany, był traktowany jak człowiek, głodował tak, jak głodowali górnicy ukraińscy i rosyjscy.
Gdy udało mu się przedostać do Ojczyzny, okazało się, że ojczyzna takich jak on wysyła na "front rumuński" gdzie byli wystawieni na odstrzał - profilaktyka, by nie przynieśli do Polski "czerwonej zarazy". Po buncie pozwolono im żyć.
Dziada, jako że nauczył się dogadywać z Moskalami, posłano w okolice Krakowa (zapewne Płaszów), by rękami sowieckich jeńców robił wióry drzewne (chyba do pakowania pocisków).
By wybrał "siłę roboczą" wpuszczono go za druty, gdzie w polu zdychali z głodu i tyfusu bolszewicy.
To była nowa jakość w traktowaniu jeńców.
Początkowo i dość długo myślałem, że dziad przesadzał, że mylił obozy jenieckie polskie z hitlerowskimi obozami dla bolszewików.
Jednak nie przesadzał, prawdę o obozach wyczytałem z dokumentów polskich na temat obozu w Tucholi.
Czuję niesmak, kiedy Ukraińcy (mając "za uszami" Wołyń) eksploatują propagandowo akcję Wisła, która w zmęczonej wojną Polsce była usprawiedliwiona, i kiedy nieustająco opłakujemy obłudnie Katyń (niewątpliwą ogromną zbrodnię), w imię psucia stosunków polsko-rosyjskich.
jan urbanik
i choć Polak, austriacki poddany, był traktowany jak człowiek, głodował tak, jak głodowali górnicy ukraińscy i rosyjscy.
Gdy udało mu się przedostać do Ojczyzny, okazało się, że ojczyzna takich jak on wysyła na "front rumuński" gdzie byli wystawieni na odstrzał - profilaktyka, by nie przynieśli do Polski "czerwonej zarazy". Po buncie pozwolono im żyć.
Dziada, jako że nauczył się dogadywać z Moskalami, posłano w okolice Krakowa (zapewne Płaszów), by rękami sowieckich jeńców robił wióry drzewne (chyba do pakowania pocisków).
By wybrał "siłę roboczą" wpuszczono go za druty, gdzie w polu zdychali z głodu i tyfusu bolszewicy.
To była nowa jakość w traktowaniu jeńców.
Początkowo i dość długo myślałem, że dziad przesadzał, że mylił obozy jenieckie polskie z hitlerowskimi obozami dla bolszewików.
Jednak nie przesadzał, prawdę o obozach wyczytałem z dokumentów polskich na temat obozu w Tucholi.
Czuję niesmak, kiedy Ukraińcy (mając "za uszami" Wołyń) eksploatują propagandowo akcję Wisła, która w zmęczonej wojną Polsce była usprawiedliwiona, i kiedy nieustająco opłakujemy obłudnie Katyń (niewątpliwą ogromną zbrodnię), w imię psucia stosunków polsko-rosyjskich.
jan urbanik
Last edited by jan on Tue Apr 17, 2007 4:34 pm, edited 1 time in total.
jan urbanik
Słoneczko - opuściłaś jedną kreseczkę,
niesławna nasza bytność w Moskwie, to początek II dekady XVII wieku.
Kiedy nazywamy po imieniu rzeź Polaków na Kremlu, warto też napisać,
że zachowanie naszych wojsk w Moskwie nie należało do najpoprawniejszych,
a polityka Zygmunta III Wazy była daleka od mądrości i roztropności.
Byliśmy w "dzikiej" Moskwie wyznawcami i nosicielami wartości jedynie słusznych i pysznymi Kulturtraegerami,
co nie mogło się podobać Cerkwi i ludowi.
jan urbanik
niesławna nasza bytność w Moskwie, to początek II dekady XVII wieku.
Kiedy nazywamy po imieniu rzeź Polaków na Kremlu, warto też napisać,
że zachowanie naszych wojsk w Moskwie nie należało do najpoprawniejszych,
a polityka Zygmunta III Wazy była daleka od mądrości i roztropności.
Byliśmy w "dzikiej" Moskwie wyznawcami i nosicielami wartości jedynie słusznych i pysznymi Kulturtraegerami,
co nie mogło się podobać Cerkwi i ludowi.
jan urbanik
jan urbanik