Czciciele patyków
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Czciciele patyków
Czciciele patyków
„Żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego,
STWORZYŁ CZŁOWIEK BOGÓW, OSADZIŁ ICH W MIEJSCACH NIEDOSTĘPNYCH
i ich mocom oddał swój los.”
Żydowski Jahwe, chrześcijański Bóg, muzułmański Allah – to on,
demiurg-stwórca i władca – swawolny i samowolny pan naszego losu.
Boski dar myślenia, pamięć i doświadczenia pokoleń kumulowane przez tysiąclecia,
przenikanie doświadczeń – ich praktyczne i celowe wykorzystywanie – czyli kultura - zbroiła człowieka w oręż,
który w ostatnich wiekach z gwałtownym przyśpieszeniem ściągnął Boga z niebios,
oddając mu na siedzibę ludzkie serca.
Wiele ludzkich serc otworzyło się na BOGA, na MIŁOŚĆ,
w krzyżu widząc SYMBOL MIŁOŚCI I POŚWIĘCENIA.
Po starych, ciemnych czasach pozostało wielu czcicieli bałwanów i czcicieli patyków,
w których sercach nie ma miejsca na krzyż, na Boga, na miłość, a jeno na nienawiść i jad piekielny.
Czczą drewno, na przykład to, przed pałacem Prezydenta, które stało symbolem nienawiści.
„Żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego,
STWORZYŁ CZŁOWIEK BOGÓW, OSADZIŁ ICH W MIEJSCACH NIEDOSTĘPNYCH
i ich mocom oddał swój los.”
Żydowski Jahwe, chrześcijański Bóg, muzułmański Allah – to on,
demiurg-stwórca i władca – swawolny i samowolny pan naszego losu.
Boski dar myślenia, pamięć i doświadczenia pokoleń kumulowane przez tysiąclecia,
przenikanie doświadczeń – ich praktyczne i celowe wykorzystywanie – czyli kultura - zbroiła człowieka w oręż,
który w ostatnich wiekach z gwałtownym przyśpieszeniem ściągnął Boga z niebios,
oddając mu na siedzibę ludzkie serca.
Wiele ludzkich serc otworzyło się na BOGA, na MIŁOŚĆ,
w krzyżu widząc SYMBOL MIŁOŚCI I POŚWIĘCENIA.
Po starych, ciemnych czasach pozostało wielu czcicieli bałwanów i czcicieli patyków,
w których sercach nie ma miejsca na krzyż, na Boga, na miłość, a jeno na nienawiść i jad piekielny.
Czczą drewno, na przykład to, przed pałacem Prezydenta, które stało symbolem nienawiści.
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Re: Czciciele patyków
A to Janie jest dobra ilustracja moich slow:
"... - I wreszcie - pan Komorowski jest promotorem i przyjacielem pana Palikota. (...) Otóż pan Palikot jest niszczycielem polskiego życia publicznego. To jest człowiek, który wykonuje coś, co zawsze było oczekiwaniem naszych wrogów, wrogów Polski, zaborców, którzy chcieli doprowadzić do barbaryzacji Polski...."
Ta wypowiedz nie swiadczy w zadnym przypadku jedynie o chorobie czlowieka, a raczej o chorobie Panstwa w ktorym takie frazesy uzywane sa na powaznie jako argumentacji i ktore spoleczestwo akceptuje i "rozumie"... A Pan Palikot jest rzeczywiscie niszczycielem TEGO Zycia publicznego zbudowanego na patryotycznych frazesach, hipokryzji i obludy...
Swoja droga :) ktory z trzech zaborcow chcial doprowadzic do "barbaryzacji" Polski? Domniewam, ze ten z niedzwiedzia twarza :), a ta "barbaryzacja" oznaczala w "jezyku potocznym" :) prawoslawie? Czy moze co innego ;) a ja po prostu nie znam "oczywistych faktow" historycznych?
"... - I wreszcie - pan Komorowski jest promotorem i przyjacielem pana Palikota. (...) Otóż pan Palikot jest niszczycielem polskiego życia publicznego. To jest człowiek, który wykonuje coś, co zawsze było oczekiwaniem naszych wrogów, wrogów Polski, zaborców, którzy chcieli doprowadzić do barbaryzacji Polski...."
Ta wypowiedz nie swiadczy w zadnym przypadku jedynie o chorobie czlowieka, a raczej o chorobie Panstwa w ktorym takie frazesy uzywane sa na powaznie jako argumentacji i ktore spoleczestwo akceptuje i "rozumie"... A Pan Palikot jest rzeczywiscie niszczycielem TEGO Zycia publicznego zbudowanego na patryotycznych frazesach, hipokryzji i obludy...
Swoja droga :) ktory z trzech zaborcow chcial doprowadzic do "barbaryzacji" Polski? Domniewam, ze ten z niedzwiedzia twarza :), a ta "barbaryzacja" oznaczala w "jezyku potocznym" :) prawoslawie? Czy moze co innego ;) a ja po prostu nie znam "oczywistych faktow" historycznych?
nie ma podpisu :)
Observerze, cytujesz słowa człowieka szalonego, który zgłupiał po przegranej w wyborach;
cała kaczystowska wierchuszka przemawia, jakby się szaleju najadła.
I przemawia do bezmózgich bałwochwalców, pobudzając epidemię szaleństwa.
A Ty próbujesz analizować bełkot szaleńca!
Mam nadzieję, że szaleństwo zelżeje wraz z upałami.
Szkoda, że Kościół polski, ten nie rydzykowy, jest kunktatorski i tchórzliwy.
jan urbanik
jan wrote:Observerze, cytujesz słowa człowieka szalonego, który zgłupiał po przegranej w wyborach;
Niestety, Janie. W tym jest problem. Nie zgadzalem sie z Toba w tej kwestii i sie nie zgadzam teraz. Zadne upaly chy ochlodzenia tu nie pomoga...
" ... co zawsze było oczekiwaniem naszych wrogów, wrogów Polski, zaborców, którzy chcieli doprowadzić do barbaryzacji Polski...."
Ten wierzszyk (ukroilem dla Ciebie) jest w glowie wiekszczosci... Nie chce dyskutowac o zasadnosci tego zdania - zostawiam to zajecie prawdziwym Polakom. Ale nawet jakby i w polowie bylo zasadne historycznie to ma ono lezec nie na tej co teraz GORNEJ polce priorytetowej u ludziach w glowach... A Kosciol (ten normalniejszy) tez przyczynail/il sie do takiej preorytyzacji. Wiec pojawienie sie na wierzchu Kaczysnkich, Macierewiczow i innych wcale nie jest przypadkowym. Nie jest tez skutkiem ICH wlasnej choroby (diagnoza nie jest latwa: czy choroba czy wykorzystuja ja u innych czy i to i tam-to jednoczesnie). W kazdym badz razie oni ja (chorobe wiekszczosci) cynicznie wykorzystuja... Istota choroby znajduje sie raczej nie w nich, a nasilenie choroby zaczelo sie nie przez "glupie" a przez "bardzo madre" srodki masowego przekazu wspierane rowniez przez Kosciol. Jedynie co wlascicieli srodkow nie przewidzieli :) ze ... znajda sie tacy co wykorzystaja ich PRS, a ich samich nazwa od wrogow i sprzedawczykow. A przyswiecal tym wlasicielom srodkow ten sam co Tobie Janie :) calkiem szczytny cel: wzmocnic NOGE WSPIERAJACA SZYBKIE ODBUDOWANIE NOWEGO PANSTWA POLSKIEGO opierajac na: Historie, Patryotyzm i Nacionalizm... zamiast ciezkiej pracy (bo takie haslo nie bedzie chwytliwe przeciez...). A to pierwsze jest juz dosc umocowane - wystarczy jedynie wzmocnic i latwe to bylo (prawo wachadla). Wiec wybrali niby szczytna latwizne...
Jak sie jednak okazalo o wiele lepiej jednak w budowaniu nowego panstwa wyszly Ci co nie mieli tak szczytnej Historii i mieli mniej podstaw do patryotyzmu czy nacionalizmu (np Slowenia).
Wiec spadek upalow niestety nie pomoze. Ale pomoze nasze BYCIE W UNII, pomoga miliony Polakow co mieszka i pracuje za granica, nie ogladajacych na co dzien dawke politycznego jadu ukierunkowanego wybranym "glupimi srodkami masowego przekazu" PRS. To jest moj punkt widzenia.
A jak chcemy zeby cos na prawde w Polsce sie zmienilo, to nie ma sensu wzywac do PATRYOTYZMU ludzi: oni (kazdy dla siebie) rozumie go zgodnie z tym jak go wychowano...
Proponuje zajac sie bardziej przyziemna sprawa - wyeliminowaniem zjawiska SCIAGANIA w szkole. Taka zabawe ponadpartyjna. I podstawa Patryotyczna tu sie znajdzie (choc niektorzy juz wyszukali wytlumaczenie i uzasadnienie w ... histrii: taki niby gest Kazakiewicza do zaborcow :) ). Wiec zaprzestanmy moze robic gesty Kazakiewicza... swoim dzieciom. To bedzie mialo o wiele wiekszy wplyw na odbudowanie zdrowej Polski. Wiem ze bedzie bolalo i jest to o wiele trudniej (jak juz sie przyzwyczailo) niz uczyc Patryotyzmu. Ale jak od podstaw to bedzie jak z malym dzieckiem: kilka dni poplaczy proszac o mleko o nieodpowiedniej porze i zaprzestanie. Niestety, wymaga to wysilku od Rodzicow...
No i Rzad powinienien sie w koncu zajac autostradami, budowa zapor i innymi rzeczami poza udawadnianiem jak Patryotyczny On Jest. Srodki pomocowe co przejadamy (czy nie wykorzystujemy nawet) wkrotce sie skoncza!!!! Unia dostala zadyszki w tym kryzysie i srodki pomocowe na pewno w nastepnym budzecie relatywnie zmalaja!!! Wtedy znow Partia Patriotow zabierze glos ze im sie nalezy... Czasu jest malo...
Ty, Janie, odrabiasz swoj kawalek przed Ojczyzna w bibliotece....
//" ... co zawsze było oczekiwaniem naszych wrogów, wrogów Polski, zaborców, którzy chcieli doprowadzić do barbaryzacji Polski...."
Ten wierszyk (ukroilem dla Ciebie) jest w glowie wiekszosci... //
Ależ skąd?
większość ma politykę w głębokim niepoważaniu.
Hałaśliwych głupców bierzesz za głos i sumienie narodu.
//A przyswiecal tym wlasicielom srodkow ten sam co Tobie Janie :) calkiem szczytny cel: wzmocnic NOGE WSPIERAJACA SZYBKIE ODBUDOWANIE NOWEGO PANSTWA POLSKIEGO opierajac na: Historie, Patryotyzm i Nacionalizm... zamiast ciezkiej pracy (bo takie haslo nie bedzie chwytliwe przeciez...). //
"ten sam co Tobie Janie :)" i "zamiast ciezkiej pracy" - i tu jest, proszę Observera, fałsz.
//a nasilenie choroby zaczelo sie nie przez "glupie" a przez "bardzo madre" srodki masowego przekazu wspierane rowniez przez Kosciol.//
Kościół polski jest plebejski, parobczański, parafiański, sobkowski, a centralę ma w RZYMIE.
Ależ skąd?
Hałaśliwych głupców bierzesz za głos i sumienie narodu.
//A przyswiecal tym wlasicielom srodkow ten sam co Tobie Janie :) calkiem szczytny cel: wzmocnic NOGE WSPIERAJACA SZYBKIE ODBUDOWANIE NOWEGO PANSTWA POLSKIEGO opierajac na: Historie, Patryotyzm i Nacionalizm... zamiast ciezkiej pracy (bo takie haslo nie bedzie chwytliwe przeciez...). //
"ten sam co Tobie Janie :)" i "zamiast ciezkiej pracy" - i tu jest, proszę Observera, fałsz.
//a nasilenie choroby zaczelo sie nie przez "glupie" a przez "bardzo madre" srodki masowego przekazu wspierane rowniez przez Kosciol.//
Kościół polski jest plebejski, parobczański, parafiański, sobkowski, a centralę ma w RZYMIE.
jan urbanik
jan wrote://" ... co zawsze było oczekiwaniem naszych wrogów, wrogów Polski, zaborców, którzy chcieli doprowadzić do barbaryzacji Polski...."
Ależ skąd?
Janie proponuje test:
podajmy zdanie:
" -'Oslabienie Kosciolu Katolickiego'- zawsze było oczekiwaniem naszych wrogów, wrogów Polski, zaborców, którzy chcieli doprowadzić do barbaryzacji Polski...."
Poprawilem to zdanie. MINIMALNIE (wstawilem inny przedmiot zamiast Kota ;). Podaj go GDZIE CHCESZ osobie ktora nie wie o czym z Toba gadamy i zapytam czy sie z tym zgadza... Ciekawy jestem statystyki ;).
jan wrote://A przyswiecal tym wlasicielom srodkow ten sam co Tobie Janie :) calkiem szczytny cel: wzmocnic NOGE WSPIERAJACA SZYBKIE ODBUDOWANIE NOWEGO PANSTWA POLSKIEGO opierajac na: Historie, Patryotyzm i Nacionalizm... zamiast ciezkiej pracy (bo takie haslo nie bedzie chwytliwe przeciez...). //
Nie ma falszu, Janie. Obciales najwazniejsze - srodek i wziales moja barwe z konca ""Zamiast ciezkiej pracy"" ktora dotyczyla nie Ciebie a tych co wypracowywali PRS.... Ty zas zawsze, jak mi sie wydaje, byles za prace wspolnie z:
//calkiem szczytny cel: wzmocnic NOGE WSPIERAJACA SZYBKIE ODBUDOWANIE NOWEGO PANSTWA POLSKIEGO opierajac na: Historie, Patryotyzm i Nacionalizm...///
jan wrote://a nasilenie choroby zaczelo sie nie przez "glupie" a przez "bardzo madre" srodki masowego przekazu wspierane rowniez przez Kosciol.//
Jasne, Janie. No walsnie i znow winny jest gdzie- i kto- indziej... Jakby siedziba byla w Warszawie czy Krakowie (a moze w Toruniu ;) ?) to bylby lepszy... No i w Koncu mielismy Papierza w Rzymie, cakiem dobrego "swojego" Papierza... Co mu brakowalo zrobic porzadek w Toruniu... Widocznie sie zgadzal...
Naród jest - jaki jest, i tylko on, jaki jest,
może doprowadzić do prządku - lub do zguby państwo.
Siły zewnętrzne, z Watykanu, Waszyngtonu, Moskwy, Tel Awiwu, Bangladeszu -
dbają, przede wszystkim, o interes własny.
może doprowadzić do prządku - lub do zguby państwo.
Siły zewnętrzne, z Watykanu, Waszyngtonu, Moskwy, Tel Awiwu, Bangladeszu -
dbają, przede wszystkim, o interes własny.
jan urbanik
kaczy czciciele patyków
Kaczy czciciele patyków wypadli żałośnie - dziś.
Jutro można się znowu spodziewać armii rydzykowego i kaczego moheru,
tego schyłkowego świata, czcicieli patyków,
Tchórzliwa hierarchia kościelna milczy,
moher jest dość dojną krową.
==================
Na dziedzińcu pałacu prezydenckiego nie wydarzyło się NIC.
Nie działy się tam wydarzenia warte upamiętnienia.
Katastrofa lotnicza, kolejna - jest polskim wstydem.
Wstydu nie warto upamiętniać.
Kaczyńscy na Wawelu, moher i czciciele patyków przed pałacem prezydenckim -
to żałosny religijno-polityczny folklor, festyn obskurantyzmu i politycznej manipulacji.
Jutro można się znowu spodziewać armii rydzykowego i kaczego moheru,
tego schyłkowego świata, czcicieli patyków,
Tchórzliwa hierarchia kościelna milczy,
moher jest dość dojną krową.
==================
Na dziedzińcu pałacu prezydenckiego nie wydarzyło się NIC.
Nie działy się tam wydarzenia warte upamiętnienia.
Katastrofa lotnicza, kolejna - jest polskim wstydem.
Wstydu nie warto upamiętniać.
Kaczyńscy na Wawelu, moher i czciciele patyków przed pałacem prezydenckim -
to żałosny religijno-polityczny folklor, festyn obskurantyzmu i politycznej manipulacji.
jan urbanik