mg_gdynia wrote:którego celem jest PRZERZUCENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
za mordowanie Żydów z Niemców ("dobrych", "kulturalnych", ...)
NA POLAKÓW i innych "dzikich Słowian" ("złych", "prymitywnych", ...),
po czym DOJENIE NAS Z FORSY!
Na mój gust w tym zdaniu jest podwójny stek bzdur ;):
1. jak mi się wydaje NIKT nie przerzuca odpowiedzialności z Niemców na Polaków, Rosjan, Ukraińców, [Litwinów], ... (kogo Pan miał jeszcze na myśli z tych dzikich?). Po prostu Krajach okupowanych w tych nieludzkich warunkach jedni mordowali Żydowskich sąsiadów z rozmaitych powodów (co jest przestępstwem jak uważam), a inni bezinteresownie ratowali tych ze Żydów narażając swoje własne życie bo tak im podpowiadało sumienie Katolika (a teraz się boja do tego przyznać w otoczeniu potomnych tych pierwszych bo Ci: a) nie mogą się pogodzić z myślą ze to ich bliscy były / mogli być przestępcami?, a może sami by skorzystali z okazji, wiec po co osadzać?... kto to wie...).
A propos mordowano sąsiadów Polskich, Ukraińskich, Serbskich, Chorwackich, .....
(proszę przedłożyć ciąg...). Tak samo jak później w innych miejscach i czasach na tej Boskiej Ziemi... I nikt tego chyba nie neguje?????
Nie pamiętam, żeby ktoś przekładał na Polaków winę czy chęci zamordowania Wszystkich Ukraińców i vice versa, choć wydaje mi się są ku temu nawet większe podstawy. No i w końcu Polacy uważają ze Rosjanie chcieli ich wszystkich wymordować z narodowościowych pobudek... (Tu nie znajdzie Pan jakiś "stek"?).
Po co rozciągać to na cały Naród to co zrobiła grupka jego przedstawicieli ??? Jak Polak (Rosjanin, Warcianin,...) zamordował kogoś w Londynie, Marsopolu, ... to nie jest przestępstwo Narodu i NIE musimy go bronic z narodowościowych pobudek...
2. z "dojeniem" to nawet jest troszeczkę śmieszne. Rozumiem ze już teraz to Żydzi "doją"
cały Świat, wiec co może zmienić wspomniane przerzucenie ;) ? Będą ozywać lepsze maszynkę do dojenia :)?