Założenia ideowe
http://1917.net.pl/?q=node/4881
(Moja polemika z załączonym tekstem kursywą)
Władza Rad jest portalem marksistowskim o charakterze teoretyczno-informacyjnym.
Cała władza w ręce rad! – to jedno z haseł Rewolucji Październikowej. Rady robotnicze, powstające m.in. w Rosji w latach 1905 i 1917, w Polsce w latach 1918-1919, w rewolucyjnej Hiszpanii czasów wojny domowej, czy w Chile na początku lat 70. XX w. są formą demokracji bezpośredniej i stanowią konieczną podstawę nowego systemu, w którym klasa robotnicza zdobywa realny wpływ na gospodarkę, sprawiedliwiej rozdzielającego owoce pracy niż panujący obecnie kapitalizm.
Mamuciątko kochane, mam pomysł: zamiast uszczęśliwiać niegodny, niedorosły świat,
skrzyknij podobne sobie mamuciątka, zorganizujcie kibuc lub falanster i pokążcie tej niedojrzałej reszcie świata - co potraficie.
Nim zaczniecie coś głosić urbi et orbi - wykażcie się sprawnością organizacyjną i czynami.
Jesteśmy komunistami. Za swój nadrzędny cel polityczny stawiamy obalenie opartego na wyzysku systemu kapitalistycznego i wprowadzenie socjalizmu. Nie mamy najmniejszych złudzeń co do możliwości „dostosowania” systemu kapitalistycznego do potrzeb klasy robotniczej.
Socjalizm rozumiemy jako system, w którym społeczeństwo poza możliwością wyboru władz i uczestnictwa w nich posiada przede wszystkim realną kontrolę nad środkami produkcji, gdzie gospodarka nastawiona jest na zaspokajanie ludzkich potrzeb a nie na maksymalizowanie zysku. W dalszej perspektywie możliwe będzie powstanie bezklasowego, a co za tym idzie bezpaństwowego społeczeństwa komunistycznego, w którym znikną wszelkie bariery ograniczające rozwój zarówno jednostek jak i grup społecznych.
Nie jesteście komunistami, jesteście rozcieńczonymi popłuczynami po zbankrutowanej utopii.
Spróbujcie w świecie jaki jest zbudować coś lepszego, choćby w mikroskali, zdobądźcie choć mikrodoświadczenie - nim zaczniecie gaworzyć o stworzeniu lepszego świata.
Kierując się materializmem historycznym, uważamy, że to nie wybitne jednostki, ale walka klas ma główny wpływ na przebieg procesów dziejowych. Odwołujemy się do teoretycznego dorobku Marksa, Engelsa, Lenina i Trockiego oraz doświadczeń ruchu robotniczego takich jak m.in. Komuna Paryska, „Wielki Proletariat”, Rewolucja Październikowa i Lewicowa Opozycja po roku 1923, czy antyimperialistyczne i antykapitalistyczne ruchy Ameryki Łacińskiej.
Mamucięta, a czemu nie wyjść od Spartakusa? Były jeszcze bunty chłopskie w Rosji...
Minęło dwadzieścia lat od upadku państw tzw. „demokracji ludowej”. Skala tego zjawiska była tak miażdżąca, że w związku z nim można było usłyszeć takie określenia jak „koniec historii”, „upadek komunizmu”. Światowy ruch robotniczy znalazł się w defensywie gdy zewsząd ogłaszano śmierć marksizmu, utożsamiając go jednoznacznie z panującą ideologią krajów „realnego socjalizmu”. Nie był to jednak żaden koniec historii ani „komunistycznej utopii” a jedynie kontrrewolucja dokonana z inicjatywy i w interesie panującej warstwy określanej mianem „czerwonej burżuazji” lub „biurokracji stalinowskiej”. Restauracja kapitalizmu przeprowadzona w latach 1989-91 dokonała się bowiem od wewnątrz - przez uwłaszczenie nomenklatury, pasożytniczej kasty oderwanej od reszty społeczeństwa, powstałej w efekcie utraty realnego wpływu na władzę przez klasę robotniczą w okresie stalinowskim w ZSRR i przeszczepionej po II wojnie światowej także na inne kraje określane jako „socjalistyczne”.
Dlaczego tak się stało? Dlaczego „państwa socjalistyczne” upadły mimo jakże szczerych i pozytywnych prognoz „zakochanych w nich marksistów”? Czemu Chiny rządzone przez partię „komunistyczną” są rajem dla biznesu i miejscem, gdzie kapitalista może do woli eksploatować robotnika?
Kiedy Jahwe pogonił z raju naszych praojców, obiecał im pot, krew i śmierć.
I to mamy jak w banku. Oazy dobrobytu na tym padole powstały na pocie, krwi i łzach - i na nierówności. Poziom nierówności jaki ukształtował się po upadku "komuny" jest nieprzyzwoitością, myślę że jest on irracjonalny
Obowiązująca w PRL-u i innych państwach „demokracji ludowej” stalinowska wykładnia marksizmu nie jest w stanie udzielić odpowiedzi na tak podstawowe pytania. Trafnej oceny tego systemy dokonał natomiast Lew Trocki, jeden z przywódców partii bolszewickiej w swojej najsłynniejszej pracy pt. ZDRADZONA REWOLUCJA. System istniejący z PRL i innych krajach tzw. „demokracji ludowej” nie był socjalizmem. Nie był to też kapitalizm, gdyż gospodarka zorganizowana była w sposób planowy a rozrzut dochodów pomiędzy biednymi a bogatymi był znacznie mniejszy niż dziś. Była to niewątpliwie postkapitalistyczna formacja społeczna, ale formacja przejściowa – „w pół drogi”-, która nie mogła utrzymać się na dłuższą metę. Musiała albo przekształcić się w pełnowartościowy socjalizm, albo cofnąć do kapitalizmu, tak jak stało się to w 1989 roku. Innej drogi nie było.
Dlatego też uznajemy za nieodzowny w dzisiejszych czasach wkład Trockiego do marksizmu i pamiętając, że należy opierać się na twardych podstawach naukowych Marksa, Engelsa i Lenina, nazywamy siebie
Komunistami-antystalinowcami.
Polemika z mamutami wymagałaby więcej czasu niż mogę na nią przeznaczyć.
Nie pozostaje mi nic innego, jak pożyczyć wszystkim czytelnikom zdrowych i radosnych Świąt
Mamut żyje
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Mamut żyje
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Re: Mamut żyje
jan wrote:Założenia ideowe
http://1917.net.pl/?q=node/4881
(Moja polemika z załączonym tekstem kursywą)
Janie, jak sie nie myle, to "mamut" jest raczej martwy niz zywy. Ale... czarujacy bialy ptak :) [co w niektorych jezykach moze byc tlumaczony rowniez jako :) solidarnosc spoleczna :) - co jest istota tego ptaka ;) od kazdego i kazdemu :) ... :) ] co wskrzesil mamuta :), jest wiecznie zywy... I to w roznych postaciach ;) ...
nie ma podpisu :)