pałace na piasku

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

pałace na piasku

Post by jan » Fri Oct 28, 2011 5:07 am

Pałace na piasku

PROJEKT - realizacja - SPRAWOZDAWCZOŚĆ - KASA i - kolejny PROJEKT - ...

Wszystko zgodne z zasadami konkursu czy wytycznymi, zgodne z obowiązującymi procedurami. ODFAJKOWANO, załatwione.

Obok biurokratycznych procedur biegnie życie zatomizowanych mieszkańców, bez związku, obowiązku - bierna masa, będąca przedmiotem manipulacji mediów oraz przygodnych politycząt i działacząt.

Sprawni wykonawcy PROJEKTÓW, bez względu na ich sensowność; bez społecznikowskiego ducha... odfajkować, zarobić kasę...

Jeśli Polska-polskość ma(ją) trwać, musi istnieć społeczny duch lokalny, zakorzeniony,
TRWAŁY, łączący jednostki w organizm – LOKALNĄ SPOŁECZNOŚĆ, związaną z miejscem, współmieszkańcami, patrzącą w przyszłość - część składową większej wspólnoty.

Granica pomiędzy utrwalaniem lokalnej tradycji, a budowaniem lokalnych separatyzmów jest bardzo cienka, wolałbym unifikację języka i kultury, pozostawiając relikty folkloru w skansenach.

Szastanie NIESWOIMI pieniędzmi na niezborne, księżycowe projekty, budowanie kolejnych zamków na piasku – to marnotrawstwo, demoralizacja ludzi, droga donikąd.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Post Reply