Jestem wieśniak

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

Jestem wieśniak

Post by jan » Sun Mar 18, 2012 8:45 am

(tekst ten zawisł wcześniej na fejsbuku)

Jestem wieśniak znad Wisłoka, chłopski syn.
Nic w gospodarstwie nie robiło się samo: pasienie bydła, karmienie, dojenie, wyrzucanie gnoju, siew, zbiory, młocka;
chleb, mleko, ziemniaki...
Wiosna, lato, jesień, zima; rano, wieczór, we dnie i w nocy; świątek, piątek i niedzielę, zapusty i wielki post.

Urlop, wczasy, zwolnienie lekarskie - świnie, krowy, koń, Azor i gospodarze nie wiedzieli co to takie; z pola do połogu, jutro znowu na pole...

Polska nie zapracowała sobie na przywileje pracownicze państw o wysokiej wydajności pracy lub żyjących z krwi i potu kolonii.

I co z tego. Jest wiek XXI, Europa... należy nam się. Granice otwarte...

Wiem, że dobrobyt w Europie już był. XXI wiekowi Europejcy obudzą się pewnego ranka z ręką w nocniku.
Awantury wokół wieku emerytalnego, tzw. debata wokół tych spraw jest na gówniarsko niskim poziomie. Smutno i przykro żyć w Karzełkowie.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

jan
Administrator

Re: Jestem wieśniak

Post by jan » Sun Mar 18, 2012 1:00 pm

Emma Popik
Dziwne, że się pan przyznaje, bo wszędzie słyszę tylko o pochodzeniu z arystokracji lub z bogatej szlachty. Wygląda na to, że nie mieliśmy ludzi, którzy pracowali.

Jan Urbanik
Ja, Pani Emmo, czuje dla siebie umiarkowany osobisty szacunek. Wobec powyższego nie muszę niczego ze swej biografii kryć, nikogo udawać.

Szacunek dla faceta, którego widzę rano w lustrze jest dla mnie sprawą najważniejszą.
Wyobraża Pani sobie: patrze w lustro i widzę świnię lub tchórza! To byłoby dla mnie nie do zniesienia.

Bardzo zależy mi też zależy na szacunku ludzi, których szanuję za to, że starają się być przyzwoici.

Adam Zwoiński
Zachodnia Europa utrzymuje jeszcze w miarę swój dobrobyt tylko dzieki pracy wielomilionowych rzesz arabskich emigrantów, gdyby nie oni państwa Europy Zach. byłyby tak biedne jak teraz Polska. Społeczeństwa tych państw są na drodze do samodegeneracji, tak uwazam, brzydza się pracą fizyczną, niech imigrancji ją wykonują

Adam Zwoiński
Przyznam się, że mnie to pisanie o Polakach leniwcach i Zach. Europejczykach pracusiach, którzy zasłużyli na swój dobrobyt nieco drażni. Polska padła ofiarą dwóch totalitaryzmów, gdyby nie to bylibyśmy prawdopodobnie bogatsi albo na tytm samym poziomie cywilizacyjnym co teraz Francja czy Wlk. Brytania

Jan Urbanik
Przykro, Adamie, ale byśmy nie byli: Totalitaryzm nie ominął Polski. W latach trzydziestych europejskie powietrze było totalitarne. Na dobrobyt składa się dorobek wielu pokoleń, jest to dorobek materialny i sfera ducha: kultura obywatelska, kultura pracy, kultura stosunków międzyludzkich.
Jan Stachniuk policzył w jakiś sposób (przed wojną jeszcze), że polski rozwój doprowadziłby nasz kraj do załamania gospodarczego najpóźniej w roku 1950.
Było na tym świecie kilka gospodarczych cudów, ale do tej pory nikt nie znalazł sposobu na przekształcenie polskiej wody w wino.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Post Reply