kiełbasiany sierpień

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Re: kiełbasiany sierpień

Post by Adam Zwoiński » Thu Aug 09, 2012 6:33 pm

Janie sam wywołałeś ten temat więć dałem odpowiedź co myślę. Prosze nie przypisuj mi jadu nienawiści bo nazwanie zła to co innego a nienawiść to co innego. Hitlerowcy upowcy, ubowcy to też zbrodniarze.
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Fri Aug 10, 2012 6:57 am

Hitlerowcy upowcy, ubowcy to też zbrodniarze.........................Jako osoba bardzo drobiazgowa, chcę zwrócić uwagę na fakt, ze trzy grupy, które wymieniłeś miały inny charakter i walczyły o różne rzeczy. UPA to zupełnie inna bajka. Jeśli przyjąć, ze walczyli o niepodległość Ukrainy, jak można ich nazwać zbrodniarzami? Czy zbrodniarzami buli powstańcy w Warszawie?

jan
Administrator

Post by jan » Sat Aug 25, 2012 7:29 pm

U Marasa, widzę, cel uświęca środki.
Nic nie uświęci wołyńskich mordów!

Można poszukać przyczyn takiego zdziczenie rezunów.
Wymienić wśród nich klimat epoki i stosunek polskich "nadludzi" do ukraińskich "podludzi",
tych "nadludzi" w Polsce nie brakowało.
Nasza narodowa pycha i buta bywała nie tylko śmieszna, ale i groźna.

Pogarda polskich panów obejmowała nie tylko obcych, ale i polskich "chamów" i robotniczy plebs.
Jak trza było do "tałatajstwa" strzelać, to się strzelało: przy pomocy sołdatów, potem własnej policji.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Thu Aug 30, 2012 11:46 am

U Marasa, widzę, cel uświęca środki.
Nic nie uświęci wołyńskich mordów!..................................Ani katyńskich, ani bydgoskich, ani 11.09. Nie wrzucaj wszystkiego do jednego kotła. Czym było UPA, czym UB, czym zbrodnie niemieckie? Mój dziadek był wszak terrorystą. Taka jest prawda, ale dla ówcześnie zarządzających naszym krajem Niemców, którzy skazali Go wyrokiem sądowym. Każda z tych organizacji ma, czy miała inne cele. Jak ja nie cierpię uproszczania. Niestety, jak widzę u Marasa nic nie widzisz.

Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Post by Adam Zwoiński » Thu Aug 30, 2012 2:42 pm

Zaraz, zaraz kto był ofiarą a kto inspiratorem i wykonawcą mordów na Wołyniu ? odpowiedz sobie na to pytanie Janie, a nie próbuj fałszować historii i przypisywać Polakom miana zbrodniarzy
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła

Fordor

Post by Fordor » Fri Aug 31, 2012 5:30 am

//Komunistyczna władza została nam narzucona na bagnetach Moskwy//

A wcześniej był hitlerowski kańczug. Sprawy polskie były rozstrzygane na konferencjach w Teheranie, Jałcie i Poczdamie...
Teraz jest wolna Polska - nie londyńska, nie moskiewska, nie amerykańska - tylko nasza własna. A czemu nie jest nam w niej dobrze - bo krasnoludki znowu robią bebe, a jacyś "oni" nam przeszkadzają?
Kto nam każe wyprzedawać się za bezcen, nie szanować polskiego chleba, pracy i kultury? Żyć na kredyt? Być "beneficjentami"? Uciekać w poszukiwaniu "lepszego" życia?

Każdy, nawet najmniejszy, porządnie zrobiony odcinek potrzebnej pracy jest więcej wart niż bezpłodne opluwanie się nawzajem.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Sun Sep 02, 2012 1:09 pm

Precz z plującymi!!!

Fordor

Post by Fordor » Sun Sep 02, 2012 3:27 pm

Dzięki:) Będzie zdrowiej.
Na marginesie - nie w każdej dyscyplinie musimy być najlepsi:)

Post Reply