ROCZNICA ZATRZYMANIA SOWIETÓW

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
Maras
Członek Stowrzyszenia

ROCZNICA ZATRZYMANIA SOWIETÓW

Post by Maras » Wed Aug 15, 2012 2:24 pm

Dzisiaj mija 92 rocznica powstrzymania marszu sowieckiego na Warszawę. 30 lipca sowieci za pomocą Tymczasowego Komitetu Rewolucyjnego ( kilkadziesiąt lat później PKWN) organizowali Polską Republikę Radziecką. Chwała bohaterom, broniącym wrót Europy przed barbarzyńską Armią Czerwoną.

Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Re: ROCZNICA ZATRZYMANIA SOWIETÓW

Post by Adam Zwoiński » Wed Aug 15, 2012 6:31 pm

Udało nam sie pokonać bolszewików także dlatego, że Rosja była osłabiona wojną domową, oczywiście z drugiej strony nasze, odrodzone państwo istnialo dopiero 2 lata. Istnieje wiele wątków w tym temacie. Oglądałem dziś w TVP 1 obchodzy w stolicy. Moje zdziwienie wzbudził min. komentarz redaktora iż Piłsudski zastosował tu swoje doświadzcenia z wojny okopowej, akurat wojna 1920 z wojną pozycyjną własnie nie byłą, a - i o tym się mniej mówi, polski odwrót z Ukrainy był spowodowany błędami polskiego dowództwa, które zastosowało tzw. obrone kordonową, a więc starało sie osłaniać kilka kierunków jednocześnie w efekcie czego nasza linia obrony była dziurawa. Pod Warszawą nasze siły i siły rosyjskie były mniej więcej wyrównane. Nie umniejsza to oczywiscie męstwa naszego żołnierza i naszego zwycięstwa. Jeszcze coś z czym się nie zgadzam - wyrokowanie, że zatrzymaliśmy pochód bolszewików na Europę wyniku, którego cały kontynent miałby się znaleść pod ich panowaniem jest do dyskusji. Stan armii sowieckiej gdzie sołdaci chodzili bez butów i z karabinami na sznurkach kazał wątpić w te ambitne plany Lenina. Armie Entety stały na wiele wyższym poziomie technicznym. Prawdopodobnie Sowieci zatrzymani by byli na lini Renu - gdyby udało im sie nas pokonać. Wiem, że łatwo o tym pisac po fakcie ale mamy ten komfort, że komentujemy odległe wydarzenia na spokojnie
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła

Maras
Członek Stowrzyszenia

Re: ROCZNICA ZATRZYMANIA SOWIETÓW

Post by Maras » Sat Aug 18, 2012 12:05 pm

Bawar$ka Republika Rad, miała dużą $iłę w po$taci komuni$tów niemieckich, by władzę przejąć i utrzymać:) Mo$kwa, rząd Bawar$kiej Republiki Rad trzymała u $iebie do 1943 roku. Taka była polityka, która podparta armią mogła przynie$ć $wiatu kolor czerwony. Pol$kę mu$ieli przej$ć, by połączyć $iły:) Nie udało im $ię.

Post Reply