Honor sobie cenię, jednak rozum bardziej

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

jan
Administrator

Re: Honor sobie cenię, jednak rozum bardziej

Post by jan » Sun Sep 02, 2012 6:38 pm

Jestem stary, kiepsko wykształcony, pełen wad - i pewnie dlatego mam dużo wyrozumiałości
dla ludzi, którzy żyli w trudnych czasach i mieli doświadczenia o jakich mi się nie śniło.

Moje kryteria wartości ludzi i czynów, osobiste, subiektywne, doprowadzają mnie
do ocen, które tu upubliczniam. Tak krawiec kraje...
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Post by Adam Zwoiński » Mon Sep 03, 2012 4:00 pm

Jaruzel za młodu był ponoć patriotycznym żołnierzem, religijnym, pochodził z rodziny z tradycjami ale cóz z tego potem się zsowietyzował i tak go zapamiętamy jako polskiego sowieta, który nosił polski mundur. Zdanie, że Piłsudski zachowałby się w podobnych okolicznościach jak Jaruzel uważam za ogromną obelge dla Marszałka. Fakt, że Piłsudski pochodził z lewicy nie ma wiele wspólnego z komuszyzmem, PPS była organizacvją niepodległościową
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła

jan
Administrator

Post by jan » Mon Sep 03, 2012 4:37 pm

//Zdanie, że Piłsudski zachowałby się w podobnych okolicznościach jak Jaruzel uważam za ogromną obelge dla Marszałka. Fakt, że Piłsudski pochodził z lewicy nie ma wiele wspólnego z komuszyzmem, PPS była organizacją niepodległościową//

Ja sądzę swoim skomuszałym móżdżkiem, Twój nie jest skomuszały. Ty możesz czerpać ze źródeł dla mnie niedostępnych.
A tak z ciekawości, znasz wspomnienia Józefa Rybaka, skomentowane w sposób słuszny przed lat 50,
słusznością diametralnie różną od Twojej, w tonie nieco mniej druzgocącym niż Twój.
jan urbanik

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Tue Sep 04, 2012 12:52 pm

W pisaniu pamiętnika ktoś Rybakowi pomagał czy sam pisał Janie? Wspomnienia ukazały się w 1954 roku:)

Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Post by Adam Zwoiński » Tue Sep 04, 2012 3:20 pm

Nie znam Rybaka, skoro tyle razy padło tu okreslenie solidaruchy to czemu ja nie miałbym użyć komuszyzm
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Tue Sep 04, 2012 4:04 pm

Rybakowi cenzura pozwoliła wydać Jego wspomnienia, wiadomo w jakim świetle stawiał Piłsudskiego:)

jan
Administrator

Post by jan » Tue Sep 04, 2012 6:46 pm

//Nie znam Rybaka, skoro tyle razy padło tu okreslenie solidaruchy to czemu ja nie miałbym użyć komuszyzm//

Używaj do woli, Rybaka nie musisz znać, jest wolność i demokracja.
Forum, jak zauważyłeś jest do tego, by pisać.
I żydów pilnuj, szczególnie tych dubeltowych nazwisk, bez tego historia jest fałszywa, to każdy powinien znać. Koniecznie.
jan urbanik

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras » Wed Sep 05, 2012 8:14 am

Fałszowaniem historii zajmowali się komuniści. Zapomniałeś Janie? Kiedy zniesiono cenzurę? Kim był Rybak ? Kogo w swej "knidze" miał opisywać w złym świetle? Nic za komuny nie poszło, co nie miało pójść. Jeśli gdzieś piszę nieprawdę, zwróć mi na to uwagę i napisz swoją prawdę, zamiast pisać wiersze. Ilość żydowskiego pochodzenia polityków z nadania sowieckiego jest dowodem na to, że ufali bardziej im, niż nam. Dla mnie to logiczne. Nigdzie nie potępiam żydów. Potępiam zbrodnie, które w imieniu sowieckim popełniali na naszych ziemiach komuniści, a że wielu było pochodzenia żydowskiego, to nie przypadek. Ciekawe po co zmieniali nazwiska?

Post Reply