Akceptacja polskiego państwa narodowego

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

Akceptacja polskiego państwa narodowego

Post by jan » Fri Sep 07, 2012 7:29 am

Akceptacja polskiego państwa narodowego -
nie musimy marnować energii na utrzymanie w ryzach mniejszości narodowych,
pokażmy, co jesteśmy warci!

Polska jagiellońska była państwem wielonarodowym i wielowyznaniowym,
dla elit ziem, które weszły w skład Rzeczypospolitej kultura polska była atrakcyjna,
elity tych ziem spolonizowały się, ludy pozostały przy religii wschodniej i swoim języku.
Na ziemiach rdzennie polskich panowie i chamy byli tego samego języka i tej samej religii.
Na ziemiach ruskich, była różnica języka i, często, religii - krzywdami ludy obciążały polskość i katolicyzm.
Kiedy w w. XIX w ludach zrodziły się aspiracje narodowe, dążności do samostanowienia,
idea jagiellońska straciła sens; polonizacja Rusi w okresie międzywojennym przyniosła nam
(państwu polskiemu, polskiej nacji) więcej szkody niż pożytku.

Nowy porządek polityczny w Europie po II wojnie światowej dał nam (praktycznie) państwo narodowe w nowych granicach.
Metody prowadzące do tego stanu (akcja "Wisła", ucieczka i przesiedlenie Niemców) bywały nieludzkie,
ale czym była wojna, deportacje, rzezie - jak Wołyń, zagłada Żydów przez Niemców i ich pomocników.
Profesor Hirszfeld, po doświadczeniach wojny, getcie i przetrwaniu wśród Polaków, wyjście z piekła narodowościowych konfliktów
widział w odrębności państwowej lub asymilacji.

Obecny kształt Polski i przemieszczenia ludność zawdzięczamy Stalinowi i jego partnerom z Teheranu, Jałty i Poczdamu.
Ten kształt państwa oraz niepodległość Litwy, Białorusi i Ukrainy akceptuję - kto widzi inne wyjście?
Jestem zwolennikiem trwałości tych granic i dobrych stosunków z sąsiadami

Mrzonki o polskim imperium od morza do morza, o polskiej dominacji, są wytworem chorej wyobraźni -
nie radzimy sobie z urządzeniem własnego kraju, nasza siła militarna i gospodarcza jest żałosna,
nasza atrakcyjność kulturowa bardzo umiarkowana.
Budowanie pomników, wymachiwanie chorągiewkami, duma z urodzenia się Polakiem i katolikiem, spektakle martyrologiczne w Katyniu...
Opluwanie i znieważanie Premiera i Prezydenta przez rydzykowych i PiSich patriotów...
.
Wolę dobrego: nauczyciela, inżyniera, lekarza, szewca, ekspedientkę, urzędnika... niż prawdziwków;
"prawdziwi" Polacy, patrioci, katolicy - to dziwne twory wyobraźni, wolę przyzwoitych i mądrych LUDZI.

Jeden z uczestników wczorajszego czytania "Państwa na przełomie" Garczyńskiego
akceptację państwa narodowego uznał za "gloryfikację Stalina".
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Maras
Członek Stowrzyszenia

Re: Akceptacja polskiego państwa narodowego

Post by Maras » Fri Sep 07, 2012 11:13 am

"polonizacja Rusi w okresie międzywojennym przyniosła nam
(państwu polskiemu, polskiej nacji) więcej szkody niż pożytku.".........................................Co masz na myśli pisząc , ze Ruś była polonizowana w okresie międzywojennym? Przecież takiego tworu nie było.

Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Re: Akceptacja polskiego państwa narodowego

Post by Adam Zwoiński » Fri Sep 07, 2012 8:21 pm

Z tezami wszystkimi się zgadzam, poza ostatnim zdaniem- co ma Stalin do gloryfikacji polskiego państwa narodowego ? budowany przez niego ustrój z zasady miał być internacjonalistyczny, a on sam był śmiertelnym wrogiem Polski Niepodległej, czy Pan Garczyński wyjaśnił o co mu chodzi ?
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła

Post Reply