HONOR - czy rozum i PRAGMATYZM polityczny
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Oficerowie, którzy znaleźli się w KATYNIU, jak Anders,jak Berling i kilku innych - powinni przeżyć,
potrzebowała ich Polska, potrzebowały ich matki, żony, dzieci...
Warszawa we wrześniu nie powinna być twierdzą, Warszawa powinna trwać
Powstanie warszawskie nie powinno wybuchnąć, Warszawa nie powinna zostać zniszczona,
200 tysięcy warszawiaków powinna żyć, tworzyć dla Polski...
Czy w przyszłości powinno być tak jak dotychczas:
elity pakują walizy i spływają do Rumunii i dalej w świat, a naród - na stos gruzów i trupów.
Czy jakieś nonsensy tkwią w naszej tradycji, czy błogosławimy i hołubimy wszystko co było?
Oficerowie, którzy znaleźli się w KATYNIU, jak Anders,jak Berling i kilku innych - powinni przeżyć,
potrzebowała ich Polska, potrzebowały ich matki, żony, dzieci...
Warszawa we wrześniu nie powinna być twierdzą, Warszawa powinna trwać
Powstanie warszawskie nie powinno wybuchnąć, Warszawa nie powinna zostać zniszczona,
200 tysięcy warszawiaków powinna żyć, tworzyć dla Polski...
Czy w przyszłości powinno być tak jak dotychczas:
elity pakują walizy i spływają do Rumunii i dalej w świat, a naród - na stos gruzów i trupów.
Czy jakieś nonsensy tkwią w naszej tradycji, czy błogosławimy i hołubimy wszystko co było?
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Re: HONOR - czy rozum i PRAGMATYZM polityczny
//HONOR - czy rozum i PRAGMATYZM polityczny//
A może:
HONOR - rozum - pragmatyzm polityczny plus zdrowy rozsądek!
Oby nigdy piękne idee nie zamieniały się w "ideologie", których złowrogi cień ciągnie się za nami, jak trupi odór.
Mamy wolną Polskę - zróbmy z niej kraj, w którym ludziom chce się żyć. Oby nie dochodziło do takich wynaturzeń, które świetnie opisał w swym pamflecie "Cywilizacja komunizmu" Leopold Tyrmand. Nie dajmy się zwieść ludziom, którzy pod wielkimi hasłami, dezorganizują życie społeczne. Niech lepiej wykażą, że coś umieją DOBRZE i POPRAWNIE zrobić. A HONOREM niech będzie dobrze i rzetelnie wykonana praca, na każdym, nawet najdrobniejszym odcinku. Jest to wystarczająco i na prawdę trudne.
Jestem za normalnością
A może:
Oby nigdy piękne idee nie zamieniały się w "ideologie", których złowrogi cień ciągnie się za nami, jak trupi odór.
Mamy wolną Polskę - zróbmy z niej kraj, w którym ludziom chce się żyć. Oby nie dochodziło do takich wynaturzeń, które świetnie opisał w swym pamflecie "Cywilizacja komunizmu" Leopold Tyrmand. Nie dajmy się zwieść ludziom, którzy pod wielkimi hasłami, dezorganizują życie społeczne. Niech lepiej wykażą, że coś umieją DOBRZE i POPRAWNIE zrobić. A HONOREM niech będzie dobrze i rzetelnie wykonana praca, na każdym, nawet najdrobniejszym odcinku. Jest to wystarczająco i na prawdę trudne.
Jestem za normalnością
//Jestem za normalnością//
Jestem przekonany, że wszyscy jesteśmy "za normalnością" i chcielibyśmy, żeby było dobrze.
Takie chciejstwo nic nie nic nie kosztuje, nic nie znaczy.
Wracam do spraw trudniejszych
Przyzwoitym człowiekiem był Narcyz Łopianowski, był gotów dać się rozstrzelać by zachować honor.
Udało mu się zachować honor i życie.
W oczach rotmistrza Narcyza Łopianowskiego pułkownik Zygmunt Berling nie miał honoru.
Ten człowiek, któremu wielu odmawia honoru, uratował życie własne,
by potem wyrwać z radzieckiego piekła setki tysięcy Polaków i większość z nich doprowadzić do ojczyzny.
Ci którzy z honorem przyjęli kulkę w potylicę zostawili swoich bliskich na pastwę losu,
brakło ich wtedy, kiedy potrzebowała ich Polska.
Żyć dla ojczyzny jest czasem niewygodnie, niekomfortowo,
kiedy się dla ojczyzny umrze, można liczy na chwałę i pomnik i łzawą pamięć przez lata.
Książkę tę czytałem parę lat temu, wczoraj znalazłem ją w sieci:
NARCYZ ŁOPIANOWSKI - "ROZMOWY Z NKWD 1940 – 1941"
EDYCJA KOMPUTEROWA: WWW.ZRODLA.HISTORYCZNE.PRV.PL
MAIL: HISTORIAN@Z.PL
Z niecierpliwością czekam na pełne wydanie wspomnień Zygmunta Berlinga.
To co do tej pory wyszło mam w bibliotece.
Jestem przekonany, że wszyscy jesteśmy "za normalnością" i chcielibyśmy, żeby było dobrze.
Takie chciejstwo nic nie nic nie kosztuje, nic nie znaczy.
Wracam do spraw trudniejszych
Przyzwoitym człowiekiem był Narcyz Łopianowski, był gotów dać się rozstrzelać by zachować honor.
Udało mu się zachować honor i życie.
W oczach rotmistrza Narcyza Łopianowskiego pułkownik Zygmunt Berling nie miał honoru.
Ten człowiek, któremu wielu odmawia honoru, uratował życie własne,
by potem wyrwać z radzieckiego piekła setki tysięcy Polaków i większość z nich doprowadzić do ojczyzny.
Ci którzy z honorem przyjęli kulkę w potylicę zostawili swoich bliskich na pastwę losu,
brakło ich wtedy, kiedy potrzebowała ich Polska.
Żyć dla ojczyzny jest czasem niewygodnie, niekomfortowo,
kiedy się dla ojczyzny umrze, można liczy na chwałę i pomnik i łzawą pamięć przez lata.
Książkę tę czytałem parę lat temu, wczoraj znalazłem ją w sieci:
NARCYZ ŁOPIANOWSKI - "ROZMOWY Z NKWD 1940 – 1941"
EDYCJA KOMPUTEROWA: WWW.ZRODLA.HISTORYCZNE.PRV.PL
MAIL: HISTORIAN@Z.PL
Z niecierpliwością czekam na pełne wydanie wspomnień Zygmunta Berlinga.
To co do tej pory wyszło mam w bibliotece.
jan urbanik
//HONOR - czy rozum i PRAGMATYZM polityczny//
A może:
Mamy wolną Polskę - zróbmy z niej kraj, w którym ludziom chce się żyć. Oby nie dochodziło do takich wynaturzeń, które świetnie opisał w swym pamflecie "Cywilizacja komunizmu" Leopold Tyrmand. Nie dajmy się zwieść ludziom, którzy pod wielkimi hasłami, dezorganizują życie społeczne. Niech lepiej wykażą, że coś umieją DOBRZE i POPRAWNIE zrobić. A HONOREM niech będzie dobrze i rzetelnie wykonana praca, na każdym, nawet najdrobniejszym odcinku. Jest to wystarczająco i na prawdę trudne..................................Mam tylko dwie ręce, by się podpisać pod Twoim tekstem:)
A może:
Mamy wolną Polskę - zróbmy z niej kraj, w którym ludziom chce się żyć. Oby nie dochodziło do takich wynaturzeń, które świetnie opisał w swym pamflecie "Cywilizacja komunizmu" Leopold Tyrmand. Nie dajmy się zwieść ludziom, którzy pod wielkimi hasłami, dezorganizują życie społeczne. Niech lepiej wykażą, że coś umieją DOBRZE i POPRAWNIE zrobić. A HONOREM niech będzie dobrze i rzetelnie wykonana praca, na każdym, nawet najdrobniejszym odcinku. Jest to wystarczająco i na prawdę trudne..................................Mam tylko dwie ręce, by się podpisać pod Twoim tekstem:)
Marek Jendraszek
Przeżyli. Berling po swojemu, jako współpracownik NKWD, Anders trochę inaczej:)))
Jan Urbanik
Zarówno jeden jak i drugi wyprowadzili z piekła tysiące, tysiące ludzi.
Z kulką w potylicy byliby ogromnymi polskimi bohaterami.
Bohaterstwo tylko czasem wymaga umierania, przeważnie wymaga życia;
mimo szczekających psów kareta musi jechać dalej.
Przeżyli. Berling po swojemu, jako współpracownik NKWD, Anders trochę inaczej:)))
Jan Urbanik
Z kulką w potylicy byliby ogromnymi polskimi bohaterami.
Bohaterstwo tylko czasem wymaga umierania, przeważnie wymaga życia;
mimo szczekających psów kareta musi jechać dalej.
jan urbanik
Jan Urbanik
Z kulką w potylicy byliby ogromnymi polskimi bohaterami.............................Tak, wyprowadzili z piekła ludzi. Jednak stawiam na Andersa, ponieważ Jego działania miały inny cel niż podporządkowanie się ZSRR. Co do zbrodni Stalina na naszym narodzie, są to zbrodnie niewyobrażalne, które nie mogą być usprawiedliwiane przez nikogo. Pamiętajmy o tych zbrodniach tak samo jak o zbrodniach niemieckich. Pamiętajmy jakie były powody zbrodni i jakie systemy do nich doprowadziły, a nie stanie się to nigdy więcej w sercu Europy.
Z kulką w potylicy byliby ogromnymi polskimi bohaterami.............................Tak, wyprowadzili z piekła ludzi. Jednak stawiam na Andersa, ponieważ Jego działania miały inny cel niż podporządkowanie się ZSRR. Co do zbrodni Stalina na naszym narodzie, są to zbrodnie niewyobrażalne, które nie mogą być usprawiedliwiane przez nikogo. Pamiętajmy o tych zbrodniach tak samo jak o zbrodniach niemieckich. Pamiętajmy jakie były powody zbrodni i jakie systemy do nich doprowadziły, a nie stanie się to nigdy więcej w sercu Europy.
//Co do zbrodni Stalina na naszym narodzie, są to zbrodnie niewyobrażalne, które nie mogą być usprawiedliwiane przez nikogo. Pamiętajmy o tych zbrodniach tak samo jak o zbrodniach niemieckich. Pamiętajmy jakie były powody zbrodni i jakie systemy do nich doprowadziły, a nie stanie się to nigdy więcej w sercu Europy.//
Dzięki Ci Marku, że to napisałeś.
Bez Ciebie nigdy bym na niektóre rzeczy nie wpadł.
Największe nawet i najświętsze prawdy, nieustannie powtarzane,
stają się truizmem, banałem.
Nieprawdy nieustannie powtarzane...
Pozdrowienia!
Nieprawdy nieustannie powtarzane...
Pozdrowienia!
jan urbanik
Nieprawdy nieustannie powtarzane.............................Johann Wolfgang Goethe: "Nie ma nic większego niż prawda i nawet najmniejsza prawda jest wielka."
Nie dla wszystkich powtarzanie prawdy jest truizmem i dobrze.
Twoje podziękowania są jakie są, nic na nie nie poradzę:) Pozdrawiam i życzę miłego dnia w prawdzie.
Nieprawdy nieustannie powtarzane.............................Johann Wolfgang Goethe: "Nie ma nic większego niż prawda i nawet najmniejsza prawda jest wielka."
Nie dla wszystkich powtarzanie prawdy jest truizmem i dobrze.
Twoje podziękowania są jakie są, nic na nie nie poradzę:) Pozdrawiam i życzę miłego dnia w prawdzie.