Polska kULTURA pRACY
Polska ma bardzo niską KULTURĘ PRACY.
Stwierdzenie to nie jest wynikiem badań naukowych ani jakiejś szczególnej intuicji,
jest wynikiem stykania się z codziennym polskim bytowaniem -
gdzie wejdziesz jesteś intruzem przeszkadzającym "w pracy", mają dla ciebie mało czasu,
dają ci do zrozumienia, że tam i siam warto by posmarować,
wtedy sprawy wtedy ułożą się pomyślniej.
Liczą się też znajomości i pozycja klienta-pacjenta-petenta.
Polski bałagan i bylejakość wynika z braku poczucia obowiązku, niskich kwalifikacji,
braku szacunku dla bliźniego, braku wzajemnej życzliwości.
Nam, działającym w Bibliotece Społecznej, "PRACA" też przeszkadza w pełnieniu misji.
Okres pisania sprawozdań i rozliczania projektów to jest czas,
kiedy przeszkadza nam CZŁOWIEK NA KTÓRYM NAM NAJBARDZIEJ ZALEŻY,
bowiem
„Ambicją naszą jest, by dzieci przekraczające nasz próg
wychodziły od nas lepsze, mądrzejsze i szczęśliwsze,
a dorośli optymistyczniej nastawieni do świata, w którym i od nas coś zależy”
A my musimy kserować listy obecności, dzielić fakturki pomiędzy projekty, podpisywać za zgodność...
Nie wiem kto jest w stanie zgodzić się z moją diagnozą, wiem za to dobrze,
że o wiele za mało jest w Polsce ludzi, którzy chcieliby się podjąć terapii.
Stowarzyszenie"Przyjazne Pomorze" w lutym 2007 roku podjęło to wyzwanie
i od lutego 2008 roku, tu, w Gdańsku-Stogach, stara się naprawiać i upiększać okoliczny świat, pracując dla człowieka.
Ciągle jest nas garstka, grupa wykonawcza i są zadania przerastają nas, robimy więcej niż mamy sił,
nie ma więc mowy o należytej jakości funkcjonowania, ale jesteśmy przeciwieństwem gnuśności,
uczymy się pobudzamy do myślenia - CO DAJE NADZIEJĘ;
niestety,
zwalczając polską bylejakość, równocześnie wpisujemy się w nią.
Na dobrą sprawę Stowarzyszenie nasze nie ma sztabu, nie mamy programu,
jest tylko idea, która w zależności od stanu środków i pojawiających się ludzi przemienia się w działanie.
Jest to wyraźnie widoczne tu, na tej witrynie.
Jest grono wykonawcze, które stara podtrzymać ciągłość funkcjonowania Biblioteki Społecznej,
by nie zgasło ognisko aktywności i społecznej wrażliwości.
Staramy się pracować spokojnie, metodycznie,
robić nieefektowną, za to długofalowo efektywną pracę organiczną.
Nie poddajemy się euforii, bowiem w euforii łatwo zrobić dziecko, ale nie da się go wychować,
w stanie euforii można obalać, niszczyć, ale nie można budować,
jest to stan bardzo nietrwały, wymaga coraz to nowych podniet – jeśli nie wygasa, prowadzi do szaleństwa.
Jeśli jesteście Państwo przekonani że nasze funkcjonowanie ma sens,
rekomendujcie nas Waszym znajomym, wspierajcie 1% podatku, kupujcie nasze książki z darów.
Te pieniądze nie wymagają tyle biurokratycznej mitręgi, pomogą skupić się na służbie.
A najbardziej potrzebujemy ludzkich rąk i serc, wtedy pieniądze stają się mniej ważne.
nasz KRS: 0000174908,
Stowarzyszenie nasze figuruje w wykazie organizacji pożytku publicznego.
Polska kULTURA pRACY
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Polska kULTURA pRACY
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Re: Polska kULTURA pRACY
Polska ma bardzo niską KULTURĘ PRACY.
Stwierdzenie to nie jest wynikiem badań naukowych ani jakiejś szczególnej intuicji,
gdzie wejdziesz jesteś intruzem przeszkadzającym "w pracy", mają dla ciebie mało czasu,
Polski bałagan i bylejakość wynika z braku poczucia obowiązku, niskich kwalifikacji,
braku szacunku dla bliźniego, braku wzajemnej życzliwości...............................................Zgadzam się z Tobą, jest problem z kulturą pracy. Przyczyny, które wskazujesz nie są jedynymi. Muszę stanąć w obronie osób, które z racji pełnienia funkcji, powinny np. zająć się rejestracją pacjenta, być miłym , uśmiechniętym. Nie chcę się rozpisywać, dlatego zostanę przy temacie rejestracji w naszej służbie zdrowia. Kiedyś, kiedy nie było komputerów rejestratorka wyciągała kartę i po sprawie. Dzisiaj, do jej obowiązków, w zależności od placówki dochodzi wypełnienie papierów, przesyłanie różnych różności od kart zadowolenia pacjenta do rozliczenia z NFZ włącznie. Dochodzi do tego odbieranie telefonów, pilnowanie kolejki, planowanie wizyt. Wszystko musi przejść przez system eWuś i.t.d. Jakaś masakra z papierologią. Jak już papiery są wyprowadzone , można zająć się pacjentem, który o dziwo, jeszcze nie dostał szału. Pozdrawiam
braku szacunku dla bliźniego, braku wzajemnej życzliwości...............................................Zgadzam się z Tobą, jest problem z kulturą pracy. Przyczyny, które wskazujesz nie są jedynymi. Muszę stanąć w obronie osób, które z racji pełnienia funkcji, powinny np. zająć się rejestracją pacjenta, być miłym , uśmiechniętym. Nie chcę się rozpisywać, dlatego zostanę przy temacie rejestracji w naszej służbie zdrowia. Kiedyś, kiedy nie było komputerów rejestratorka wyciągała kartę i po sprawie. Dzisiaj, do jej obowiązków, w zależności od placówki dochodzi wypełnienie papierów, przesyłanie różnych różności od kart zadowolenia pacjenta do rozliczenia z NFZ włącznie. Dochodzi do tego odbieranie telefonów, pilnowanie kolejki, planowanie wizyt. Wszystko musi przejść przez system eWuś i.t.d. Jakaś masakra z papierologią. Jak już papiery są wyprowadzone , można zająć się pacjentem, który o dziwo, jeszcze nie dostał szału. Pozdrawiam