Wyrocznia rozjechanych

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

Wyrocznia rozjechanych

Post by jan » Wed Jul 25, 2007 9:10 am

//Radio Maryja cynicznie wykorzystuje do swoich celów ludzi nieszczęśliwych, przegranych życiowo, zagubionych w bardzo dynamicznych przemianach ustrojowych, gospodarczych i obyczajowych. Zamiast objaśniać słuchaczom świat i pomagać im w jego oswojeniu, wmawia się im, że to oni ze swoimi złudzeniami, obsesjami mają rację przeciw reszcie świata. Te kilkaset tysięcy naiwnych, głównie starców i emerytów, rozjechanych przez walec historii, którym często upadek PRL i dawnych porządków wyrwał spod nóg twardy grunt, traktuje się instrumentalnie. Pozwala się na antenie wygłaszać gorzkie żale, upewniając jednocześnie, że osobista sytuacja nie została ani zawiniona przez być może rzeczywiście upokorzonego i nieszczęśliwego, ani nie ma on na nią wpływu, bo jest tylko i wyłącznie ofiarą. Nie może sam dla siebie niczego zrobić, musi czekać, aż zrobią to dla niego inni, a tych właściwych wskaże przed wyborami radio. To jest demoralizacja i ubezwłasnowolnienie, ale ludzi wiekowych. Politycy, którzy bardzo przejmują się elektoratem Radia Maryja, powinni mieć świadomość, że to topniejąca grupa. Topniejąca z przyczyn naturalnych. (Podkreślenie moje - j.u.) Młodzież żyje w innym świecie i nie da się wtłoczyć do getta. Koncesje i ustępstwa wobec księdza Rydzyka muszą być jakoś zbilansowane z rzeczywistymi wpływami, jeśli już koniecznie trzeba tolerować obecność redemptorysty w polityce. // - całość (warta przeczytania) tu: http://media.wp.pl/kat,9932,wid,9050952 ... Bpage%5D=2

//... topniejąca grupa. //- pisze Rybiński, nie biorąc pod uwagę,
że słuchacze RM są również naturalnie zasilani ludźmi wchodzącymi w schyłek.

Nieprzyzwoita rozgłośnia ma swoich mocnych opiekunów,
którym nie przeszkadza jej demoralizujący wpływ
- wyżej cenią sobie ci opiekunowie zyski, jakie im przynosi.

Komu Tadeusz Rydzyk i jego rozgłośnia służy?

podesłał
jan urbanik
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

kviat
Członek Stowrzyszenia

Post by kviat » Wed Jul 25, 2007 3:32 pm

Komu Tadeusz Rydzyk i jego rozgłośnia służy?

MAMONIE
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mamona
Na co czekasz [you]?
FFANTASTYCZNA KSIĘGARNIA

jan
Administrator

Post by jan » Thu Jul 26, 2007 10:12 am

MAMONA - zbyt ogólne.

Gdzie trafia runo strzyżonych-golonych?
Ile jest Kościołów w Polsce?

Bogaty Kościół - to wpływowy Kościół, mogący skutecznie zadbać
o dalszy wzrost bogactwa i poszerzenie wpływów na kształt państwa i jego politykę.

jan urbanik

kviat
Członek Stowrzyszenia

Post by kviat » Thu Jul 26, 2007 12:10 pm

jan wrote:MAMONA - zbyt ogólne.

Gdzie trafia runo strzyżonych-golonych?

Do prywatnej kieszeni? Na zakup nowych urządzeń medialnych żeby łatwiej ludziom wciskać ciemnotę i nienawiść do Żydów? Żeby trafić z szerszym apelem o datki (czyt. zakup zestawu do odbioru TVTrwam)
jan wrote:Ile jest Kościołów w Polsce?

Za dużo.
Z mojego okna widać dwa, obydwa ogromne ceglano-betonowe molochy, kryte czerwoną dachówką. Ktoś wie ile kosztuje taka dachówka i za czyje pieniądze była kupiona?

jan wrote:Bogaty Kościół - to wpływowy Kościół, mogący skutecznie zadbać
o dalszy wzrost bogactwa i poszerzenie wpływów na kształt państwa i jego politykę.

Zapomniałeś dodać słowa "swojego" pomiędzy "wzrost", a "bogactwa" :-P
Na co czekasz [you]?
FFANTASTYCZNA KSIĘGARNIA

jan
Administrator

Post by jan » Thu Jul 26, 2007 1:22 pm

//Ile jest Kościołów w Polsce?

Za dużo.
Z mojego okna widać dwa, obydwa ogromne ceglano-betonowe molochy, kryte czerwoną dachówką. Ktoś wie ile kosztuje taka dachówka i za czyje pieniądze była kupiona? //

Pisałem Kościół, przez duże "k", miałem na myśli instytucje(ę).

Kiedyś, na innym forum, napisałem, że ks. Tischner umierając osierocił polski Kościół przyzwoity.

Czy jest co najmniej dwa Kościoły, czy co najmniej dwie nogi jednej instytucji?

jan urbanik

Post Reply