gdybyś musiał(a) wybierać

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Post Reply
jan
Administrator

gdybyś musiał(a) wybierać

Post by jan » Sun Jun 09, 2013 6:29 pm

Jeśli nie państwo, to co? - 4.
CZŁOWIECZEŃSTWO, PROSZĘ PANA/I! CZŁOWIECZEŃSTWO!

Co, uważasz, jest ważniejsze: być Polakiem czy CZŁOWIEKIEM?
Dotyczy przypadku, gdybyś musiał(a) wybierać

Skończyłem dziś lekturę listów i fragmentów dziennika hitlerowskiego oficera, Wilma Hosenfelda,
tego który spotkał w ruinach Warszawy Władysława Szpilmana Żyda, polskiego muzyka i pomógł mu.

Do końca, do pójścia w radziecką niewolę, starając się być przyzwoitym człowiekiem,
był sprawnym elementem hitlerowskiego mechanizmu zbrodni.
Był bardziej dobrym Niemcem niż przyzwoitym człowiekiem.

W mojej hierarchii ważności
na pierwszym miejscu jest CZŁOWIECZEŃSTWO, potem dopiero polactwo, papuastwo czy chiństwo.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.

Fordor

Re: gdybyś musiał(a) wybierać

Post by Fordor » Mon Jun 10, 2013 8:33 pm

W piątkowym "Dzienniku Bałtyckim" jest interesujący artykuł Ireny Łaszyn "I zagrał Niemcowi Chopina". Przedstawione są tam relacje córki Wilma Hosenfelda - Jorinde Krejci i wdowy po Władysławie Szpilmanie - Haliny Szpilman (obie lekarki z zawodu) tuż przed spotkaniem zorganizowanym niedawno w Gdańsku (Hotel Scandic) przez Muzeum II Wojny Światowej i Fundację Konrada Adenauera.
Przedstawiony jest też los Hosenfelda, który po wojnie został osadzony w rosyjskim łagrze. Starał się on dotrzeć poprzez swą rodzinę do osób, które uratował (bo nie tylko słynnego pianistę), aby te wyjednały wypuszczenie go z morderczego uwięzienia. Niestety, los nie sprzyjał mu i w roku 1952 zmarł. Halina Szpilman stwierdziła, że wprawdzie Wł. Szpilman starał się wspomóc swojego wybawcę, ale bezskutecznie, bowiem w latach stalinizmu nikt nie chciał go słuchać.

Post Reply